Alianta PNL-PD Maramures a ajuns intr-o situatie de criza politica, din cauza declaratiilor iresponsabile ale liderilor Mircea Man (PD), Ioan Hoban si Radu Stroe (ambii PNL) in legatura cu problema „fumata" a fuziunii intre cele doua partide. Mai grav, Man si Hoban, deputati ai Maramuresului, nu recunosc declaratiile facute public. Altfel spus, mint.

Scandalul fuziunii PD-PNL a fost iscat de o declaratie „nevinovata" a deputatului Mircea Man , facuta la ultima conferinta de presa a PD Maramures. Atunci, liderul filialei a spus ca a fost contactat si ca a purtat discutii cu doi lideri ai liberalilor pe tema fuziunii PNL-PD, mai exact ca aceasta miscare politica sa inceapa din Maramures.

Un fel de exemplu pentru toata suflarea liberalo-democrata romaneasca. Man a specificat atunci ca nu vrea sa-i deconspire pe cei doi „parteneri de dialog", dar a spus ca sunt membri ai Biroului Permanent al PNL Maramures. Tot el a mai precizat ca au fost discutii, ca nu s-a semnat nici un act si ca va informa conducerea PD de aceste „vorbe".

Halucinatii colective

Pe langa aceasta informatie „scapata" de Man, liderul democrat a facut, in stilu-i caracteristic, si cateva precizari fata de modul in care are loc comunicarea intre liderii liberali maramureseni. Deputatul Man a afirmat limpede ca la anumite sedinte ale forului de conducere a Aliantei maramuresene presedintele liberal, Cristian Anghel, a lipsit deoarece nu a fost anuntat de colegii sai.

Declaratiile lui Man, incendiare pentru o Alianta „mancata" de orgolii, de intoleranta si lipsa de decenta politica, au aprins media locala. In zilele care au urmat conferintei de presa, au aparut mai multe articole in care a fost prezentata pozitia si declaratiile lui Man.

Insa indrazneala presei, a GAZETEI, de a publica „elucubratiile" lui Man, replica deputatului Ioan Hoban si a senatorului Radu Stroe (care nu au facut decat sa intareasca spusele deputatului democrat) a fost taxata de cei implicati in scandal, deoarece este scandal!, ca fiind o prostie, o inventie de-a ziaristilor.

Probabil, a fost singura conferinta de presa in care jurnalistii, prezenti in numar mare, au avut „halucinatii colective".

Tensiunea

Chiar la inceputul saptamanii trecute, in mod intempestiv, a fost convocata o conferinta de presa a Aliantei maramuresene. Dupa mult timp i-am vazut la aceiasi masa pe Man, Anghel, Hoban. Mai trebuiau sa fie prezenti Stroe si Marinel Kovacs (presedintele Consiliului Judetean) pentru a crede ca a dat concordia in Alianta din nordul tarii.

Pe Ordinea de zi, problemele celor doua partide aliate, diverse anunturi si comentarii in conformitate cu cele stabilite la nivel de conducere centrala a Aliantei PNL-PD. Incepuse sa fie chiar plicticos, desi in sala se simtea o tensiune intre politicieni, o tensiune si intre acestia si gazetari.

Doua publicatii (un cotidian local si GAZETA) erau pe masa „centrala", deschise la articolele despre fuziune. Cele doua tabere asteptau ca cineva sa amorseze subiectul. Si mult asteptata intrebare a sosit. „Care este situatia cu fuziunea?", a intrebat unul din gazetari.

Nici nu a fost pusa intrebarea bine si Man a sarit in sus. Hoban, „condamnat" sa stea langa Anghel, avea o privire incruntata. Cu siguranta, prezenta lui s-a legat de acest subiect. Stiam ca in Bucuresti articolele publicate in Baia Mare au facut valuri.

Suntem convinsi ca politicienii care au facut declaratiile despre fuziune au simtit „dojana" liderilor marcanti liberali si democrati, altfel nu se explica indarjirea de a nega ce au spus.

Negarea lui Man

Primul care a tinut sa faca precizari legate de subiect a fost deputatul Man. „Am ramas surprins neplacut cand am citit ziarele… Am subliniat in conferinta de presa sa fiti foarte atenti la nuanta, si a doua zi citesc in ziare ca... negocieri pe ascuns fara stirea Bucurestiului", s-a pomenit si Man vorbind. Si continua.

„Am spus ca colegi din filiala PNL Maramures m-au informat ca ar fi oportun sa discutam de o eventuala fuziune PNL-PD care sa aiba germenii de pornire in Maramures si care nu trebuie sa depaseasca granita legala a deciziilor ce se iau la nivel de structura de partid la Bucuresti.

Am spus clar ca o sa-l informez pe presedintele Emil Boc, ca nu am purtat nici un altfel de discutii, de alta natura, nici nu era cazul, nici nu eram in tema", si-a adus aminte de limitele-i politice, Man. Il intelegem...

