Liderii coalitiei guvernamentale, Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Dan Voiculescu si Marko Bela, au decis in sedinta Consiliului National de Conducere, ca pina la 15 septembrie sa modifice Legea administratiei locale pentru inlocuirea presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene care nu apartin actualei puteri, a celor care continua politicile fostei puteri si a celor ineficienti.

Coalitia doreste modificarea Legii administratiei publice locale, astfel incit, atit la revocarea cit si la alegerea presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor judetene sa actioneze aceleasi reguli. Adica alegerea si revocarea din functii a presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene cu jumatate plus unu din voturile consilierilor.

In plus PD are o initiativa legislativa prin care se propune ca presedintii consiliilor judetene sa fie desemnati prin vot la fel ca si primarii. In acest fel, "presedintii consiliilor judetene nu vor mai deveni obiect de troc politic", declara liderul PD Emil Boc.

Consilierii judeteni au opinii diferite despre aceste modificari. In functie de grupul politic din care fac parte ei se pronunta pro sau contra. Mai precis consilierii UDMR, din rindul carora s-a ales presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo, sint impotriva.

La fel si consilierii PSD care ii au la sefia Consiliului Judetean pe cei doi vicepresedinti Gheorghe Ciocan si Paula Mare. Doar consilierii PNL sint pentru aceste modificari.

Stefan Szabo, presedintele Consiliului Judetean, este in concediu. Dar, el precizeaza ca prin cel de al doilea protocol de guvernare semnat, intreaga coalitie sustine modificarea legii pentru a da posibilitatea schimbarii presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene cu jumatate plus unu din voturi. Nu este vorba numai de intentia Aliantei D.A. PNL-PD.

"Nu consider normal ca un presedinte de consiliu judetean sa poata fi revocat din functie cu 50% + 1 din voturi. Este bine cum prevede legea actuala, ca schimbarea sa se faca cu doua treimi din voturile consilierilor. Noua lege, daca se va adopta, va crea instabilitate in administratie.

Unii zic sa fie ca in Parlament, unde Guvernul poate pica cu jumatate plus unu din voturi", a declarat Stefan Szabo.

Desi este membru UDMR, Stefan Szabo este impotriva politicii coalitiei de guvernare pentru ca se opune modificarii Legii administratiei publice locale care ar permite schimbarea conducerilor consiliiior judetene cu majoritate simpla

Presedintele Consiliului Judetean nu este de acord nici cu initiativa PD de a alege presedintii de consiliu ca primarii, prin votul direct al electoratului. El spune ca "nicaieri in lume nu se procedeaza asa. Nici in Germania, nici in Ungaria. Indiferent cum se numesc unitatile administrative - landuri, regiuni sau judete - presedintele este ales de consilieri.

Daca s-ar adopta aceasta metoda pentru alegerea presedintelui Consiliului Judetean, atunci si primul ministru ar trebui ales cu votul populatiei. In plus, presedintele Consiliului Judetean nu este o institutie ca primarul, el are un singur vot in consiliu, ca si ceilalti consilieri", a afirmat Stefan Szabo.

PSD

Paula Mare, vice-presedinte, consilier PSD: Aceasta initiativa nu se poate materializa, in primul rind pentru ca o lege nu se poate pune in vigoare retroactiv. Deci, ceea ce vrea Alianta sa faca este in contradictie cu legislatia actuala. Chiar daca schimba legea, tot nu se poate pune in practica. Initiativa Aliantei este, cel putin din acest punct de vedere, aberanta. Nu cred ca pina la urma se va si aplica, ceea ce doresc acum cei din Alianta DA.

Ioan Mircea Ardelean, consilier PSD: Nu cred ca este o idee buna. O asemenea masura ar crea o mare instabilitate in toate consiliile judetene din tara. Teoretic, in fiecare sedinta, cum ii vine cuiva ideea de a schimba presedintele sau vicepresedintele consiliului judetean, poate propune.

Ar insemna, tot teoretic, ca in fiecare luna sa se tot schimbe, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene. Dupa mine, este o masura care poate crea haos si care nu are nici o logica.

