Aceasta este ultima luna linistita pentru cei peste 17.000 de diabetici inregistrati in judetul nostru. Daca Ministerul Sanatatii nu va gasi, rapid, o sursa de finantare, bolnavii vor primi tratamentul numai pentru o luna de zile.

Acest lucru va insemna, din nou, cozi interminabile la farmaciile care elibereaza astfel de retete, si probabilitatea ca numai cei norocosi sa aiba parte de medicatia necesara. Bolnavii au intrat deja in panica si spun ca daca medicamentele vor trebui cumparate, nu le ramine altceva decit sa moara.

Perspectiva i-a infuriat la culme pe cei care asteptau, ieri, sa fie consultati la cabinetul de specialitate din Spitalul Judetean de Urgenta. Oamenii se tem ca daca nu vor mai beneficia de gratuitate nu vor avea din ce-si cumpara medicamentele care-i tin in viata.

"Tratamentul pentru diabet il luam gratuit. Daca nu l-as mai primi asa, m-ar costa peste un milion de lei. La o pensie de 2,8 milioane de lei, nu am cu ce sa cumpar si medicamentele", se plingea ploiesteanul Nicolae Moise.

Bolnavii spun ca din cauza afectiunilor de care sufera trebuie sa-si cumpere, lunar, tot mai multe medicamente. "A fost criza la compensate. La un moment dat umblam din farmacie in farmacie si unde dadeau compensate nu aveau un medicament. Acel medicament era cumparat din pensie. Daca nu ne putem permite, trebuie sa murim", concluzioneaza Elena Nicodim.

Culmea ironiei, Maria Arsene si-a petrecut ziua numelui la cabinetul de diabet. Spre deosebire de ceilalti colegi de suferinta, ea spune ca o vor ajuta copiii si, chiar daca nu mai primeste tratamentul gratuit, cei carora le-a dat viata o vor ajuta sa treaca si peste aceasta noua criza a Ministerului pastorit de Mircea Cinteza. Medicii avertizeaza, insa, ca daca tratamentul este intrerupt, boala se accentueaza si, unele cazuri, poate duce la decesul bolnavului.