Cel mai vechi stadion din tara va fi demolat dupa ce Adunarea Generala a membrilor fondatori ai clubului de fotbal "ACU" a hotarat anularea procesului pe care l-a intentat Primariei Arad.

Nemultumiti de proiectul initiat de primarul orasului, Gheorghe Falca, care prevedea ca baza sportiva sa fie demolata, cei din conducerea clubului au apelat la instantele judecatoresti.

Dupa prima infatisare, instanta a decis ca stadionul nu poate fi demolat deocamdata. Primaria a facut recurs la aceasta sentinta, iar urmatoarea infatisare era programata pentru data de 15 septembrie.

Dar, in urma negocierilor dintre cele doua parti, s-a stabilit ca echipa de fotbal sa-si continue activitatea pe stadioul "Motorul" din Arad, iar municipalitatea va continua procedurile pentru scoaterea la licitatie a terenului de sub baza sportiva, care urmeaza sa fie demolata.

Astfel, marti, a fost semnat un protocol privind darea in folosinta pe zece ani a stadionului "Motorul" pentru clubului "ACU". Conform documentului, baza sportiva va fi modernizata cu fonduri de la bugetul local. Pana atunci, echipa de fotbal "ACU" va putea sa-si desfasoare activitatea pe stadionul care urmeaza sa fie demolat.

Reprezentantii FC "ACU" sustin ca in acest fel s-a rezolvat situatia in care echipa risca sa ramana fara stadion. "In locul unui razboi care nu se stie cum si cand s-ar fi putut sfarsi, am gasit solutia acestui protocol prin care interesele administratiei locale sunt imbinate cu interesele clubului.

Personal, am negociat toate clauzele si pot sa spun ca s-a tinut cont de necesitatile clubului. In aceste conditii, apreciem ca litigiul din instanta poate fi considerat stins", a declarat Ioan Kocsis Josan, reprezentantul clubului "ACU".

La randul sau, primarul Gheroghe Falca s-a aratat multumit de decizia luata, chiar daca aceasta va stirbi bugetul local cu cinci miliarde lei vechi. "Din punctul meu de vedere, pot spune ca acest protocol genereaza o activitate normala atat pentru club, care a primit un stadion, cat si pentru Primarie care isi poate continua proiectele de investitii.

Consideram modernizarea stadionului "Motorul" o prioritate, pentru ca echipa sa poata sa joace acolo, iar municipalitatea sa poata sa scoata la licitatie terenul de sub stadion care va aduce la bugetul local trei milioane de dolari. Din primele calcule s-a estimat ca valoarea investitiilor pe "Motorul" se ridica la cinci miliarde lei", a spus Falca.

Conform unui proiect de hotarare, initiat de edilul-sef al municipiului, baza sportiva "ACU" este propusa spre demolare, in locul ei urmand a fi construit un complex comercial. Potrivit documentatiilor de urbanism, zona dezafectata se preteaza activitatilor comerciale, de gen supermarket, terenul urmand sa faca obiectul unei licitatii publice de vanzare.

Tinand cont de pozitia, marimea si valoarea investitiei necesare realizarii ansamblului de constructii comerciale, valoarea acestui teren este de 100 euro/mp, respectiv 3.190.300 euro.

Conform Planului Urbanistic de Detaliu, in locul arenei sportive urmeaza sa fie realizat un ansamblu ce include construirea a doua cladiri comerciale - un hipermarket si un centru mixt - cu rolul de a asigura un centru polarizator al cartierului.

In anul 2004, s-a mai incercat punerea in aplicare a unui plan de demolare, dar opozitia ferma a societatii civile, in special, a blocat initiativa administratiei locale conduse atunci de primarul PSD al orasului, Dorel Popa. Atunci, un investitor a propus demolarea bazei sportive si avansase ideea ca, in schimb, sa fie ridicata o noua arena pe jumatate din amplasamentul actual.