Noua echipa de conducere a PSD incearca o relansare a partidului in Transilvania. Presedintele partidului, Mircea Geoana, impreuna cu fostii ministri Ioan Rus, Ecaterina Andronescu, Vasile Dancu si Vasile Puscas au participat, la Cluj-Napoca, la o dezbatere intitulata "Dialoguri social-democrate".

Agenda ascunsa a intalnirii a constituit-o, insa, intentia liderilor PSD de a profita de slabiciunile Aliantei tocmai in zona in care a adunat cele mai multe voturi.

Discutiile, care avut loc la Casa de Cultura a Studentilor, s-au axat pe tema educatiei si cercetarii. Alegerea nu este intamplatoare, ci face parte dintr-o strategie pe termen mediu a PSD. In primul rand, Transilvania este bazinul electoral traditional al partidelor de dreapta.

Liderii social-democrati incearca sa subrezeasca de la baza simpatia de care se bucura actuala guvernare si sa infranga Alianta "D.A." cu propriile ei arme, dupa ce arsenalul traditional al fostului partid de guvernamant, axat pe protectie sociala, a dat gres in toamna anului trecut.

Apoi, PSD foloseste sintagma "dialog" pentru a incerca sa atenueze imaginea de partid, unde jocurile se fac in culise. Stenogramele conducerii social-democrate, publicate in presa anul trecut, au aratat ca aceasta imagine corespundea realitatii.

Un alt amanunt este faptul ca discutiile au avut loc la Casa de Cultura a Studentilor si s-au adresat publicului universitar, in conditiile in care la Cluj Alianta PNL-PD a castigat alegerile locale si generale beneficiind de sprijinul masiv al studentilor, care reprezinta aproape un sfert din populatia orasului si o treime din totalul alegatorilor.

Mai mult, PSD a decis sa deschida dezbaterea pe tema educatiei si pe cea a cercetarii tocmai la Cluj-Napoca, avand in vedere ca ministrul PD al Educatiei si Cercetarii este profesorul clujean Mircea Miclea, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii "Babes-Bolyai".

Ofensiva PSD a inceput in orasul transilvanean si pentru ca noul lider, Mircea Geoana, a fost propulsat la conducerea partidului tocmai de liderul grupului de la Cluj al social-democratilor, fostul vicepremier Ioan Rus.

Geoana a declarat ca partidul sau vrea sa pregateasca o serie de solutii pentru guvernare, dar nu in laboratoarele PSD, ci in cadrul unor dezbateri publice cu alegatorii. Aceste dezbateri ar aduce si un plus de imagine pentru formatiunea politica.

Presedintele a spus ca vrea sa foloseasca o reteta utilizata anterior cu succes si de alti lideri social-democrati europeni, cum ar fi premierul britanic Tony Blair.

PSD acuza dictatura portocalie

Liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, a profitat de prilej ca sa isi afirme, printre randuri, sustinerea ferma a actualului presedinte al partidului. La randul sau, fostul ministru al Informatiilor Publice, Vasile Dancu, a developat si o parte din strategia de comunicare a PSD. El a recomandat conducerii partidului sa dea dovada de austeritate comunicationala.

La Cluj insa, in ciuda austeritatii comunicationale teoretizata de Dancu, liderii principalului partid de Opozitie au pornit un atac la baioneta impotriva actualei Puteri.

In conditiile in care membrii coalitiei de guvernare se pregatesc sa ii schimbe pe cei doi presedinti desemnati de PSD la conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, Geoana a spus ca se pregateste instaurarea unei adevarate "dictaturi portocalii" si a adaugat ca se va plange Comisiei Europene, Parlamentului European si Congresului Puterilor Locale si

Regionale de pe langa Consiliul Europei in legatura cu tentativele Puterii de a-i inlocui pe conducatorii camerelor parlamentare, dar si pe sefii consiliilor judetene dominate pana acum de social-democrati.