Executorului judecatoresc Sorin Roga este acuzat de un patron din Reghin de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals si uz de fals Executorul se apara si spune ca a procedat in conformitate cu legea.

Din plangerea inaintata Serviciului Teritorial Targu Mures al PNA de Alin Romulus Pacurar, patronul SC „Champion A.P." SRL, din Reghin, reiese ca acesta a incheiat, in decembrie 2000, un contract cu „Fundatia pentru Promovarea Agriculturii si Economiei Alimentare Reghin" – FAER, prin care i se acorda un imprumut in valoare de 8.000 dolari, pe o perioada de 4,5 ani.

Pentru a putea accesa acest imprumut, Pacurar a fost nevoit sa prezinte garantie ipotecara, de aproximativ 200 milioane de lei, sens in care a convins-o pe mama sa, Eugenia Pacurar, sa ipotecheze un imobil, a carui valoare era de cel putin 4-5 ori mai mare decat suma imprumutata.

In document se arata ca, dupa ce a achitat circa 40 de milioane de lei pe parcursul derularii contractului de imprumut, la un moment dat, Pacurar a intrat in imposibilitate de plata fata de FAER.

La scurt timp de la neplata ratelor restante si a dobanzilor, respectiv in 24.06.2002, ar fi primit o somatie prin Biroul Individual Executor Judecatoresc Sorin Roga, in care i se cerea ca in termen de o zi de la primirea somatiei sa se prezinte la biroul executorului pentru achitarea sumei de 9.818, 46 dolari, plus cheltuieli de executare.

Consternat de faptul ca datoria fata de FAER crescuse cu 1.818,46 dolari, in loc sa scada, Pacurar s-a adresat conducerii FAER, respectiv directorului Ioan Vlasa.

„Mai picura cate ceva"

Pacurar sustine ca ar fi incercat rezolvarea situatiei pe cale amiabila, in sensul de a i se accepta returnarea datoriei in transe lunare de 15-20 milioane de lei, dar ca directorul FAER ar fi refuzat o astfel de intelegere. Mai mult, directorul FAER i-ar fi spus ca singura persoana care se va ocupa de el va fi executorul judecatoresc Sorin Roga.

Din denuntul lui Pacurar mai reiese ca i s-ar fi adresat lui Roga, dar acesta din urma i-ar fi spus ca nu mai are ce rezolva cu cei de la FAER si sa nu mai plateasca nimic in contul fundatiei. In schimb, Roga i-ar fi cerut ca platile fata de FAER sa fie facute prin intermediul lui, in transe lunare de 15-20 de milioane, el urmand sa intervina favorabil pentru Pacurar, pe langa conducerea FAER.

Roga s-ar fi angajat ca va face in asa fel incat imobilul pus garantie de Eugenia Pacurar sa nu apara in publicatiile de vanzare imobiliara silita, pentru a nu fi adjudecat, insa cu o saptamana inaintea fiecarei licitatii ar fi contactat-o pe mama lui Pacurar, pentru a-i cere „sa mai picure cate ceva".

Potrivit denuntului lui Pacurar, mama acestuia i-ar fi achitat lui Roga, lunar, sume cuprinse intre doua si zece milioane de lei, iar ulterior i se emiteau si chitante, purtand antetul Cabinetului Individual Executor Judecatoresc Roga Sorin, insa, pe data de 15 iunie 2004, datoria fata de FAER era de 9.818,46.

„Am avut rezerve serioase ca banii achitati in acest mod au ajuns la FAER, in contul datoriei, care in loc sa scada crestea cu mii de dolari", sustine Pacurar.

Alti pagubasi

Parandu-i-se situatia de nerezolvat, omul de afaceri incepe sa se intereseze de statutul fundatiei din Reghin si afla ca mai multi agricultori erau in aceeasi postura, in urma contractelor incheiate cu FAER, „care actiona ca o veritabila banca comerciala de credit".

Pacurar a indicat o serie de persoane aflate intr-o situatie similara, respectiv Octavian Salagean din Reghin, Francisc Benko din Breaza, Aurel Gherman din Vatava, Nagy Jeno din Reghin si Stefan Banciu din Batos.

