Aplicarea programului SAMTID in judetul Alba este intarziata cu cateva luni, iar saptamanile bune de lucru pierdute ar putea duce la nefinalizarea la timp a lucrarilor. Situatia incepe sa agite spiritele atat la nivel local, cat si la nivel central si sa starneasca nemultumirea responsabililor cu aplicarea programului.

Proiect de 13 milioane de euro

Judetul Alba a depus pentru finantare in cadrul programului SAMTID o aplicatie de aproape 13 milioane de euro, prin intermediul Asociatiei „Apa Alba", care reuneste consiliul judetean si consiliile locale ale majoritatii oraselor din judet.

Scopurile lucrarilor finantate prin SAMTID sunt reabilitarea si extinderea retelelor de apa in toate orasele judetului, cu exceptia Sebesului, care a preferat un parteneriat public privat.

Ingrijorare la nivel central

Presedintele Comitetului de Coordonare SAMTID, Iuliu Pacurariu, consilier al ministrului Administratiei si Internelor, a declarat ca firma din Turcia care a castigat licitatia a inceput lucrarile abia acum, desi ar fi trebuit sa le demareze imediat ce vremea ar fi permis acest lucru, adica in primavara, sau macar la inceputul verii.

„Este inacceptabil. Suntem la jumatatea lunii august si nu s-a facut mai nimic", a declarat Iuliu Pacurariu pentru „Evenimentul zilei". El a explicat ca aceasta intarziere este cu atat mai grava cu cat este vorba despre lucrari care se fac in exterior si care implica restrictii legate de temperatura si de celelalte conditii meteorologice.

„In aceasta situatie, este inacceptabil sa pierzi aprilie, mai, iunie si sa incepi la jumatatea lui august", a accentuat presedintele Comitetului de Coordonare SAMTID.

El a subliniat ca nu se poate lua in discutie o reconsiderare a licitatiei, deoarece acest lucru ar implica un risc ridicat de pierdere a fondurilor europene.

„Daca aplicatia nu se realizeaza, partea romana pierde grantul (partea de finantare asigurata de UE – n.r.) , iar firma pierde garantia de 30%", a explicat Pacurariu.

In opinia lui, problemele pe care le are firma turca sunt cauzate de faptul ca licitatia a pornit de la un pret foarte mic, subevaluat, si pentru firma turca este foarte greu in acest moment sa gaseasca subcontractori care sa lucreze la preturi asa de mici.

Primarul din Alba Iulia ameninta cu procese

Mircea Hava, presedintele Asociatiei „Apa" Alba - cea care a castigat finantarea prin SAMTID, nu si-a ascuns nici el revolta fata de situatia existenta.

„Daca proiectul nostru este in pericol din cauza felului in care a fost licitat de vechiul Minister al Integrarii Europene, eu - ca presedinte al Asociatiei «Apa» Alba si ca primar al municipiului Alba Iulia - ii dau in judecata si le cer daune: toate cheltuielile legate de acest lucru, dar si daune morale, pentru ca noi ne-am zbatut si am promis.

Cineva, daca a incurcat lucrurile, va raspunde. Si ma refer la cei din minister care s-au ocupat de licitatie", ne-a declarat Mircea Hava.

Si probleme locale

Cu toate acestea, Mircea Hava s-a declarat convins ca programul SAMTID va functiona in Alba, chiar daca ceva mai greu. El nu a ascuns faptul ca se inregistreaza probleme inclusiv la nivelul asociatiei, deoarece unele consilii locale iau decizii care incurca foarte mult buna derulare a programului.

El a oferit ca exemplu situatia inregistrata la Baia de Aries, oras care nu si-a platit nici pana acum partea de TVA care ii revine. In cursul acestei saptamani, se va incerca gasirea unei solutii pentru depasirea impasului, deoarece asociatia trebuie sa plateasca prima transa de bani, contributie locala.

„Problema mare a programului este orasul Baia de Aries. Orase mult mai sarace, ca Zlatna, Abrud sau Teius, au gasit banii pentru program. Eu consider ca la Baia de Aries este vorba despre rea-vointa.

In ultima sedinta, consilierii locali, in special cei ai PSD, nu au fost de acord cu o majorare cu 500 de lei a pretului litrului de apa care va fi furnizata. Si asta in conditiile in care oamenilor de acolo li s-ar oferi apa la robinet, pentru ca acum nu au nimic", a conchis Mircea Hava.

De lucrarile finantate prin SAMTID vor beneficia, in judetul Alba, orasele Abrud, Alba Iulia, Aiud, Baia de Aries, Blaj, Campeni, Cugir, Ocna-Mures, Teius si Zlatna.

Schema de investiti

SAMTID este acronimul in limba engleza pentru „Programul de Dezvoltare a Infrastructurii in Orasele Mici si Mijlocii". Acesta este destinat imbunatatirii infrastructurii locale si calitatii serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in orasele de pana la 150.000 de locuitori.

Faza pilot, in care se afla acum programul, are un buget de 40 de milioane de euro, din care 15 milioane de euro – fonduri PHARE, cinci milioane de euro – cofinantare de la bugetul de stat si 20 de milioane de euro – fonduri ale donatorilor externi (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii etc.).

Faza pilot a programului se desfasoara in sase judete: Alba, Botosani, Calarasi, Hunedoara si Cluj - Salaj (proiect comun).