Administratiile locale din judetul Hunedoara sunt obligate sa-si amenajeze gropi de gunoi ecologice, dupa ce mai bine de 10 ani au depozitat resturile menajere la intamplare.

Amenzile de pana acum, aplicate de Inspectoratul pentru Protectia Mediului (IPM) nu au convins edilii de necesitatea amenajarii unor deponeuri moderne, dar acum se anunta sanctiuni mai drastice din partea Uniunii Europene, care vor fi mai greu de suportat.

La ora actuala, nici una dintre ramplele de gunoi din judet nu este autorizata de IPM, din cauza ca nu respecta normele de protectie a mediului. Tentativele de pana acum, de realizare a gropilor de gunoi ecologice in parteneriate publice private, au ramas la stadiul de intentie.

Primariile din Petrosani si Petrila s-au asociat, insa rampa de gunoi realizata este departe de normele ecologice, motiv pentru care a plouat cu amenzi din partea autoritatilor de Mediu.

La randul sau, Prefectura a dat termene, in conformitate cu prevederile Ministerului Mediului, iar administratiile locale trebuie sa aleaga, pana in data de 4 septembrie a acestui an, intre doua variante: parteneriat public privat - ceea ce va aduce pe piata firme care vor suporta toate cheltuielile, dar vor stabili si preturile la activitatea de colectare a gunoiului; ori accesarea fondurilor de coeziune acordate de Uniunea Europeana, dar care se vor acorda abia dupa aderarea Romaniei, dar pana atunci primariile vor fi pasibile oricand de noi sanctiuni.

Oricum ar decide administratiile publice locale, conform angajamentelor asumate pe linie de protectie a mediului, pana in decembrie 2006 in Hunedoara vor trebui sa functioneze doua gropi ecologice de gunoi: una pentru Valea Jiului, iar a doua pentru restul judetului, a anuntat prefectul Marius Cristian Vladu.