Kartago Tours, cea mai titrata agentie de turism spre destinatiile exotice din Orient si Africa, isi bate joc sistematic de clienti. Kartago face afaceri la Cluj, Timisoara si Bucuresti. Recent, un grup de turisti a luat teapa in Tunisia. