Cine se face vinovat pentru tentativa de lichidare a templului fotbalului clujean, cine are interese sa inhate terenul de sub "Ion Moina" si care este, in general, situatia acestui obiectiv sportiv sunt chestiunile cele mai stringente. Nicoara a aruncat mingea la centru, lasandu-i pe greii orasului s-o dispute.

Daca, pana in prezent, soarta batranului "Ion Moina" n-a fost una tocmai fericita, fiind pasata cu indiferenta de la o administratie la alta, ce urmeaza de aici ar putea arunca stadionul din prezentul sportiv in istoria fotbalului clujean.

In aceasta situatie, ZIUA de Cluj cere administratiilor locale si judetene sa nu decida in corpore "lichidarea" arenei, ci sa organizeze o dezbatere publica privind soarta stadionului, la care sa ia parte atat societatea civila, cat si reprezentanti ai lumii sportive si ai arhitectilor clujeni.

Situatia stadionului municipal "Ion Moina" este extrem de bine speculata la ora actuala, in primul rand de catre politicieni. ZIUA de Cluj a relatat despre acest subiect inca de la prima sedinta de Consiliu Judetean in care s-a discutat despre intentia liderilor din administratia clujeana de a demola stadionul.

Fara sa fi existat in prealabil un studiu de fezabilitate, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, s-a hazardat in a afirma ca terenul de sub Moina va fi valorificat, urmand sa se construiasca in zona un centru civic.

Pentru ca toti specialistii consultati au declarat ca astfel de ipoteze nu pot fi emise decat in urma unor studii de fezabilitate bine intocmite, ZIUA de Cluj a demonstrat ca planul de valorificare scos la bataie de catre liderul CJ, Marius Nicoara, era cam imbrobodit.

Iar asta nu numai pentru ca nu exista un proiect tehnic pentru terenul care adaposteste stadionul municipal - desi imparteala s-a facut deja in spatele usilor inchise -, ci si pentru faptul ca nimeni nu a oferit solutii concrete in privinta noii baze sportive care ar urma sa se construiasca.

Or, legea sportului interzice demolarea unui stadion - mai ales ca orasul se confrunta cu o reala criza in acest sens - fara garantia ca poate fi inlocuit.

Autoritatile joaca "miuta" cu stadionul

Cum era si firesc, subiectul "Ion Moina" a devenit o adevarata sursa de speculatii pentru mai marii orasului. De ordin politic, sau mai putin, s-au facut si se fac declaratii, se aduc acuze, se cauta eventualii beneficiari care vor jongla cu terenurile de sub Moina.

Nimic cert, insa, nu se intrevede! In afara de o Hotarare de Consiliu Judetean care aproba demersurile pentru realizarea unei noi baze sportive, intentia lui Nicoara, acceptata de unii, hulita de altii, ramane, inca, un mister.

Nu se stie care va fi urmatoarea miscare in ce priveste procesul de demolare a stadionului "Ion Moina", iar responsabilii nu lasa nici macar sa "transpire" vreo informatie in acest sens. De altfel, pana si istoria stadionului "Ion Moina" starneste nedumerire.

Declaratiile obtinute de la actuali sau fosti reprezentanti ai administratiei locale nu sunt concludente in privinta statutului acestui obiectiv sportiv. Cert este ca, incepand cu primii ani de dupa Revolutie, fiecare administratie a incercat sa puna, intr-un fel sau altul, mana pe stadionul "Moina" si sa-l aserveasca propriilor interese.

Daca fostul edil al Clujului, Gheorghe Funar, sustine ca Primaria a fost cea care a administrat stadionul, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Gratian Serban, il contrazice, sutinand ca acesta a fost preluat in custodia judeteana de la Minister, tocmai pentru ca municipalitatea nu dorea sa-si asume responsabilitatea.

"Cand am preluat stadionul era o ruina", a declarat fostul presedinte al CJ, Gratian Serban. El a adaugat ca municipalitatea nu a vrut sa-l primeasca sub administrare pentru ca municipiul nu ar fi avut bani sa-l intretina.

Funar a spus, insa, ca a intentionat inca de la inceput sa reabiliteze stadionul Ion Moina, dar ca CJ l-a obtinut, printr-o Hotarare de Guvern, si ca n-ar mai fi fost chip sa-l recupereze. "Se poate verifica in arhiva Primariei corespondenta pe care am avut-o cu reprezentantii Guvernului in ideea recuperarii stadionului Ion Moina", a declarat Gheorghe Funar.

Unul dintre arhitectii care facea parte, la acea vreme, din Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajare Teritoriala, sustine - sub protectia anonimatului - ca nu s-a discutat absolut niciodata in sedinte situatia stadionului "Ion Moina".

Acesta afirma, in schimb, ca municipalitatea a contribuit cu bani grei pentru amenajarea pistei stadionului si ca ar fi facilitat constructia mai multor anexe din aceeasi zona.

