Din Cluj, traficantii de combustibili au pornit "afaceri" care au pagubit statul cu peste 10 miliarde de lei vechi. Iti faci o firma "de apartament" si in contul ei cumperi combustibil usor de tip M. Apoi il furnizezi clientilor pe post de motorina, prin falsificarea actelor.

Profitul este asigurat, avand in vedere ca motorina este mult mai scumpa, deoarece, spre deosebire de combustibilul M, se accizeaza.

Procedura a fost implementata si pentru uleiuri minerale, dar, pe langa acte false, se adauga diferite substante pentru a "boteza" uleiurile. ZIUA de Cluj "descoase", in doua editii, hatisul de firme clujene ce au fentat statul cu peste zece miliarde de lei vechi.

Presa centrala a relatat, pe larg, luna trecuta, despre deturnarea a 171 de tone de motorina, depistata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, "afacere" in care era implicata firma clujeana Costea & Bob. Clujenii erau cei care falsificau facturile fiscale de livrare, trecandu-se ca furnizori, iar beneficiar era o firma din Brasov.

In realitate, motorina era de la RAFO Onesti, iar prejudiciul adus statului, prin neplata accizelor, trece de 2,2 miliarde lei vechi. ZIUA de Cluj a descoperit ca judetul Cluj este chiar un punct fierbinte al traficului cu combustibil, cazul Costea & Bob nefiind unul rarisim.

Astfel, in primavara anului trecut, clujenii Ioan Ovidiu Brad Sarca si Nicolae Pap s-au inteles ca pe numele firmei J & M Beauty, infiintata in 2002, sa achizitioneze uleiuri minerale neaccizate de la societatea Blitz Transport din Comarnic, uleiuri care sa fie depozitate in rezervoarele statiei, din localitatea Mera.

Uleiurile erau apoi amestecate cu motorina, pentru a fi vandute ca uleiuri minerale accizate. Potrivit lui Pap, Sarca i-a promis cate 15-16 milioane pentru fiecare cisterna achizitionata, cu conditia sa emita pe numele firmei sale, J & M Beauty, facturi false pentru uleiuri minerale accizate, motorina si combustibil M.

"Vrajitoriile" nu au tinut mult

In cursul anului trecut, comisarii Garzii Financiare (GF) Cluj au constatat, in urma unui control, ca in perioada mai-august 2004 Pap si Sarca s-au aprovizionat de la Blitz Transport cu marfa in valoare de 5,2 miliarde lei vechi, fara TVA.

In bazinele firmei Real Service din Mera, comuna Baciu, seful de statie Gheorghe Muresan, din dispozitia lui Sarca, amesteca uleiurile neaccizate cu motorina, pana la obtinerea unui amestec ce avea densitatea care le permitea sa valorifice produsul. Combustibilul rezultat era vandut in numele firmei infiintate de Sarca in 2003, Real Service, cu pretul "umflat".

Clientii cei mai importanti ai Real Service erau societatile Denisrom si Ben & Ben, ce apartine controversatului afacerist Ioan Bene. In acelasi timp, comisarii GF au gasit in evidenta J&M Beauty sapte facturi emise de Real Service, reprezentand uleiuri neaccizate. Real Service a achizitionat marfa tot de la Blitz Transport.

In realitate, uleiurile nu au fost livrate catre J&M Beauty, ci au ramas in bazinele din Mera, au fost "prelucrate" si au urmat acelasi traseu. In baza intelegerii avute, Nicolae Pap a intocmit in fals 10 facturi, iar prin societatea lui "livra" la Real Service motorina si combustibil M. Valoarea fara TVA a acestor facturi este de 4,4 miliarde lei.

Incercare de salvare

In august 2004, cand Garda Financiara a inceput verificarea tranzactiilor cu produse petroliere desfasurate de firma J&M Beauty, cei doi invinuiti au realizat ca smecheriile lor vor fi descoperite, intrucat desi documentele primare de la J&M Beauty indica aprovizionari cu uleiuri minerale neaccizate, livrarile erau facute pentru uleiuri minerale accizate, respectiv motorina si combustibil M.

In consecinta, la sugestia lui Sarca, cei doi au hotarat sa foloseasca o firma fantoma, Damistral din Sibiu, pentru transformarea scriptica a uleiurilor neaccizate in combustibili. Astfel, Pap a "inventat" 11 facturi antedatate, in numele firmei sale, conform carora, in iunie-august 2004, ar fi livrat produsele neaccizate catre Damistral.

