Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Csapo Jozsef, a declarat sambata seara, la Targu Mures, ca prin redepunerea proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc la Parlamentul Romaniei se doreste legiferarea reconstituirii Tinutului Secuiesc istoric din anul 1200.

„Am considerat necesara redepunerea proiectului de autonomie dupa alegerile parlamentare, intrucat CNS doreste ca noul parlament sa legifereze reconstituirea Tinutului Secuiesc istoric, de la 1.200, in care exista autonomie", a spus Csapo. Mai mult, sustine Csapo, forurile europene sunt favorabile ideii de autonomie a secuilor.

Referendumurile pentru autonomie, la CEDO

In cadrul intrunirii liderilor CNS de la Targu-Mures a fost avansata propunerea ca CNS sa se adreseze Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), pentru a obtine organizarea referendumului privind autonomia Tinutului Secuiesc.

„Referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc ar putea ajunge la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, iar in acest sens, Consiliul National Secuiesc va sugera consiliilor locale carora le-au fost respinse de instanta hotararile de organizare a referendumului pentru autonomie sa apeleze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului", a afirmat presedintele CNS.

Csapo Jozsef a facut trimitere la o serie de hotarari ale consiliilor locale pentru organizarea referendumurilor privind autonomia, care au fost atacate in contencios administrativ de prefectii din Mures, Harghita si Covasna. „Doar o singura hotarare, cea a Consiliului Local Ditrau, judetul Harghita, a epuizat toate caile dreptului intern.

Nu putem merge in fata CEDO decat daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, a spus Csapo, care a adaugat ca CNS sugereaza consilierilor din Ditrau sa pregateasca documentele pentru a prezenta cazul in fata CEDO.

Satui de Regiunea Centru

Csapo a sustinut necesitatea infiintarii Tinutului Secuiesc si prin faptul ca actuala impartire regionala a Rom~niei, conform careia judetele Mures, Harghita si Covasna fac parte din Regiunea VII Centru, este defavorabila minoritatii maghiare.

„In Regiunea de Dezvoltare VII Centru, stim noi unde s-au dus banii si unde nu. In Secuime nu s-a dus aproape nimic. Regiunea VII Centru nu e ceva de perspectiva, pentru ca nu decidem noi, ci altii", a spus Csapo.

In opinia sa, Tinutul Secuiesc, unde populatia maghiara reprezinta 76%, a fost inclus intr-o regiune de dezvoltare economica cu alte trei judete majoritar romanesti, iar in urma acestei masuri, procentul maghiarilor, per total, a scazut la 29%, ceea ce este inacceptabil.