"Majoritatea nu indeplinesc formele legale, in unele cazuri nici macar nu s-a emis autorizatie de constructie", a mai spus arhitectul, mentionand ca, printr-un control, se poate dovedi ca sunt cateva imobile acolo care nu au forme legale.

Aceeasi sursa sustine ca in arhiva Consiliului Local se poate vedea ca, desi Primaria nu a fost proprietara stadionului, s-au alocat de mai multe ori bani pentru arena si pentru clubul de fotbal care joaca acolo, Universitatea Cluj.

Ghinionistul "Ion Moina"

Reprezentantul Directiei Judetene de Sport, Nicolae Ienac, sustine, insa, ca Primaria nu a alocat nici un ban pentru reabilitarea stadionului "Ion Moina". "Se poate demonstra cu acte cati bani am primit si de unde", a spus Ienac. "In 1994, am impartit cu Banca Dacia Felix circa 600000 de marci germane, pentru pista", a declarat, in replica, si fostul primar Gheorghe Funar.

La randul sau, fostul presedinte al CJ, Gratian Serban, ne-a declarat ca exista un proiect tehnic privind restaurarea stadionului, intocmit in anul 2003 de catre Universitatea Tehnica din Cluj. De altfel, Gratian Serban sustine ca a fost singurul consilier care s-a opus actualului executiv al CJ atunci cand s-a pus problema demolarii stadionului.

"Nu puteam sa ma pronunt pozitiv la aceasta chestiune dupa ce am facut atatea demersuri pentru recuperarea stadionului", a declarat Serban Gratian.

Ca s-au investit bani multi in stadion si ca s-a dorit ca acesta sa poata fi dat in folosinta, la nivelul standardelor UE, afirma si presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, fost Ministru al Administratiei si Internelor. "Cand a intrat in administrarea CJ, stadionul municipal se afla in pericol de prabusire", a mai afirmat Ioan Rus.

Acesta a mai spus ca municipalitatea nu a avut curajul sa investeasca bani in stadion tocmai pentru ca se afla intr-o situatie mizerabila. In aceste conditii, Consiliul Judetean Cluj, cu sprijinul lui Ioan Rus, care ocupa functia de ministru al Administratiei si Internelor, a apelat la Guvernul Romaniei, care a aprobat trecerea stadionului in administrarea judetului.

Planul tehnic, spun sursele noastre, a fost realizat prea tarziu. Noua conducere a CJ are alte planuri cu terenul de sub Moina, si asta fara a mai tine cont de investitiile care s-au facut pentru reabilitare.

Funar, principalul (i)responsabil

Chestionat despre faptul ca Primaria nu a adoptat nici un fel de initiativa pentru renovarea stadionului "Ion Moina", Gheorghe Funar a spus ca avea in plan acest lucru. "In campania electorala din 2004 am promis ca voi face din stadionul "Ion Moina" unul care sa intruneasca standardele UEFA", a declarat Funar.

Acesta a mai spus reporterilor ZIUA de Cluj ca nu s-a gasit nici macar Cartea Tehnica a stadionului si ca, in lipsa acesteia, nimic nu ar fi fost posibil.

Funar a mai facut, de asemenea, referiri la faptul ca ar fi stiut intotdeauna ca un puternic om de afaceri, care ar trage toate itele in administratia locala, dorea cu orice pret sa preia stadionul si ca a incercat, din fotoliul de primar, sa impiedice acest lucru.

Alti lideri ai administratiei locale din acea perioada spun, insa, ca Funar a fost cel care nu a dat dovada de vointa politica. "Nu s-a implicat in preluarea si refacerea stadionului municipal, desi Consiliul Local a solicitat de nenumarate ori acest lucru", a declarat reprezentantul PSD in Consiliul Local, Stefan Dimitriu.

Dupa ce stadionul a intrat in proprietatea CJ, s-a realizat imediat un studiu care evidentia necesitatea unor lucrari de reabilitare a structurii de rezistenta. "Peste 60% dintre gradene erau in pericol de a se prabusi", a declarat consilierul Stefan Dimitriu. Reprezentantii PSD mai spun ca reprezentantii Aliantei nu mai fac absolut nimic pentru stadion si ca vor sa scape de acesta.

"In 2005, a aparut pentru prima oara ideea daramarii stadionului Ion Moina", a spus presedintele PSD, Ioan Rus.

Asa cum precizam in debutul articolului, valva creata in jurul destinului pe care il va avea batranul "Ion Moina" ar trebui sa dea de gandit celor care conduc urbea si judetul.

ZIUA de Cluj sustine necesitatea unei dezbateri publice privind soarta stadionului, ca solutie ce se aplica adesea in marile orase europene, administratia ar putea organiza un referendum (sau, in cel mai rau caz, un sondaj de opinie), astfel incat locuitorii orasului sa aiba ocazia de a se pronunta in acest sens.

Orice alta cale ar putea fi interpretata ca o dovada a lipsei de transparenta si existentei unor interese economice obscure privind terenul de sub "Ion Moina" si ridicarea unei alte baze sportive, intr-o alta locatie.