Potrivit denuntului, acesti intreprinzatori ar fi fost „lucrati in mod organizat, de fundatia FAER si Roga Sorin, cu sprijinul unor judecatori ai Judecatoriei Reghin, ceea ce a permis ca multe imobile care valorau miliarde de lei sa fie adjudecate la preturi de nimic".

Ca la carte

Executorul judecatoresc Sorin Roga a negat toate acuzatiile ce i se aduc. „S-au facut mai multe tentative de vanzare imobiliara si, in toata aceasta perioada, familia Pacurar a achitat niste sume modice, pentru care s-au eliberat chitante: 5 milioane de lei in 16.01.2004, 20 de milioane in 01.04.2004 si 5 milioane in 07.05.2004.

Au sperat sa se redreseze din punct de vedere financiar si, in toata aceasta perioada, mi-a spus ca va vinde terenuri, pentru a nu se ajunge la vanzarea imobilelor, angajandu-se ca va face plati voluntare, lucru pe care nu l-a facut.

Am insistat sa nu se ajunga la vanzare, pentru ca nimeni nu doreste asa ceva. In ceea ce priveste luarea de mita sau santajul, nu se pune problema. Este firesc ca platile sa se faca prin mine, intrucat atata timp cat un executor judecatoresc are in instrumentare un caz, el monitorizeaza platile si acestea nu se mai fac decat prin el".

In ceea priveste vanzarea unui imobil sub pret, cu doar 170.000.000, fata de 1.600.000.000, Roga sustine ca, daca intr-adevar valora atat, putea sa-l vanda in toata aceasta perioada. „Ar fi primit acceptul atat din partea mea cat si a FAER, cu singura conditie sa-si achite datoria fata de fundatie.

Mai mult, imobilul de care se face atata caz, este o casa batraneasca, intr-o curte comuna, a carei cale de acces este tot printr-un imobil al familiei Pacurar", a mai spus executorul judecatoresc.

Concluzia acestuia este ca toata povestea a pornit, de fapt, impotriva FAER-ului, iar daca a vazut ca nu are sanse de reusita, s-a indreptat impotriva sa.

Posibila "facatura"

Sorin Roga cunoaste si situatia agricultorilor care s-ar afla in situatii similare cu Alin Pacurar, „racolati de acesta pe holurile instantelor".

„Salagean, de fapt sunt doi frati, care ambii au luat credite, dar nu vor sa plateasca un leu gaurit. In cazul lui Gherman Aurel, am vandut niste grajduri, cu acceptul tuturor. Nagy Jeno a facut o plata voluntara pentru a nu vinde casa mamei lui. Lui Banciu Stefan trebuia sa-i vand casa, dar s-a dispus o suspendare a executarii silite", a mai declarat Sorin Roga.

Purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, a confirmat faptul ca Alin Romulus Pacurar a depus o astfel de plangere la Serviciul Teritorial Anticoruptie Targu-Mures si a precizat ca nu poate da detalii intrucat in cauza se desfasoara acte premergatoare urmaririi penale. Cum vor descurca procurorii PNA itele acestei povesti, ramane de vazut.

Directorul FAER spune ca sunt cazuri izolate

Directorul FAER, Ioan Vlasa, ne-a declarat ca nu este prima data cand fundatia se confrunta cu astfel de probleme, pe care le cauzeaza insa doar cei rau-platnici.

„Avem acordate peste 1.300 de credite, din care numai vreo 11 sunt cu astfel de probleme", a spus Vlasa, care a adaugat ca din 2002, de cand a venit la conducerea FAER, din cele 48 de imobile supuse executarii silite, in cele din urma s-au vandut doar cinci.

In ceea ce priveste acuza potrivit careia FAER actioneaza ca o veritabila banca comerciala de credit, Vlasa a precizat ca fundatia este un purtator de programe pentru acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Elvetiei, in baza caruia elevetienii acorda fonduri nerambursabile pentru programe de creditare si de formare profesionala.