La audientele de marti tinute la sediul Prefecturii s-au prezentat mai multe persoane care au dorit acelasi lucru: urgentarea intocmirii sau preschimbarii unor pasapoarte. Autoritatile locale care au asigurat asistenta au avut astfel probleme complexe de rezolvat, pentru a linisti oamenii nemultumiti.

Zilnic zeci de satmareni solicita sprijin la Prefectura pentru urgentarea pasapoartelor

Ciorcas Almeida a venit la audiente cerind urgentarea preschimbarii pasaportului. Ea a explicat ca lucreaza in Portugalia unde este medic si ca ar vrea sa se intoarca in aceasta tara. Numai ca atunci cind s-a prezentat la serviciul pasapoarte i s-a explicat ca a fost programata pe data de 25 august pentru a i se primi actele in vederea intocmirii pasaportului.

Apoi vor dura alte 7 zile pina el va fi intocmit. Femeia a declarat insa ca intre timp concediul ei expira si va avea greutati la locul ei de munca din Portugalia. Gavris Vasile din Satu Mare a avut si el o problema.

A primit concediu doar 2 saptamini de la firma de constructii unde lucreaza la Roma si trebuie sa-si schimbe pasaportul pina la data de 22 august pina cind trebuie sa se intoarca in Italia. Cei de la pasapoarte l-au programat pentru predarea actelor pe data de 24 august. Gavris Vasile ar fi vrut sa urgenteze intocmirea pasaportului si a cerut sprijin celor de la Prefectura.

Balogh Zoltan din Amati a solicitat si el ajutor la Prefectura, aratind ca nu poate rezolva pasaport si pentru fiul sau de 3 ani pe care ar vrea sa-l scoata din tara.

La Prefectura au fost si alte cazuri in care s-a solicitat ajutor pentru urgentarea intocmirii pasapoartelor. O femeie din Amati de pilda, dar si una din Satu Mare au cerut acelasi lucru: urgentarea pasapoartelor.

"Sintem singurul judet care elibereaza pasapoartele in 7 zile" - spune sefa serviciului pasapoarte

Am vorbit si cu Simona Babici, sefa serviciului pasapoarte, arondat recent sub patronajul Prefecturii: Sintem singurul judet din tara care elibereaza pasapoartele in 7 zile. Avem insa mari probleme de personal si de aparatura. Dispunem doar de un singur calculator si ne rugam ca nu cumva vreuna dintre noi sa se imbolnaveasca pentru ca nu avem cu cine s-o inlocuim.

De ieri functioneaza acea taxa de urgenta de 1 milion de lei. Zilnic preluam 400 de dosare si noi lucram deja de anul trecut de dimineata pina seara. Capacitatea aparatului care intocmeste pasaportul este doar de 120 pe zi. Am avea nevoie de ajutor din partea Prefecturii, nu numai personal uman, dar si aparatura.

Afluenta mare de oameni care solicita pasapoarte este in raport cu rata somajului din tara. Mai bine zis pentru unii pasaportul inseamna de fapt sursa lor de existenta".