Octavian Petric, consilier PSD: Nu stiu ce sa spun. De altfel, nu sint acum in tara, dar am auzit de aceasta initiativa. Eu sint de parere ca nu este buna si ca n-ar trebuie aplicata.

UDMR

Csehi Arpad, consilier UDMR: Eu unul cred ca nu este o initiativa buna, nu sint de acord cu ea. In primul rind, aplicarea ei ar crea instabilitate. Daca unui consilier nu-i plac ochii presedintelui, sau ceea ce a spus acesta, poate propune schimbarea. Si asta s-ar putea intimpla in fiecare sedinta de consiliu judetean. Nu, nu este o idee buna, eu asa cred.

Draveczky Karoly, consilier UDMR: Din cite stiu eu, aceasta initiativa a fost discutata la Bucuresti, in cadrul Consiliului Aliantei, iar sefii nostri au fost de acord, s-au inteles cu sefii Aliantei, iar eu nu pot comenta nimic impotriva.

Asa ca, eu fiind un "soldat" disciplinat, ma conformez celor decise de sefii mei, si trebuie sa ma declar de acord cu modificarea conditiilor de schimbare a presedintilor consiliilor judetene.

Mate Kovacs, consilier UDMR: Eu cred ca, in primul rind, nu este vorba despre o initiativa foarte importanta. Apoi, este o posibilitate de a schimba presedintii consiliilor judetene in mod arbitrar. Nu este o idee buna, aceasta poate crea confuzie totala in toate consiliile judetene din tara. Va creea nesiguranta, confuzie, cum vreti sa o numiti si nu va rezolva nimic.

Modalitatea de acum, cu doua treimi din voturi este corecta, cea pe care o vrea Alianta nu are nici un rost.

PNL

Valentin Macec, consilier PNL: Consider ca e benefica posibilitatea de revocare din functie a presedintilor si vice-presedintilor consiliilor judetene cu 50%+1 din voturi. Sint pentru aceasta modificare in mod clar. Daca se aleg cu jumatate plus unu sa poata fi schimbati cu acelasi numar de voturi.

Dar trebuie avut grija sa fie si o anumita stabilitate in administratie si in cadrul Consiliului Judetean.

Referitor la posibilitatea de alegere a presedintelui Consiliului Judetean prin vot direct exista riscul sa ajunga la conducere o personalitate care sa nu aiba sustinere politica si atunci nu mai poate trece nici o initiativa, nici un proiect. Daca are doar 3-4 oameni in spate se blocheaza activitatea consiliului.

Marius Ionescu, consilier PNL: Mi se pare normal, firesc sa se poata face schimbarea cu 50%+1 din voturi. Daca presedintele Romaniei este ales cu 50%+1 atunci sa mergem de sus in jos cu aceeasi regula. Si la numire si la revocare. Cei care au facut legea trebuiau sa o faca de la inceput asa.

Cu ce e mai pregatit sau mai presus un presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean decit presedintele Romaniei?

Nu este normal sa-ti asumi raspunderea guvernarii dar sa nu ai haturile in mina si sa faca cine ce drum vrea, cum si unde vrea. Esti ca intr-o caruta in care nu ai nici haturile, nici biciul in mina.

Alexandru Andras, consilier PNL: Mi se pare normal. Daca asa e ales sa existe posibilitatea sa fie si schimbat cu 50%+1. Daca legea se va modifica in acest sens, cred ca presedintii si vicepresedintii de consilii judetene vor fi mai atenti la ceea ce fac, cum gestioneaza bugetul si celelalte probleme.

Sint situatii in care decide numai presedintele si vicepresedintele si stiind ca nu pot fi schimbati exista tentatia de a trece mai usor peste anumite aspecte cum ar fi impartirea alocatiilor bugetare. Acum revocarea din functie se poate face cu doua treimi din voturile consilierilor, adica la Satu Mare pot sa o faca numai doua formatiuni politice. Este o situatie de monopol, cum se spune in economie.