Dragostea nu cunoaste frontiere. De nici un fel. Nici macar gratiile puscariei nu pot sta in calea iubirii. O dovada vie sunt doi oradeni care si-au pus pirostriile in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta, Oradea. In ciuda tuturos vicisitudinilor unei vieti, care, inca, ii desparte.

Iuliana si Suraj au decis ca nimic sa nu stea in calea fericirii lor, nici macar faptul ca unul dintre ei este arestat. Joia trecuta, la pranz, Penitenciarul Oradea a gazduit o nunta. GAZETA a fost singura publicatie din Bihor invitata sa ia parte la neobisnuitul eveniment.

Tar Emeric Suraj si Eva Iuliana Pop au decis sa se casatoreasca. De ce tocmai acum? „Pentru ca acum am simtit noi ca trebuie” declara Iuliana. Cei doi nu au lasat ca micile inconveniente sa le strice buna dispozitie.

Una dintre aceste mici inconveniente ar fi faptul ca Emeric este, in prezent, detinut in Penitenciarul Oradea, arestat preventiv si cercetat penal pentru comiterea infractiunii de talharie. Cu toate acestea, el a facut toate demersurile necesare pentru a face posibila casatoria. „Ne iubim. La ce sa mai asteptam?”, se intreaba Suraj.

Dragoste la prima vedere

Suraj si Iuliana s-au cunoscut in urma cu 5 ani, in Oradea. El avea 18 ani iar ea, 31. Iuliana era vanzatoare in piata, iar Suraj agent de paza. A fost dragoste la prima vedere. Amandoi par a fi de acord cu aceasta. Suraj nu a stat mult pe ganduri si s-a decis sa faca primul pas. A intrat in vorba cu Iuliana, care parea interesata.

„Mi-a placut de el. E frumos.” povesteste aceasta. Au urmat o serie de intalniri. Suraj era romantic, o astepta in parc, cu o floare. Iuliana a fost impresionata. Atat a trebuit. Iubirea se infiripase. Cu toate ca intre cei doi exista o oarecare diferenta de varsta, nimeni nu facea mare caz de asta.

Parintii celor doi erau de acord cu relatia, desi diferenta de 13 ani dintre ei putea sa ridice oarece probleme. „Dragostea nu are varsta si nici nu cunoaste bariere.” spune Suraj, privind gales catre noua lui sotie. In urma unei foste casatorii, Iuliana are 3 baieti, care tin mult la Suraj.

La randul lui, Suraj tine neaparat sa treaca acesti copii pe numele sau. Dupa trei ani de intalniri romantice, cei doi au hotarat ca e timpul sa se mute impreuna, la Iuliana.

Fericire spulberata

Cei doi au luat hotararea de a se casatori in urma cu un an si jumatate. Amandoi erau entuziasmati si isi faceau planuri mari. Pana in momentul in care Suraj a fost arestat preventiv, iar fericirea celor doi a fost brusc curmata. In prezent, acesta se afla in cercetari, beneficiind de prezumtia de nevinovatie.

Suraj sustine ca acuzatia de talharie, care i se aduce, este nefondata.

Totul tine de o intamplare nefasta petrecuta in iarna acestui an. In ziua de Sfantul Ion, intr-o localitate de pe langa Vadu Crisului a avut loc o talharie. Se pare ca patru indivizi au intrat in casa unor pensionari, i-au imobilizat si i-au deposedat de bunuri. In data de 18 ianuarie, Suraj a fost arestat impreuna cu inca trei prieteni.

Suraj si Iuliana sustin ca, in momentul in care jaful a avut loc, adica in jurul orei 23, erau impreuna in oras. Povestea e cusuta cu ata alba si deoarece cele doua victime nu i-au recunoscut pe nici unul din cei patru tineri acuzati.

Suraj si-ar dori foarte mult sa fie liber, pentru a se putea bucura de noua lui viata alaturi de Iuliana. Pentru viitor, cei doi proaspat casatoriti isi doresc sa se iubeasca si sa fie fericiti. Asta, pe langa cei doi copii pe care ii vor, un baiat si o fata.

Suraj spera ca toate problemele lui sa se incheie si sa o ia de la capat.

„Da”, printre zabrele

Penitenciarul pune la dispozitia detinutului care doreste sa se casatoreasca un lucrator din cadrul Serviciului de Reintegrare Sociala, care se ocupa de intocmirea tuturor actelor necesare in vederea casatoriei. La oficializarea casatoriei au dreptul sa participe martorii si rudele apropiate mirilor.

Penitenciarul asigura si luna de miere in cele cateva zeci de minute care le sunt acordate mirilor, dupa oficializarea casatoriei.

„Penitenciarul Oradea sprijina demersurile de casatorie intre detinuti, prin prisma faptului ca o casatorie intre detinuti ar duce la reintegrarea sociala a acestora.” declara Gabriel Tica, inspector principal in cadrul Serviciului de Reintegrare Sociala a Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta, Oradea.

Nu a fost prima

Casatoria aceasta nu e ceva nou in Penitenciarul Oradea. In 2004 au avut loc alte doua astfel de evenimente, iar in 2005 aceasta este cea de-a doua. Potrivit Codului Familiei, detinutii au dreptul la casatorie, indiferent de pedeapsa.

Oficializarea unei casatorii de acest gen se face de catre ofiterii Starii Civile din cadrul Primariei, care se deplaseaza la sediul Penitenciarului cu registrul de stare civila.

O casatorie oficiata intre zidurile Penitenciarului intruneste toate trasaturile si obligatiile unei casatorii oficiate in orice alt loc, adica varsta legala pentru maritis si consimtamantul liber exprimat al ambelor persoane.