Fostul director al "Distrigaz" Targu-Mures, senatorul Mihail Antonie, a anuntat ca SC "Azomures" a beneficiat de preturi preferentiale la gaz metan fata de alti producatori romani de ingrasaminte chimice.

"Combinatul a avut o pozitie mai privilegiata pe piata producatorilor de ingrasaminte chimice si aceasta pozitie a reiesit din discutiile cu patronatul societatii, in sensul ca a fost favorizat pentru ca avea sediul in Targu-Mures, unde isi are sediul "Distrigaz Nord".

Patronatul de aici a putut sa faca o asociatie, "Depo" Mures, care, in conditii foarte avantajoase, a putut cumpara gazul la preturi mici, vara, si l-a depozitat in magazii, pentru a-l folosi iarna. Acest avantaj de a lua gaz sub pretul pietei ii ajuta in productia de ingrasaminte.

De ani de zile "Azomures" stocheaza rezerve proprii de gaze naturale, dupa ce pe timpul verii le cumpara la pret redus de la unele firme. Patronatul turc, impreuna cu sefii "Romgaz", au creat o firma paralela, prin intermediul careia combinatul achizitiona gaz metan la preturi sub cele dictate de piata", a spus parlamentarul.

Antonie a mai spus ca societatea infiintata de patronatul "Azomures" a fost evidentiata si in raportul Curtii de Conturi. "Firma mixta respectiva implica "Azomures", "Depo", "Romgaz" si alte firme. Aceasta constructie avantaja combinatul in sensul ca putea sa acceada la gaz, la un pret peste 90.000 euro, in timp ce, daca il lua de pe piata ajungea la peste 120.000 de euro.

Nu as vrea sa stabilesc cat de legala e firma respectiva. Raportul Curtii de Conturi pune in evidenta niste grave nereguli care s-au facut la inmatricularea, licenta si tranzactiile care s-au facut prin aceasta firma si au fost anuntate si alte organe care sa cerceteze ce s-a intamplat", a mai spus senatorul.