Apoi, deputatul a inceput sa ne explice, ca unor tampiti, ca problema fuziunii pe care a discutat-o „cu vreo doi liberali" nu este importanta: „am spus-o si in Biroul Permanent Judetean, nu este o prioritate a partidului (fuziunea, n.red.), nu este pe agenda partidului, nu face parte din prioritati cata vreme discutiile nu au avut loc in instantele partidului, nu este o tema noua…

Nu stiu de ce in Maramures pare atat de noua, o fi lipsa de subiecte, premierul Tariceanu a spus acest lucru in Conventia PD, unde erau 4.000 de oameni. Spunea ca ar fi oportuna o fuziune PNL-PD, dar de aici a incerca sa duceti ca PD Maramures are ceva, sa arunce un sambure de scandal in PNL Maramures, mi se pare mult prea mult si mult prea nedrept pentru mine.

Nu am nici un fel de repros sa aduc cuiva din PNL, nu sunt nici oamenii din prima linie cu care sa fi discutat aceste lucruri… Nu am discutat nici cu Anghel, nici cu Hoban, nici cu Stroe. Deci, daca PNL-ul are o problema sa si-o rezolve", a spus Man. Totusi, cu cine a discutat Man si cum de-si permite sa ne minta in fata?

Cine-i Pinocchio?

Declaratia lui Man a produs rumoare. Povestea omonima a lui Carlo Collodi, cea cu baietelul caruia ii creste nasul din cauza minciunilor, a avut o ilustrare in discursul lui Man.

Daca aceasta problema, a fuziunii, este atat de neinsemnata, de nediscutata, daca nu este o prioritate, de ce a amintit Man de ea? Asa, intr-o doara? Ca o aducere aminte a unor discutii cu persoane ce nu sunt din prima linie a filialei liberala? Ceva de genul acesta a discutat cu femeia de serviciu, cu portarul si cu muncitorul de la intretinere. Sa fim seriosi!

Man nu prea discuta nici cu liderii democrati multe din problemele organizatiei. Nu a trecut chiar atat de mult timp de cand deputatul democrat a instituit in filiala maramureseana un soi de dictatura, interzicandu-le liderilor „din alte linii" sa mai dea declaratii presei fara aprobarea sa.

Au fost democrati, probabili satui de „performantele" politice ale lui Man, care au „indraznit" sa-l critice.

Persoanele de contact din filiala liberala au fost cei doi lideri din prima linie: Hoban si Stroe. Primul a si recunoscut, al doilea a fost mai diplomat, a spus ca nu are cunostinta ca s-ar fi semnat ceva in acest sens, dar ca in principiu discutiile se pot purta pe aceasta tema. Iar chestia cu amestecul in filiala liberala…

Cum se pot interpreta cele spuse de Man fata de colegii liberali ori neinstiintarea lui Anghel de sedintele Aliantei de catre colegii acestuia, in speta Hoban si Stroe, cei pe care Man i-a nominalizat ca stiau de respectivele sedinte?

Hoban bate apa-n piua

In momentul in care spiritele democrate s-au incins, deputatul liberal Ioan Hoban s-a simtit dator sa intervina. Si a inceput de la „pasopt" incoace. Ne-a reamintit cine este presedintele tarii, cine-i premier, cum au ajuns respectivii acolo si datorita cui. Probabil, Hoban considera ca noi, fiind in nordul tarii, nu am aflat inca aceste lucruri. Apoi a revenit la subiectul zilei.

„In unele ziare a aparut ca daca domnul Man nu a spus nici un nume, este limpede ca este vorba de Hoban si Stroe, ca noi destabilizam filiala, ca noi suntem in spatele acestei chestii. Ca in acelasi ziar sa apara o declaratie a unui coleg care spune: daca asa s-a intamplat, este grav", a spus deputatul liberal. Hoban a inceput sa povesteasca cum sta situatia. Si a inceput sa bata campii.

Adica, a spus ca este unul din cei care au semnat hartia cu privire la oportunitatea de a se purta discutii privind o posibila fuziune cu fostii taranisti. Se stia acest lucru, dar subiectul era discutia lui Hoban cu Man!

Iata ce ne-a declarat Hoban legat de acest subiect, atunci, la cald, dupa declaratiile lui Man: „din discutiile avute cu domnul Man i-am propus, nu in urma unei hotarari a Biroului Permanent, ci pur si simplu, ca sa initiem actiuni care sa duca din Maramures la ideea fuziunii PNL-PD. Hotararea Biroului Permanent a fost pentru sustinerea domnului Stolojan, am reiterat-o cu aceasta ocazie.

Deci, cumva la pachet! Initiem actiuni statutare privind o posibila fuziune intre PNL si PD. De ce sa nu porneasca din Maramures? Si sustinerea ca premier a domnului Stolojan!"

