"Cutremur" la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Satu Mare. Conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) a eliberat din functie, in urma evaluarii structurilor IJPF Satu Mare, sase ofiteri cu functii de conducere - cinci sefi de sectoare si un adjunct.

Acestia sunt acuzati de „grave neajunsuri privind combaterea migratiei ilegale", precum si de „scaderea indicatorilor privind combaterea migratiei ilegale, a traficului de masini furate din Occident si a traficului de persoane spre spatiul Schengen".

Control amplu

IGPF a anuntat ieri ca mai multe echipe de control din cadrul IGPF, coordonate de inspectorul general, chestorul Nelu Pop, au evaluat, in acesta saptamana, structurile subordonate IJPF Satu Mare.

Potrivit IGPF, au fost constatate „grave neajunsuri privind combaterea migratiei ilegale", precum si „deficiente majore in coordonarea, planificarea si organizarea misiunilor de supraveghere si control al frontierei de stat, in special la frontiera verde, fapt ce a condus la inregistrarea unor rezultate scazute in domeniul operativ".

Aceste abateri au dus la „scaderea indicatorilor privind combaterea migratiei ilegale, a traficului de masini furate din Occident si a traficului de persoane spre spatiul Schengen".

Destituiri in toate sectoarele

Conducerea IGPF a dispus eliberarea din functiile de conducere, pentru „deficiente manifestate in exercitarea activitatilor manageriale, de control, evaluare si coordonare a efectivelor subordonate, precum si neadoptare a unor masuri eficiente de combatere a fenomenului infractional transfrontalier", a sase ofiteri:

comisarul-sef Pavel Prodaniuc, sef al Sectorului Politiei de Frontiera Halmeu, comisarul Vasile Dragus, sef al Sectorului Politiei de Frontiera Satu Mare, subcomisarul Marian Chereches, sef al Sectorului Politiei de Frontiera Boghis, subcomisarul Adrian Georgescu, sef al Sectorului Politiei de Frontiera Negresti-Oas,

inspectorul principal Remus Pop, sef al Sectorului Politiei de Frontiera Tarna Mare, si comisarul Cristian Petrisor, adjunct al sefului Sectorului Politiei de Frontiera Carei. Alti sase ofiteri au fost numiti provizoriu pe aceste functii.

IGPF precizeaza ca evaluarea structurilor de la frontiera de vest a tarii, efectuata de catre ofiterii specialisti, coordonati de chestorul Nelu Pop, va continua si la nivelul Inspectoratelor Judetene ale Politiei de Frontiera Bihor si Arad.