Conflictul dintre Primaria Oradea, respectiv Consiliul Local si SC Urbana SA pe tema tarifului de colectare, transport si depozitare a gunoaielor menajere este pe cale sa se tranforme intr-un adevarat razboi ecologic.

Dincolo de disensiunile legate de bani, profit si pierderi pentru firmele implicate, problema gunoiului a devenit, de ieri, una general cetateneasca. Zilnic, intre 200 si 300 de tone de gunoi produse de oradeni risca sa ramana in oras, in conditiile in care SC Urbana nu va transporta deseurile la noul depozit, sau nu va primi aviz sa le depoziteze in vechea groapa.

Printr-o hotarire a Consiliului Local Oradea, de ieri a fost inchisa vechea halda de gunoaie, responsabilitatea de a depozita deseurile oradenilor fiind preluata de noul depozit ecologic, construit de Keviep si administrat de reprezentanta acestuia pentru Romania, firma Eco Bihhor.

Aici insa tariful de depozitare este mai mult decat dublu in comparatie cu groapa veche, iar Consiliul Local a stabilit ca valoare maxima pentru colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere suma de 3,8 RON/persoana/luna.

Directorul SC Urbana, Balog Emeric, spune ca nu poate accepta aceste tarife, deoarece ar insemna ca intr-o luna sa dea faliment, in conditiile in care va plati dublu la groapa de gunoi si va aduna de la populatie mai putin decat in prezent. Din acest motiv, a contestat Hotarirea CL privind aprobarea tarifelor maxime si solicita sa i se dea dreptul sa depoziteze gunoiul in vechea halda, pana la solutionarea in instanta a cauzei sale.

Masini blocate la intrarea in halda

Ieri la amiaza, mai mult de 15 masini pline cu gunoi apartinand SC Urbana asteptau sa primeasca unda verde de intrare in vechiul depozit. Unele masini erau acolo de la primele ore ale diminetii, altele au venit ulterior.

Nici una nu a primit insa dreptul sa descarce gunoiul in vechea groapa. Regia Autonoma a Pietelor, de Agrement si Salubritate (RAPAS), administratorul vechii halde, merge pe mana Primariei si a Consiliului Local care a decis ca, din 15 august, sa se inchida definitiv acest depozit.

Dumitru Fildan, directorul tehnic al Primariei Oradea, spune ca SC Urbna trebuie sa se conformeze si sa depoziteze gunoiul in noul depozit ecologic. "Nu exista alta solutie", afirma oficialul Primariei. Pozitia sa este sustinuta si de directorul-adjunct, Dan Gherdan.

"Noi am asigurat alternativa. Nu putem sa incalcam o hotarire a Consiliului Local (cea privind inchiderea vechii gropi de gunoi – n.n.)", spune acesta. El declara ca, in cazul in care Urbana nu va semna contractul de depozitare in noua halda, aceasta firma va iesi de pe piata.

"Noi ne continuam activitatea cu ceilalti agenti economici care-si vad de treaba, iar dansii se blocheaza", afirma Dan Gherdan. Pana la orele amiezii, in noul depozit ecologic fusesera descarcate 35 de camioane cu gunoi, aduse de cealalta firma de salubritate, RER Ecologic, si de societatile care isi transporta gunoiul cu masinile proprii si au incheiat contract cu administratorul haldei, SC Eco Bihor.

Problema tarifelor la gunoi va fi transata, in cele din urma, in instanta de contencios administrativ. In vreme ce reprezentantii Primariei sustin ca executivul local este in legalitate si ca aplica o hotarire a CL, directorul SC Urbana este de parere ca Primaria nu respecta legea, deoarece nu poate pune in aplicare o hotarire a CL pana cind aceasta nu trece de controlul de legalitate al Prefecturii.

"In loc sa astepte hotarirea prefectului, ei au purces la treaba. Aplicarea acestei hotariri o sa coste Primaria foarte mult", sustine directorul SC Urbana. El declara ca va cere in instanta ca municipalitatea sa-i plateasca daune pentru timpul pierdut de muncitori in asteptarea accesului la groapa de gunoi si pentru neridicarea la termen a deseurilor.