Prin primavara, cand am vizitat ultima oara Hategul, orasul parea amortit. Atmosfera era una de targ parasit, in care si ultimii comercianti pareau pregatiti sa traga oblonul. Drumurile proaste si trotuarele denivelate lasau impresia ca te afli intr-o comuna mai rasarita. Iar daca iti trebuia o adeverinta de la primarie, ziua respectiva puteai sa o consideri pierduta.

Alpinistii utilitari, utili la zugravit

Ce a ramas neschimbat la Hateg este aerul, mult mai tare si mai curat decat in alte orase ale judetului. Vecinatatea Retezatului, care strajuieste orasul, se face simtita. Primul lucru care se poate sesiza sau mai bine spus, se poate simti de catre arcurile masinilor, este starea mult mai buna a drumului. In centrul orasului se munceste.

Unii mai cu tragere de inima, altii mai fac "play-back", dar se vede miscare. Cladirea ce va adaposti noul sediu al primariei se afla intr-un stadiu avansat al lucrarilor. Placuta surpriza, urmand, probabil, exemplul edililor deveni, in zona centrala se refac fatadele blocurilor. Dar, spre deosebire de Deva, nu se merge pe principiul "in fata vitrina, in spate latrina".

Zidurile sunt zugravite atat in fata, la vedere, cum s-ar spune, cat si in spate, la locurile mai ferite privirii. O echipa de alpinisti utilitari lucra de zor. Poate si vederea aparatului de fotografiat le-a schimbat viteza de lucru, dar important este faptul ca se vede urma muncii lor.

Dar o mica observatie tot trebuie facuta: nici unul nu purta casca de protectie, nici macar coordonatorul actiunii.

Georgeta Ilin, una dintre locatarele blocului in cauza, era multumita si de faptul ca se lucra curat si cu grija, ferindu-i pe proprietarii de apartamente de tot soiul de neplaceri.

La intrarea in primarie se gaseste un birou unic - care economiseste mult din timpul cetatenilor si reduce, la cat se poate, birocratia -, realizat la initiativa primarului. Adrian Simeon, purtatorul de cuvant al Primariei Hateg, ne vorbeste de planurile de viitor ale orasului: "Se preconizeaza construirea unui supermarket.

Asteptam oferte de la acestea, iar dupa aceea se va organiza o licitatie, de unde va fi selectata cea mai avantajoasa oferta. De asemenea, asteptam finantarea unui bloc ANL, pentru care am depus documentatia necesara si am primit toate avizele. Ne dorim ridicarea unei sali de sport moderne, langa Scoala Aron Densusianu, pentru toti locuitorii Hategului."

In oras se lucreaza la refacerea dumului de acces de la bulevard spre spatiile comerciale. Pe trotuare se monteaza pavele produse de unii dintre cei care beneficiaza de ajutor social, conform Legii 116, realizandu-se economii serioase la buget.

Conducerea primariei se bucura cand licitatiile sunt castigate de firme locale, deoarece se incurajeaza mediul de afaceri si se creaza locuri de munca, un capitol la care Hategul este deficitar.

Spital mic, dotari mari

Cand treci prin Hateg este inevitabil sa nu observi Spitalul Orasenesc, foarte cunoscut in judet datorita profesionalismului medicilor de aici. Cladirea spitalului este una standard, tipica oricarui spital romanesc construit in anii '70-'80 ai secolului trecut.

Directorul spitalului, doctorul Mircea Marian, medic primar internist, ne-a spus ca unitatea sanitara, care are 160 de paturi, deserveste aproape 40.000 de locuitori din tara Hategului. Ca peste tot in sistemul de sanatate, si aici exista probleme de personal, mai ales in randul celui auxiliar. Printr-o reducere la minimum a cheltuielilor si un management performant, s-a reusit plata datoriilor.

In anii trecuti, exista chiar pericolul inchiderii spitalului pe o prioada de trei-patru luni pe an. Din cauza conditiilor socio-economice precare existente in zona, desi este un spital mai mult pentru pacientii cu boli acute, multi oameni solicita prelungirea perioadei de internare. Altii sunt pur si simplu, "uitati" de apartinatori in spital, mai ales batrani.