Facturile insumau 7,1 miliarde lei, cu un TVA de 1,3 miliarde. Pentru ca circuitul documentar sa fie inchis, Sarca i-a pus la dispozitie lui Pap facturi in alb, semnate si purtand stampila Damistral Sibiu.

La solicitarea lui Pap, Dorina Ienciu, care-l ajuta la adminsitrarea firmei, a completat noua facturi, din care rezulta ca Damistral a livrat motorina si combustibil M catre J&M Beauty, in valoare de 3,6 miliarde lei, fara TVA. Bineinteles ca transporturile de produse petroliere erau fictive.

De o luna, Ioan Sarca si Nicolae Pap au fost trimisi in judecata pentu fals si evaziune fiscala, in baza rechizitoriului intocmit de procurorul Daniel Morar, cel ales de ministrul Justitiei, Monica Macovei, sa conduca PNA.

Vechime in "meserie"

Pe langa prejudiciul cert, de 2,8 miliarde lei vechi, stabilit de GF, comisarii au descoperit o sumedenie de alte operatiuni comerciale ale societatii J&M Beauty, ale caror consecinte fiscale nu au putut fi, insa, calculate, din cauza lipsei documentelor primare contabile.

In perioada noiembrie-decembrie 2003, J&M Beauty s-a aprovizionat cu motorina si benzina, in sistem en-gros, de la M&M Oil Cluj, Trans World Trading Oradea si VGB Impex Bucuresti.

Desi marfa avea o valoare de aproape 3 miliarde lei, negasindu-se documente care sa ateste livrarea uleiurilor minerale aprovizionate de societate in 2003, nu s-au putut calcula efectele asupra obligatiilor catre bugetul de stat pe care le avea firma lui Pap.

Anchetatorii bagati in ceata printr-un siretlic

Pe parcursul anchetei Garzii Financiare, Nicolae Pap, stiind ca a desfasurat activitati comerciale pe care nu le-a inregistrat in evidentele firmei si ca a folosit facturi fictive, a cesionat, tot fictiv, partile sociale ale J&M Beauty, pentru a se sustrage controlului fiscal si de la plata obligatiilor catre stat.

Prin urmare, a luat legatura cu o persoana, ramasa neidentificata, care s-a folosit de actele de identitate ale lui Costin Bodea din Iasi. Cei doi au semnat un contract si s-au prezentat la Oficiul Registrului Comertului, in 29 septembrie 2004, si l-au pus pe Bodea asociat majoritar, cu 98%, si administrator al societatii.

In consecinta, anchetatorii nu au putut efectua un control complet al activitatii J&M Beauty, in lipsa documentelor necesare. Bodea le-a declarat ca nu a auzit de respectiva firma si ca, intre 23 septembrie si 1 octombrie 2004, a fost plecat din tara si nu stie cum au ajuns datele sale personale la Pap.

Alte fapte…in suspensie

Consilierii Directiei Generale a Finantelor Publice, care au intocmit procesul verbal de inspectie la J&M Beauty, in 16 mai 2005, considera ca societatea s-a sustras si de la plata a 1,5 miliarde lei, reprezentand accize aferente unui numar de cinci avize de insotire a marfii iesite in august-septembrie 200

De data aceasta a fost vorba de 141 tone de motorina si 29 tone de benzina livrate aceluiasi partener Real Service. Apreciind ca si in acest caz s-a produs o substituire scriptica de produse, finantistii le-au calculat traficantilor acciza aferenta bugetului de stat.

Insa, din cauza lipsei evidentei contabile integrale a firmei, si in contextul declaratiei lui Pap ca cele cinci livrari au fost reale, Parchetul nu l-a putut trage la raspundere in acest caz si nu s-a stabilit un prejudiciu adus statului.

Pe alta parte, procuratura a emis o ordonanta in 9 martie 2005, prin care a extins cercetarile asupra lui Pap si Sarca, ca urmare a unei note a GF si, astfel, clujenii au sanse mari sa mai fie trimisi in judecata in alt dosar.

Comisarii au constatat ca in august-decembrie 2004 cei doi au comercializat combustibil petrolier, achizitionat de la firma Robalim din Valcea, prin emiterea de facturi false, sustragandu-se de la plata accizelor catre bugetul de stat in valoare de 12,6 miliarde de lei vechi (1,26 milioane de lei). Vom reveni, intr-o editie viitoare, cu prezentarea altei filiere, la fel de interesanta.