Piata Obor din Salard este locul de intalnire a comerciantilor de animale din zona. In fiecare miercuri, targul se umple de multime pestrita, mici comercianti si potentiali cumparatori. Acesta este frontul pe care Nagy Miklos, primarul comunei, isi poarta vendetele personale.

Pentru vizitatorii pietei, exista, mai nou, doua locuri in care pot sa consume de-ale gurii. Cele doua societati au amplasat cate un chiosc cu utilitate in desfacerea de mititei, placinte, racoritoare.

Licitatie degeaba

Doua cotidiene locale prezentau, in data de 17 februarie 2001, un anunt potrivit caruia Primaria Comunei Salard organizeaza licitatie in vederea inchirierii de teren in incita Pietei Salard, cu destinatia comert. Licitatia era stabilita pentru data de 14 martie 2001.

Mircea Tudose, administrator al SCPA Mini SRL, a inaintat o nota catre primaria comunei Salard in care aducea la cunostinta faptul ca „un fost cadru al Militiei din zona afirma ca ar fi rezolvat inchirierea terenului fara a se tine licitatie, respectiv amplasarea chioscului.” Intr-adevar, licitatia nu a mai avut loc si nici nu s-a amanat.

Totusi, in piata a aparut un nou agent comercial, SC Costy Prodcom SRL Oradea.

Acesta a incheiat un contract de inchiriere, inregistrat cu numarul 1413/04.06.2001, pentru suprafata de 10 mp, teren in incinta pietei, cu toate ca licitatia in urma careia trebuia sa ia nastere acest contract nu a mai avut loc. Contractul respectiv prevedea stabilirea unei chirii zilnice de 2 dolari, rezultand o chirie lunara de 20 dolari.

Acest fapt prejudiciaza Primaria comunei Salard, avand in vedere ca, in urma unei licitatii, pretul respectiv ar fi putut creste.

Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea a primit un denunt penal impotriva primarului Nagy Miklos, pentru comiterea de abuz in serviciu contra intereselor publice, intentat de SPCA Mini SRL, celalalt agent economic din Piata Salard.

Prin sentinta civila numarul 212/COM/27.01.2004, s-a anulat contractul de inchiriere intre SC Costy Prodcom SRL si Primaria Salard, constatandu-se nulitatea absoluta.

Cu toate acestea, desi a trecut peste un an de la data cand functionarii primariei aveau obligatia sa dispuna trecerea in ilegalitate si eliberarea spatiului, acesta este ocupat in continuare de catre societatea respectiva.

Controale cu dedicatie

In urma demersurilor facute de SPCA Mini SRL, impotriva abuzurilor comise de primarul Nagy Miklos, au inceput sa apara tot felul de probleme. Zilnic, acestia erau asaltati de controale, din partea tuturor forurilor abilitate. Controalele porneau la sesizarea primarului si nu s-au soldat cu nici un fel de amenzi.

Primarul a efectuat un denunt penal referitor la acuzatii de evaziune fiscala. In urma cercetarilor, s-a decis neinceperea urmaririi penale.

La inceputul anului 2005, Primaria a luat hotararea eliminarii din balanta de venituri si cheltuieli a societatii Mini SRL, in speranta incapacitatii de plata si evacuarea acestora de pe terenul din piata.

Cu toate acestea, CEC Oradea a inregistrat recipisa numarul 360/2005, din 22 martie, care adevereste plata de catre SCPA Mini SRL a contravalorii chiriei pentru terenul din piata Salard pe perioada decembrie 2004 — decembrie 2005.

Vazand ca nici aceasta solutie nu da roade, primarul comunei Salard a cerut ridicarea chioscului de pe terenul inchiriat pe motiv ca societatea nu detine autorizatie de constructie.

Contractul de inchiriere numarul 438/23.04.1996, incheiat intre societatea Mini SRL si Primaria Salard, prevede ca obiect al inchirierii amplasarea de chiosc metalic. Pentru amplasarea unui chiosc metalic nu este nevoie de autorizatie de constructie.

Concurenta neloiala

Cu toate ca SC Costy Prodcom SRL nu are nici un fel de contract cu Primaria Salard, continua sa functioneze in detrimentul SCPA Mini SRL. Amplasat strategic, chioscul societatii Costy Prodcom blocheaza calea de acces catre concurentul direct, SCPA Mini SRL.

Pana si satenii sunt nemultumiti de modul in care acesta isi intinde mesele peste una din caile de acces din piata. Drugas Ioan, unul dintre cei care viziteaza regulat piata sustine ca „cei de la chioscul Costy isi intind mesele de-a curmezisul pietei. Eu nu mai am pe unde sa trec.

Trebuie sa merg roata.” Cifra de afaceri a SCPA Mini SRL s-a diminuat semnificativ din mai 2002, de la 77 de milioane lei, la 12 milioane in octombrie 2002. Asta, tocmai datorita faptului ca blocarea cai de acces catre chiosc de catre concurentul care isi desfasoara activitatea ilegal a redus numarul de clienti.

Ioan Anton Farcas, administratorul Pietei Salard sustine ca nu exista un contract semnat intre Primaria Salard si SC Costy Prodcom SRL. „Acestia functioneaza fara contract si functioneaza de circa 5 ani asa. Primarul mi-a spus sa nu incasez taxe de la ei.” afirma Ioan Anton Farcas.

In prezent, primarul Nagy Miklos se afla in cercetari fiind acuzat de abuz in serviciu.

Pedeapsa aspra

Articolul 13, din legea numarul 78/2000, prevede ca infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.

La aparitia reporterilor GAZETEI, chioscul amplasat ilegal s-a inchis temporar.