Directia Publica de Paza, fostul Corp al Gardienilor Publici este ca un vulcan gata sa erupa. Reinstalat in functia de director executiv al institutiei dupa o lupta “la cutite” cu fostul politist Gheorghe Mihalcea, Viorel Diaconu este incoltit de proprii subordonati.

Actele care il incrimineaza pe Diaconu apar ca ciupercile dupa ploaie si demonstreaza faptul ca directia nu se prezinta tocmai ca o cutie ermetica.

Chiar daca nu recunoaste, in spatele tunurilor indreptate spre tampla directorului noii Directii Publice de Paza (DPP) se afla, fara doar si poate, cel alintat „nea Ghita” de agentii de paza.

Gasca lui Mihalcea pare suficient de iscusita cat sa lase sa curga din interior tot mai multe dovezi de abuz in serviciu savarsite de seful institutiei. Chiar daca nu se poate vorbi de liniste in interiorul DPP, concediul lui Diaconu prelungeste, cel putin deocamdata, data inceperii unei noi batalii. O batalie care, cu siguranta, nu va fi nici ultima.

Fals si uz de fals?

Prima coala de hartie care a „transpirat” din sanul DPP a fost o foaie colectiva de prezenta. Pe lista respectiva figureaza numele a 20 de agenti si zilele din luna mai 2005, in care acestia au asigurat paza si ordinea la Compania Nationala a Uraniului (CNU) Stei.

Numai ca, in perioada respectiva la CNU Stei actionau patrulele firmei de paza Prima Guard. „De la 1 mai 2005, firma SC Prima Guard Security International are 16 persoane, care asigura paza la CNU Stei.

Am castigat licitatia in dauna Corpului Gardienilor Publici, care au avut contract cu CNU Stei doar pana in 29 aprilie” spune Dumitru Lucaciu, directorul firmei private de paza si ordine.

„In acest caz, conducerea DPP a comis o dubla ilegalitate: fals si uz de fals”, spune o persoana abilitata din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. „Contractul nostru cu CNU Stei a expirat intr-adevar la 29 aprilie. Nu este adevarat ca i-am pontat pe cei 20 de agenti de paza pentru luna mai.

Eu le-am dat preaviz de 15 zile. Mihalcea si oamenii lui sunt niste prosti care nici nu stiu ce vor, nici nu cunosc legea” se apara Viorel Diaconu.

Nu la fel de bine au fost tratati si agentii de paza, care au asigurat paza la Helios Astileu.

Dupa ce s-a renuntat la contract datorita faptului ca cei de la Helios nu si-au respectat obligatiile, cei din conducere i-a lasat pe bietii angajati cu ochii in soare! „Ne-a dat afara ca pe niste masele stricate.

Pe langa faptul ca nu ne-a platit somajul, Diaconu ne-a pus sa ne platim si tinuta, aproximativ 7 milioane de lei” spune Florin Modrog, unul dintre agentii de paza lasat in plata Domnului.

Asadar, Diaconu a procedat la fel ca maimuta din povestile lui Tolstoi, care are doi pui, dar care iubeste doar pe unul dintre ei. Daca unul a supt fara sa merite, celalalt nu a supt nimic si a fost lasat sa moara desi ar fi meritat sa traiasca…

Justitia a decis, ei nu vor

Sorin Buha a fost unul dintre fostii comandanti de grupa ai Corpului Gardienilor Publici, care si-a pierdut functia in urma unui conflict cu conducerea. Instanta a dat castig de cauza angajatului. Asadar, potrivit unei sentinte judecatoresti, irevocabile, Buha revine incepand cu 6 aprilie 2005 in functia initiala.

Ba mai mult, Sectia Civila Mixta a Curtii de Apel Oradea obliga prin decizia civila nr. 343/ 2005 ca „partea recurenta sa plateasca partii intimate suma de doua milioane lei, cheltuieli de judecata in recurs”.

Mai pe romaneste, Corpul Gardienilor Publici Bihor se obliga sa-i restituie banii lui Sorin Buha. „M-au repus in drepturi doar scriptic. Fac ore de noapte, care nu imi sunt platite.

Cele doua milioane, pe care trebuia sa-i primesc potrivit sentintei judecatoresti, reprezentand cheltuielile de judecata, au ramas in visteria lui Diaconu”, se plange Sorin Buha. „Buha asta este un tampit. Vin din concediu si il dau afara. M-am saturat sa discut despre oameni incompetenti.

Am sa scot toate posturile la concurs si veti vedea ca astia cu gura mare nu vor fi in stare sa-si pastreze posturile” spune directorul DPP dezamagit ca nu este scutit de probleme, nici macar in concediu.

O alta poveste „pestrita” o reprezinta intrecerea din luna aprilie pentru ocuparea celor 17 posturi libere scoase la naftalina odata cu infiintarea Politiei Comunitare in Stei. La concurs s-au prezentat 25 de participanti. „Concursul a fost supravegheat de Diaconu si de soferul acestuia.

A vrut sa faciliteze angajarea a 13 agenti de paza, care dupa cate am auzit au cotizat serios” spune acelasi Sorin Buha. „Miscarea directorului DPP a picat insa la interventia viceprimarului Mihai Harn, care s-a prins de figura si a anulat concursul” continua Buha.

Tacerea, la loc de cinste

„Ce treaba am eu cu partea operativa?” a replicat, intrebarilor reporterilor GAZETEI, Liviu Lupea, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bihor. Discutia s-a desfasurat apoi pe cu totul alte tonalitati. „Eu pot sa fac control si apoi sa actionez.

Dar nu pot sa dau o declaratie oficiala in acest context. Asteptam sa se faca o sesizare si vom actiona potrivit legii” a continuat inspectorul-sef. Chiar daca a vrut sa lase GAZETA in ceata, Liviu Lupea a lasat totusi sa se inteleaga faptul ca lucrurile nu sunt simple.

„Daca e adevarat ceea ce spune partea acuzatoare, este foarte grav” concluzioneaza Lupea.

Mihalcea e pregatit sa revina

Gheorghe Mihalcea spune ca deja si-a pregatit bagajele sa revina in postul de director al DPP Oradea. „Pe Diaconu nu il va prinde Craciunul in fruntea Gardienilor Publici”, spune el. In replica, Diaconul sustine ca „Mihalcea este un nebun si un complexat pe care-l voi da in judecata”.

Texte vechi, dar reactualizate, cu care cei doi „cocosi” se gratuleaza de fiecare data cand au ocazia. Fostul politist doreste sa aiba ultimul cuvant si isi ameninta „prietenul” cu o fisa de caracterizare din urma cu cativa ani de zile.

„Astept din partea biroului de resurse umane si a conducerii Consiliului Judetean sa prezinte caracterizarea lui Diaconu de la locul de munca, respectiv unitatea militara unde a lucrat. Ar fi bine ca aceasta sa apara in presa” ataca Mihalcea.