O societate din judetul Suceava a vandut in acest an aproximativ un milion de pachete de tigari de contrabanda, valoarea prejudiciului adus statului roman fiind de ordinul zecilor de miliarde de lei. Este vorba de SC Elmundo SRL Suceava, care a intrat in vizorul Garzii Financiare Suceava de cateva luni.

Recent, finantistii suceveni au finalizat ancheta la societatea respectiva, de la care politistii suceveni au confiscat peste 70.000 pachete de tigari, pentru care s-a stabilit un prejudiciu de peste 30 miliarde de lei.

In urma cercetarilor, a rezultat faptul ca marfa confiscata reprezinta doar o mica parte din cantitatea totala de tigari pe care firma suceveana le-a introdus ilegal pe piata, fiind vorba de peste un milion de pachete.

Reamintim ca in primavara acestui an, in urma unei actiuni intreprinse la SC Elmundo SRL Suceava de un echipaj al politistilor suceveni, au fost confiscate 140 de cartuse de tigari de contrabanda, evaluate la aproximativ 1,2 miliarde de lei, care se aflau intr-un depozit al firmei.

Seful Garzii Financiare Suceava, Ionut Vartic, a declarat ca firma a primit si o amenda in valoare de un miliard de lei, iar dupa confiscarea marfii, la solicitarea Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, comisarii financiari au verificat toate tranzactiile ilegale cu tigari efectuate de SC Elmundo SRL, ocazie cu care au fost depistate doua carnete in care erau trecute toate tranzactiile cu tigari facute de firma in perioada ianuarie-iulie 2005.

Seful Garzii Financiare Suceava a declarat ca administratorul Maria Carmen Negrea nu a recunoscut ca ar fi avut vreo legatura cu tigarile consemnate in cele doua caiete si nici cu tigarile gasite in depozit si confiscate, motivand ca marfa apartinea unor cetateni moldoveni care nu stiau limba romana, pentru care a tinut evidenta si le-a permis sa pastreze marfa in depozitul sau.

Totusi, ancheta a scos la iveala faptul ca SC Elmundo Suceava a comercializat de la inceputul acestui an si pana in prezent 130.500 de cartuse de tigari, reprezentand 1.305.000 de pachete, toate vandute pe piata neagra, valoarea marfii comercializate depasind suma de 17,5 miliarde de lei.

In plus, firma suceveana nu a putut face dovada platii accizelor prin aplicarea cotei minime a accizei de 11 euro la o mie de tigari pentru trimestrele I si II si de 19,95 euro la o mie de tigari pentru cel de-al treilea semestru al anului, s-a stabilit ca SC Elmundo SRL nu a platit 11 miliarde de lei, suma fiind imputata firmei.