Incepand cu acest an, Serviciul de Evidenta Informatizata a Populatiei Braila (SEIP) a fost preluat de municipalitate, astfel incat o parte din cheltuielile pentru salarii si dotari din cadrul institutiei au trecut in grija Primariei Braila.

Bugetul sarac al primariei nu a permis nici o investitie deocamdata pentru acest serviciu care deserveste populatia municipiului Brailei, astfel incat problemele existente de ani de zile s-au acutizat nepermis de mult, fara a se gasi solutii.

Primarul liberal al Brailei, Constantin Sever Cibu, ne-a declarat ca din taxele care sunt colectate nu ajunge nici un ban la Primarie: "Cunosc situatia grea de la aceasta institutie, din nefericire banii care provin din taxe se duc in cadrul institutiilor centrale de resort.

Stim ca personalul este deficitar, stim ca se lucreaza in conditii de nedescris, ca populatia este nemultumita, se fac garzi de noapte si liste de asteptare, dar acum nu putem sa facem ceva substantial, deoarece nu avem bani. Am reusit sa demaram lucrarile la un nou sediu, ca sa putem asigura macar conditii pentru personalul care deserveste institutia si sa vedem cum putem sa si dotam sediul".

Mentionam ca ultima data cand s-au primit calculatoare la SEIP Braila a fost anul 1992, reprezentantii superiori atragand atentia sa se lucreze cu grija cu ele, pentru a le putea folosi cat mai mult.

Daca ne gandim ca peste aceste calculatoare a trecut ceva timp, ca a plouat prin sparturile din tavan, ca nu exista un service care sa le asigure continuitatea, intrebam, nefiind specialisti, daca nu cumva pretentiile sunt exagerate. Aglomeratia din fata institutiei depaseste limitele de intelegere pentru oricine.

Brailenii stau nopti la rand pentru a fi dimineata la ghisee, fac liste, dorm in aer liber, isi fac necesitatile in curtea interioara a Bisericii Catolice, amplasata in apropiere, si reusesc, intr-un final, sa obtina cartea de identitate. De cealalta parte a ghiseului, angajatii institutiei sunt batjocoriti, injurati, batuti cu pietre.

Nimeni nu intelege ca acesti oameni lucreaza cu documente importante si cu teama permanenta de a nu pica in plasa unor cetateni care vor un buletin fals. Mentionam ca Braila este unul dintre putinele orase ale tarii unde nu s-a semnalat o infractiune de fals in documente.

Sefa Serviciului de Evidenta Informatizata Braila, subcomisar Mirela Cruceanu, ne-a declarat ca se lupta sa-si pastreze oamenii in institutie: "Am deja doi salariati care s-au pensionat pe caz de boala, cererile de concedii medicale s-au inmultit, cad la ghisee de la tensiunea permanenta la care sunt supusi, angajari nu pot sa fac, deoarece primaria nu are bani pentru sustinerea financiara.

Cel mai rau este faptul ca am semnale ca oamenii bine pregatiti profesional vor sa plece, iar daca se intampla asta, eu nu pot sa introduc un incepator la ghiseu. Recent, am avut o problema la sistemul computerizat si am pierdut cel putin 100 de poze, iar acum trebuie sa rechemam cetatenii la sediu si sa reluam procedura.

Oamenii inteleg si nu inteleg aceasta situatie, care, in momentul de fata, ne depaseste. Trebuie sa putem face ceva, sa miscam lucrurile din loc, dar fara ajutor din partea autoritatilor centrale, care cunosc foarte bine situatia de la Braila, nu vom putea face nimic".

Cat va mai dura dezastrul de la SEIP Braila nu stim, dar este posibil ca in curand sa batem la porti inchise atunci cand vom dori sa ne schimbam buletinul.