Terenurile ce delimiteaza sectorul de plaja al Grindului Chituc au facut obiectul unor improprietariri dubioase desfasurate in perioada 2001-2002, un numar de 251 de hectare dintre cele mai atractive suprafete ajungand, se pare ca prin intermediul mai multor interpusi, in mana unui anume Visinescu, un afacerist constantean care ar fi avut stranse legaturi obscure cu nimeni altul decat fostul premier si lider PSD Adrian Nastase. Acelasi Visinescu ar fi incercat si cu prilejul licitatiei programate pentru data de 10 august a.c. la sediul Primariei Sacele sa acapareze din umbra alte 729 ha supuse vanzarii in conditii extrem de suspecte, situate tot in Grindul Chituc, tranzactia fiind impiedicata de amanarea licitatiei cu „cantec”.

Interesul omului de afaceri constantean, in spatele caruia s-ar putea afla nume sonore ale formatiunilor politice aflate in prezent la guvernare, se datoreaza unor informatii strict confidentiale referitoare la un posibil interes al U.S. Army asupra sectorului de litoral situat la nord de Navodari, o zona de coasta virgina ferita de prezenta masiva a turistilor si a publicului de orice natura.

In urma cu cativa ani, o prima portiune din rezervatia naturala a Grindului Chituc intra in proprietate privata, prin interpretarea dubioasa a unor prevederi legale referitoare la retrocedarea catre fostii proprietari sau mostenitorii acestora, a terenurilor agricole nationalizate abuziv de regimul comunist.

In fapt, era vorba despre un artificiu grosolan practicat cu precadere atunci cand obiectul retrocedarii viza suprafete de teren aflate in zone turistice de maxim interes.

Aceasta gaselnita se refera la retrocedarea catre persoanele indreptatite a suprafetelor de teren agricol in alte locatii din tara, in situatiile in care in localitatile unde ar fi trebuit sa fie pusi in posesie, din diverse motive obiective, nu mai existau disponibile, in vederea retrocedarii, suprafetele ce le-au apartinut fostilor proprietari expropriati fortat de statul comunist.

Pe baza acestei interpretabile prevederi legale, anumitor persoane mai „indreptatite” decat altele li s-au onorat cererile de retrocedare, oferindu-li-se in schimb terenuri la malul marii, in zone cu un potential turistic extrem de ridicat si cu un pret de piata pe masura atractivitatii zonei.

Printr-un astfel de aranjament, un om de afaceri constantean pe nume Visinescu se pare ca a reusit sa devina, prin intermediul unor interpusi, proprietarul mai multor sute de hectare situate la maxim 80 metri de plaja Grindului Chituc.

Pentagonul, interesat de un teren virgin pe malul Marii Negre

Potrivit unor surse neoficiale, Visinescu ar fi fost dintotdeauna un fidel colaborator din umbra al potentatilor politici ai zilei.

Astfel, in perioada 1996-2000, fostul baiat cu ochi albastri care a detinut si o retea de magazine duty-free s-ar fi aflat in anturajul liderilor CDR, pentru ca, dupa ce social-democratii au avut acces la guvernare, sa se acopere cu petalele celor trei trandafiri pesedisti, ajungand omul de casa al lui Adrian Nastase, fost premier si lider national al PSD.

Asa cum era de asteptat, dupa „mazilirea” de catre electorat a social-democratilor, Visinescu s-ar fi reorientat catre potentatii coalitiei liberalo-democrata aflata la carma statului, intrand in gratiile unui fruntas al actualei puteri, caruia pentru moment nu-i dam numele.

Astfel, Visinescu a primit unda verde, facilitandu-i-se, prin intentia de organizare a licitatiei din 10 august a.c., cumpararea si a restului de 729 hectare necesare completarii patrimoniului funciar rapit Grindului Chituc.

Numai ca in toata aceasta poveste al carui final este inca departe de a se intrevede, un element esential mai putin cunoscut chiar si de locuitorii comunelor Corbu si Sacele este miza incredibila a afacerii.

Conform acelorasi surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, fasia de litoral ce margineste la est Grindul Chituc, adica exact acolo unde Visinescu si-ar fi cumparat „mosia”, s-ar afla in zona de interes strategic al US Army, in vederea posibilei amenajari a unui obiectiv militar ce ar putea fi o baza de antrenament sau o unitate cu un specific inca necunoscut decat de responsabilii de la Pentagon.

Chiar daca aceste informatii, care i-ar fi putut parveni lui Visinescu gratie legaturilor speciale avute cu fostul prim ministru, nu se vor materializa prin aparitia unei baze militare americane, Grindul Chituc situat intre lacul Razelm si Marea Neagra ramane la fel de atractiv in vederea recomercializarii la preturi astronomice a terenurilor pe care le-ar detine Visinescu, catre posibili investitori din industria turistica, in contextul in care in urma cu cativa ani se vorbea chiar de faptul ca aceasta suprafata ar putea deveni amplasamentul viitoarei statiuni „Europa 2000”, proiect intens promovat in perioada ministeriatului lui Dan Matei Agathon. Vom reveni.