Pamantul pe care se afla bazinele din Banpotoc, in care se scurge pretioasa apa minerala din izvoarele termale, este de vanzare. Cei 5.500 metri patrati de pamant se afla la iesire din sat, in zona Comoara-cariera.

Proprietar este Aurel Dehelean, care a mostenit pamantul de la bunica sa, Ileana Olar, dupa numeroase procese care au durat pana in anul 2004. Inainte de 1990, prim-secretarul Ion Popa a vrut sa foloseasca zona de langa izvor pentru a construi o statiune in Banpotoc.

Astfel, in 25 februarie 1989, conducerea Consiliului Popular al judetului Hunedoara a facut un schimb de teren cu Ileana Olar, mai mult abuziv decat cu acordul proprietarei, care ulterior a reintrat in posesia terenului.

Dupa doar cateva zile, la 1 martie 1989, printr-un proces-verbal intre secretarul comitetului comunal de partid, Pavel Lazar, inginerul Simina si proiectorul Aurel Popa, s-a dat unda verde inceperii lucrarilor. Pana la caderea iernii s-a construit o parte dintr-un bazin olimpic si fundatia unui bloc cu sase apartamente, prevazut probabil sa devina hotel.

In acelasi stadiu este si astazi, deoarece, dupa revolutie, fondurile pentru statiune au fost sistate, iar lucrarile abandonate. In anul 1992, satenii au adus un furtun, primit de la pompieri, cu care au directionat apa calda de izvor in fundatia blocului. Astfel, ei au facut un bazin mic, care este cautat de turisti din intreaga tara.

Vestea calitatilor apei din Banpotoc s-a raspandit cu repeziciune. Dupa cativa ani autoritatile locale au sesizat imensul potential turistic al izvoarelor si Primaria Harau a cumparat un nou furtun. Primarul sustine ca pretuieste izvoarele si recunoaste importanta lor in sat, nu numai ca sursa de apa curenta, ci in special ca sansa de a imbogati bugetul comunei prin turism.

Satenii se plang insa ca nu se face nici o invesitie. Iar cele deja facute, adica furtunul, cele doua galeti de var si una de clor ce sunt turnate o data la doua saptamani in bazin, cand se schimba apa pentru salubrizare, sunt revendicate de ambele parti. Si satenii si primarul sustin ca le-au platit din banii lor.

Valoarea deosebita a pamantului, ce se afla chiar langa izvor, este unul dintre motivele pentru care, inca de cand terenul era in proprietatea statului, a starnit interesul multora. In anul 2002, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane a intentionat sa construiasca acolo un centru de plasament pentru copii orfani.

Proiectul a fost insa abandonat, deoarece actualul proprietar nu vrut sa vanda pamantul.

Exista numeroase persoane interesate de pamant. Mai ales din anul 2004, de cand l-a scos la vanzare, proprietarul a primit foarte multe oferte de la diferite firme, dar si persoane fizice. Printre acestea se afla si cateva persoane din sat, Primaria din Harau, investitori din Italia, dar si firme din Timisoara sau Arad.

Insa, Aurel Dehelean nu a reusit sa cada la invoiala cu niciunul din ei, iar pamantul de langa izvor este inca nefolosit, spre marea bucurie a satenilor, ce se vor putea bucura in continuare de bazinul de apa minerala.