Intr-un numar anterior al ziarului nostru va relatam unele aspecte privind prezenta satmarenilor in judetul Timis, in zonele grav afectate de inundatii. Cum materialul nu era unul care sa-i elogieze pe cei care au ajuns la munca acolo, subliniam cele patite de Csaba Botos, din Livada. Omul a fost tocmit de un anume Lacatus, din Turt, sa mearga la munca in zonele inundate.

Odata batuta palma, omul impins de nevoi a plecat spre Timisoara. A si lucrat citeva zile pe acel santier, dar asta pina in clipa in care a aflat de modul in care sint tratati muncitorii. Altercatiile si sicanele n-au lipsit. Nici amenintarile cu bataia sau intimidarile n-au fost excluse.

Nu fara scandal si cu sprijinul moral al localnicilor, Csaba Botos a reusit sa dispara din zona, dar banii pentru zilele lucrate nu i-a primit nici pina pe 15 august, chiar daca au fost promisi. Ajuns acasa, Csabi a avut parte de noi si noi amenintari.

Iata ca recent ne-a vizitat la redactie Alexandru Botos, din Livada, care ne-a prezentat o reclamatie la adresa aceluiasi Lacatus, care i-a facut si lui necazuri, la Otelec, judetul Timis. Citam din sesizarea depusa la ziar in speranta ca organele abilitate il vor ajuta pe el si pe alti satmareni sa-si recupereze banii care li se cuvin.

Gusti Gyapjas era omul de incredere al lui Lacatus

"Subsemnatul Alexandru Botos Robert, domiciliat in comuna Livada, judetul Satu Mare, va aduc la cunostinta urmatoarele: in luna iulie am fost cautat acasa de Gheorghe Lacatus, din comuna Turt, ca sa merg la lucru in zona sinistrata din judetul Timis, localitatea Otelec. Impreuna cu fratele meu Csaba Botos si cu Gusti Gyapjas am plecat spre Timisoara.

Lucram de dimineata de la 6.30 pina seara la 20 - 20.30. O vreme totul a fost bine. Nu ne-a fost frica de lucru. Intr-o saptamina am ridicat doua case impreuna cu fratele meu si cu Gyapjas. Gyapjas era omul de incredere al lui Lacatus. Problemele au aparut cind am aflat de la localnici ce se intimpla cu muncitorii care au vrut sa plece. Erau batuti. Unii chiar au sarit in riul Bega.

Eu aveam 10 zile lucrate. Ne-am inteles ca vom primi cite 250.000 de lei/zi. Cu o anume teama i-am spus lui Lacatus ca plecam acasa, imediat au inceput amenintarile. Pe mine ma astepta sotia si 5 copii acasa. Cu mare greu am primit un milion de lei pentru drum. Am fost amenintat verbal daca imi umbla gura si voi primi si bataie. Martori sint Janos Sebok si Alexandru Nagy.

Pe 15 august am depus o reclamatie la Politia din Livada

Am ajuns acasa fara bani, fara nimic. Mi-am gasit slujba chiar in ziua urmatoare. Duminica, 14 august, pe la ora 10, sotia m-a trimis sa fac cumparaturi. L-am intilnit pe Gyapjas, un om de 120 de kg. L-am intrebat daca am primit banii de la Lacatus, diferenta fiind de peste un milion de lei. In loc de bani mi-a tras Gyapjas un pumn si mi-a zis ca o sa-l prinda si pe fratele meu si o sa-l omoare.

Luni, 15 august am sesizat Postul de politie Livada asupra celor intimplate. Sper ca sesizarile mele la politie si la ziar ma vor ajuta sa-mi primesc drepturile de la Lacatus. Am nevoie de bani. Am datorii la banca si nu numai. Nu mai stiu ce sa fac.

Va rog din suflet sa ma ajutati sa-mi primesc banii pentru care am muncit. Nu-mi trebuie nimic in plus fata de suma asupra careia ne-am inteles."