Faptul ca studentul nu are bani a devenit deja un cliseu. Probabil ca la acest lucru s-a gandit si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, atunci cand a lanat un nou proiect.

Este vorba despre un card pentru studenti, cu ajutorul caruia acestia vor beneficia de diferite reduceri la unele firme si institutii cu care primaria va purta discutii in acest sens.

Saraci cum sunt, studentii clujeni s-ar bucura nevoie mare de aceste avantaje, insa ramane de vazut ce sorti de izbanda va avea curajosul proiect al primarului.

"Cardul Studentesc" este unul dintre ultimele proiecte ale primarului Emil Boc.

Pe baza acestuia, studentii clujeni vor avea parte de reduceri cuprinse intre 5% si 50% la teatru, film, opera, cabinete medicale, scoli de soferi, piscine, muzee, terenuri de sport, internet-caffe, agentii de turism, cluburi, discoteci, restaurante si sali de forta si fitness.

Aceste reduceri pot fi insa stabilite doar de institutiile si firmele dispuse sa le ofere, iar discutiile dintre acestea si primarie urmeaza sa fie initiate in curand.

Trei euro si ai reduceri

Emil Boc a declarat ca, deocamdata, proiectul initiat de el se afla in faza incipienta. Se spera, totusi, ca in cursul anului universitar 2005/2006 sa se ajunga intr-un stadiu avansat de elaborare a Cardului Studentesc, iar apoi, incepand din "sezonul viitor" sa se treaca la punerea in practica a proiectului.

Cardul, pentru a fi accesibil cat mai multor studenti, ar trebui sa aiba un cost de maxim trei euro. "In cazul in care costurile pentru achizitionarea lui vor fi mai ridicate, noi vom face tot posibilul ca diferenta de pret sa fie suportata din bugetul primariei", a declarat Boc.

Primul pas in demararea proiectului va fi o intalnire cu reprezentantii Consortiului Organizatiilor Studentesti din Cluj-Napoca, pentru a li se face cunoscut acest proiect si pentru a veni si ei cu eventuale solutii si propuneri.

Student sa fii, card sa ai

Cardul se adreseaza tuturor studentilor care urmeaza cursurile Universitatilor din Cluj-Napoca, cu sau fara taxa, de stat sau private, de lunga sau de scurta durata.

Pentru eliberarea Cardului Studentesc este nevoie de buletinul de indentitate, o fotografie si o dovada ca persoana in cauza urmeaza cursurile unei universitati clujene.

Se mai adauga si cei trei euro pe care studentul trebuie sa-i plateasca pentru eliberarea cardului si «invatacelul « poate beneficia de reducerile care i se cuvin pentru calitatea sa de student clujean.

E bine de stiut ca acest card nu va fi un mod de plata, nu va fi transmisibil si va prezenta anumite elemente de siguranta pentru a nu putea fi falsificat. Perioada de valabilitate va fi intre unu si doi ani, cu posibilitatea de reinnoire.

Aviz studentilor cinefili

Proiectul a fost initiat, ramane insa de vazut care este opinia agentilor economici si a institutiilor care vor trebui sa acorde reducerile.

Cei de la Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor RomaniaFilm (RADEF) Cluj-Napoca au evitat sa dea raspuns la aceasta intrebare, directionandu-ne catre « centru », adica la Romania Film Bucuresti. De acolo, am avut parte de un raspuns cel putin ambiguu. Cu greu am reusit astfel sa aflam cel putin o parere despre acest proiect.

Ni s-a raspuns in cele din urma, ca, in principiu, ei ar fi de acord cu aceste reduceri, insa nu se pot pronunta pana cand nu poarta dicutii cu Boc - lucru normal, de altfel. Apoi, dupa un timp de gandire, ne-au marturisit ca ar fi interesati ca acest proiect sa se extinda la nivelul intregii tari.

E bine de stiut insa, ca studentii clujeni au deja parte de reduceri in cinematografele din municipiu, pe baza carnetului de student. Astfel, cand vor aparea cardurile studentesti se va aplica o reducere la reducere ?!

Afaceri, nu pomana

Mai departe, Octavian Tamas, manager la una dintre cele mai mari sali de fitness din Cluj Napoca, a declarat ca acolo deja se aplica reduceri pentru studenti si elevi, iar o noua reducere ar fi "de-a dreptul imposibila".

« O scadere a preturilor de pana la 50% e pur si simplu aberanta, pentru ca atunci nu s-ar mai inregistra nici un profit, deci nu ar mai exista nici o afacere », a mai declarat Tamas. Un alt patron sceptic in ceea ce priveste aceasta idee a cardurilor studentesti, este Mircea Buteanu, patronul clubului Diesel.

« In nici un caz nu as acorda reduceri la tigari, iar pentru celelalte produse, reducerea maxima ar fi de 10%. O reducere de 50% e exclusa, aceasta ducand practic la anularea profitului », a spus Buteanu.

La placinte, inainte

O speranta de reduceri semnificative exista in ceea ce priveste plata la restaurante. Augustin Baciu, patronul restaurantului Onix, ne-a marturisit ca ar fi de acord cu aceste reduceri, insa ele ar trebui sa fie diferite.

«Astfel, studentii fara un alt venit suplimentar pot primi o reducere intre 5% si 50%, insa pentru studentul care lucreaza as acorda o reducere de numai pana la 30% », a spus Baciu. Ramane de vazut cum se va face diferentierea intre studentii cu loc de munca si cei fara loc de munca.

Ideea Cardului Studentesc nu e singulara in Europa. Emil Boc spune ca asemenea carduri au si studentii din Paris (Etudiant Card), dar si cei de la Roma (Go-Card). Avantajele pe care acestea le ofera sunt similare cu cele pe care ar trebui sa le ofere si cardul studentesc clujean, insa costurile de achizitionare sunt mai ridicate.

Ramane de vazut daca sistemul romanesc va reusi sa fie implementat si sa functineze la fel de bine ca cele europene.