La conferinta de presa a Aliantei in care s-a incercat dregerea busuiocului, Hoban a incercat sa ne explice ca pot exista discutii in partid, in interiorul unei Aliante, pe diverse teme, chiar si a unei posibile fuziuni, ca nu trebuie sa fie unanimitate. „Avem dreptul la puncte de vedere, avem dreptul la opinie, avem dreptul sa comentam", s-a dezlantuit Hoban.

Dupa care a spus ca este evident ca decizia de fuziune este luata de conducerea partidelor: „este limpede ca aceasta bomba este un balonas de sapun (!?!)"

Observati singuri contradictia. Hoban ne-a mai tinut si o morala, de parca noi am fi spus, noi am fi inventat totul. Atitudinea celor care au acuzat presa de „bombite, baloane de sapun, neseriozitate" denota ca politica este o profesie de categorie grea. Nu oricine poate fi politician.

Un parlamentar care a trecut ca gasca prin apa un mandat datorat faptului ca se voteaza liste nu are un certificat de politician. Hoban nu s-a oprit la aprecieri jignitoare la adresa celor din presa, continuand cu alta durere de-a sa.

Meschinaria

Deputatul Hoban nu este de acord ca are in jurul sau o grupare care ar dori inlaturarea lui Anghel de la carma filialei, evident cu ocazia alegerilor ce vor avea loc in filiala: „ce s-ar face daca la Conferintele de alegeri s-ar merge cu un singur candidat? Nu este o tragedie ca mai candideaza si altcineva. VREAU SA CANDIDEZ! Ca orice membru al filialei, daca asta e o tragedie…"

Apoi, intr-un exces de zel, a facut o propunere-soc (despre care, oricum, se auzise prin targ). Deputatul a spus ca va face echipa cu Anghel si ca renunta la candidatura la sefia filialei, daca renunta si actualul presedinte. Si impreuna sa sustina un al treilea candidat. Bate un vant dinspre Cavnic.

Cum ne-a „socat" Hoban?

Intrebat daca recunoaste ca a declarat GAZETEI ceva legat de discutia cu Man, deputatul Ioan Hoban s-a eschivat. Un raspuns afirmativ ar fi lamurit problema, dar Hoban a tinut sa faca un anunt „cutremurator", nervos de faptul ca nesimtitii de ziaristi nu-l inteleg: „va spun fara nici un iz de rautate ca de acum inainte eu prin telefon nu mai dau informatii.

Daca doriti ne intalnim, punem reportofonul pe masa… Domnule, m-ati intrebat daca am auzit de declaratia lui Man, cum comentez… Domnule, eu ma intalnesc cu multi, discut cu Man, discut cu alti colegi de la PD, prin telefon, prin viu grai..."

Recunoastem, nu il intelegem. Pe de alta parte, suntem multumiti ca am scapat de a umbla dupa declaratii. Avem alte anchete in lucru, unde am fi avut nevoie de parerea deputatului. Singur a declarat ca nu mai da relatii prin telefon. Nici noi nu putem astepta pana vine el acasa de la Bucuresti. In rest, sa fim sanatosi.

Rationament politic matur

Cristian Anghel, presedintele PNL Maramures, a incercat sa limpezeasca situatia incordata, mai ales ca si numele domniei sale a fost invocat in tot acest balci: „in statutul PNL exista prevederea ca orice membru poate sa-si exprime orice fel de idee, dar intr-un cadru intern, de dezbateri la nivel de partid.

Ceea ce nu ne face bine este iesirea in media cu elemente fragmentate, cu elemente care nu au o decizie din partea unor structuri clar desemnate in acest sens. Aici este problema. Ne place uneori sa iesim pe sticla sau in presa scrisa cu stiri de acest gen, fara ca ele sa fie validate."

Teodor Luputiu, vicepresedintele PD Maramures, a declarat: „eu am spus transant ca o asemenea discutie nu este de actualitate pana cand nu exista un document emanat de un organism al colegilor liberali, care sa faca propuneri de discutii. Nefiind un asemenea document, nu avem nici o problema, nimic de discutat, pozitie pe care am exprimat-o si in Delegatia Permanenta de dupa conferinta de presa.

Pe de alta parte, aceste discutii, vrem, nu vrem, sunt latente, ele exista. Dar nu este o problema, noi trebuie sa ne asumam raspunderea, orice spunem poate fi interpretat. Nu ne amestecam in problemele PNL… Sigur, domnul Man a facut o informare presei inainte de a informa Biroul Permanent Judetean. Nu a fost o destainuire si nu a fost o recunoastere. Nimeni nu l-a trimis sa spuna ce a spus si nu l-a fortat."

Am incercat sa luam legatura si cu lideri din Bucuresti ale celor doua partide. Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL: „imi pare rau, dar lipsesc din tara si nu sunt la curent cu cele intamplate. Dupa ce voi reveni, va stau la dispozitie."

La democrati, problema este mai complicata. PD nu are un purtator de cuvant. La biroul de relatii cu presa al partidului nu a raspuns nimeni, iar la sefa de cabinet a lui Adrian Videanu (presedintele executiv al PD) ne-a informat ca acesta este in concediu.