Duminica la Andrid va avea loc "Sarbatoarea berzelor", actiune organizata de Primaria Andrid si societatile ornitologice din Cluj si Satu Mare.

Societatile ornitologice din Cluj si Satu Mare vor prezenta simpozioane la Andrid

Mai multe despre aceasta manifestare am incercat sa obtinem si de la Fazecas Lorand - presedintele filialei locale a societatii ornitologice din Satu Mare: Societatea noastra a organizat pentru prima oara in anul 1997 sarbatoarea berzelor la Andrid, desigur impreuna cu ajutorul autoritatilor locale.

A fost aleasa comuna Andrid pentru ca in aceasta zona au fost numarate cele mai multe cuiburi de barza. Dupa 1997 sarbatoarea berzelor a devenit si sarbatorea comunei Andrid. Anul acesta dorim sa organizam din nou o sarbatoare a berzelor, pentru aceste pasari ocrotite de legile tarii noastre.

Pe linga celelalte actiuni vor avea loc doua simpozioane, una prezentata de colegii din Cluj iar una prezentata de societatea noastra. Credem ca sarbatoarea va fi reusita. In acest an nu s-a facut recensamintul berzelor pe intregul judet, dar dupa estimarile noastre numarul lor nu pare sa scada" - ne-a declarat interlocutorul nostru.

Medicul veterinar Racz Anamaria din Carei ingrijeste barza cu piciorul fracturat din Boghis

Numai ca berzele din judet au parte de intimplari nefericite, care uneori impun interventia oamenilor de suflet. Saptamina trecuta am consemnat gestul careianului Trifan Florin care a gasit la Boghis o barza cu piciorul rupt. A dus-o acasa la el si ne-a cerut ajutorul.

Cu ajutorul careiencei Cristina Babos - membra a societatii ornitologice, barza a fost luata in ingrijire de medicul veterinar Racz Anamaria din Carei.

Dupa cum ne-a spus Fazecas Loran - presedintele societatii ornitologice, medicul Racz a afimat ca va ingriji barza si nu are de gind sa o cedeze gradinii zoologice, sperind intr-o vindecare completa, astfel ca barza sa poata trai in libertate, la fel ca si suratele sale.

Berzele din Hurezu Mare si-au recladit cuibul a doua oara

Berzele sint pasari extrem de inteligente si uneori am avea ce invata de la ele. Felul in care isi protejeaza puii de soarele dogoritor, felul in care cei mari ocrotesc puii in timpul furtunilor, ar fi citeva exemple de urmat pentru mamele care isi abandoneaza copiii. Apoi berzele sint si extrem de perseverente.

Cazul de la Capleni a mai fost relatat in ziarul nostru, unde cele doua berze si-au recladit cuibul in acest an de 4 ori. Azi redam cazul berzelor de la Hurezu Mare, unde din neglijenta cei de la Electrica au dat jos cuibul de barza in toamna anului trecut. Perechea de berze din Hurezu a revenit insa la locul ei si a recladit cuibul, desi suportul le-a fost aruncat.

Fapta berzelor din Hurezu Mare i-a impresionat pe sateni, mai ales ca anul trecut in aceasta asezare padurarul Muresan Ioan a gasit o barza care a fost salvata cu ajutorul militarilor pompieri si dusa la Gradina Zoologica din Baia Mare.

Diplome simbolice pentru cei cu suflet mare

Fiindca sint astfel de oameni cu suflet, sugeram societatii ornitologice din Satu Mare sa ii recompenseze cu diplome pe cei care au salvat de la moarte aceste superbe pasari migratoare. Mai ales ca ele petrec cu noi cel mai frumos anotimp al anului, aducind bucurii in special copiilor.

Pe lista merituosilor i-am aminti pe colonelul pompierilor Gheorghe Strimb, primarul Balogh Daniel din Craidorolt, dr. Racz Anamaria, Muresan Ioan - padurarul din Hurezu Mare si altii.