Dupa anuntarea deciziei Adunarii Generale a Actionarilor de la Azomures Targu-Mures, de inchidere a combinatului, autoritatile muresene au inceput sa calculeze impactul social si economic pe care il are punerea in practica a hotararii.

„Inchiderea Azmoures va avea un impact major si nu numai prin trecerea in somaj a celor peste 3.000 de angajati. Indirect, peste 20% din populatia Targu-Muresului are de suferit si peste 6% din cea a judetului.

Poate ca decizia luata de conducerea combinatului este motivata financiar, dar cred ca se impune interventia urgenta din partea Guvernului Romaniei, pentru a gasi o solutie de subventionare a gazului metan. In caz contrar, ne vom confrunta cu o recesiune economica cu efecte imprevizibile si catastrofale la nivel de judet", a declarat Emil Groza, vicepresedintele Consiliului Judeten Mures.

Bucurie pentru ecologisti

Azomures este cel mai important contribuabil la bugetul local, dar, din punctul de vedere al Primariei Targu-Mures exista si o parte buna a inchiderii combinatului.

„Din punct de vedere ecologic, inchiderea combinatului este o veste buna. Desi s-au luat masuri impotriva poluarii, in ultimii ani, acestea nu au avut eficienta dorita. In ceea ce-i priveste pe cei 3.000 de muncitori, problema este grava si trebuie sa ne alerteze.

Prima solutie ar fi Parcul Industrial de la Ungheni, unde se vor crea aproximativ 3.000 de locuri de munca. Combinatul are forta de munca bine pregatita profesional si disciplinata. Suprafata combinatului chimic va trebui sa sufere o transformare, fapt care va determina noi locuri de munca.

Cel putin inca 2-3 ani, combinatul are motive sa ramana in picioare, deoarece chiar daca normele ecologice impuse de UE sunt drastice, se mai gasesc portite", a declarat viceprimarul Sandor Csegzi.

Acesta a aratat ca anul trecut Azomures a virat la bugetul local peste 60 miliarde de lei, in conditiile in care bugetul este de 1.500 de miliarde de lei.

Perspective sumbre

Afirmatiile viceprimarului, referitoare la absorbirea fortei de munca disponibilizata de la Azomures de catre parcul industrial Mures, a fost contrazisa de consilierul local Doru Opriscan, fost director general al combinatului chimic.

El a aratat ca, pentru ca parcul industrial sa absoarba forta de munca disponibilizata e nevoie de o economie puternica a Targu Muresului. Or, in opinia lui Opriscan, Targu Muresul este un oras mort economic, avand in vedere inchiderea unor fabrici importante, cum ar fi Electromures, Uzina de Materiale Fotosensibile, SC Paneuro Trading SRL, IMATEX si multe altele.