Chirurgii si obstetricienii de la Spitalul din Hateg opereaza celioscopic. "Operatia celioscopica consta in practicarea unor mici orificii pe corp, prin care se introduc trocare si instrumente speciale, dotate cu minicamere video, cu ajutorul carora se efectueaza interventii chirurgicale. Astfel se elimina inciziile (taierile), care sunt inestetice si se vindeca mult mai greu.

Prin aceasta procedura se reduce mult durata internarii si, implicit, costul spitalizarii", a spus doctorul Marian. Conform noii legislatii medicale, pacientii sunt liberi sa-si aleaga medicul curant, dar nici asa spitalul din Hateg nu duce lipsa de pacienti, desi se functioneaza pe sistemul concurential cu alte unitati spitalicesti.

Poate si din aceasta cauza, dar in mod sigur si datorita priceperii cadrelor medicale, numarul de paturi din compartimentul nou-nascuti este insuficient. Spitalul este renovat si modernizat; accentul s-a pus pe sectia de obstetrica si pe sala de operatii, iar acum se lucreaza la inlocuirea tamplariei. O parte din costuri sunt suportate de primarie.

Pe viitor, se spera ca doctorii de aici sa efectueze endoscopii digestive. Si in zona Hateg a crescut ingrijorator de mult numarul bolilor cardio-vasculare, mai ales din motive socio-economice si a educatiei sanitare precare.

b<>Orar de precupeata

Hategul nu inseamna numai spital sau primarie. Hategul traieste prin locuitorii sai. Am luat pulsul vietii de la oamenii obisnuiti, am vizitat piata agroalimentara. Preturile sunt la fel ca cele din Deva, adica mari fata de alte zone. Bine aprovizionata, dar cumparatorii cam lipseau. "Nu putem sa lasam la pret, ca iesim in pierdere.

Semintele, ingrasamintele, motorina pentru tractor, toate-s scumpe", ne spune o femeie de la tara, care-si vindea produsele in piata. "Daca ar fi mai multe locuri de munca, ar avea lumea mai multi bani. Abatorul s-a inchis, la fabrica de conserve abia mai sunt o mana de oameni, iar pe noi, cei trecuti de 40 de ani, nu ne angajeaza nimeni", se plange un cumparator din piata.

O placuta surpriza am avut cand am citit un anunt de pe o taraba, care informa eventualii cumparatori ca laptele se vinde numai intre orele 6 si 10. "Pe caldurile astea, atat mai lipseste, sa vindem lapte stricat", zice laptareasa in cauza. Prin parcul din centru gasesti multa lume. Viorica Drutulesc, pensionara, se plange ca are o pensie mica: "Abia imi ajung banii pentru medicamente.

Toate s-au scumpit". Daniela Balica, asistent medical: "Am noroc ca lucrez. Nu stiu cum se decurca cei fara serviciu. Ar fi bine daca primaria ar face mai multe locuri de joaca pentru copii".

Marius Stoica, sofer, este multumit de calitatea drumurilor: "E mult mai bine acum. Ar mai trebui reparate unele drumuri secundare". Tot pentru fluidizarea traficului, trebuie remarcata si semaforizarea intersectiei de la Piata Unirii, o zona intens circulata.

Am observat si lucruri mai putin placute vederii, cum ar fi fatadele laterale netencuite la unele blocuri de pe strada Sarmizegetusa sau starea deplorabila a fantanii cu simbolul Tarii Hategului, zimbrul, situata chiar in parcul din centrul orasului. Deranjant este si fondul ambiental de manele ce razbate de pe numeroasele terase existente, mai toate ocupate de tineri.

Mai sunt si altele, dar impresia predominanta este aceea ca fata Hategului se schimba in bine. Si peste toate acestea domina curatenia exemplara din oras, pentru care hateganii sunt demni de toata lauda. Nu doar edilii, ci, mai ales oamenii simpli din Hateg.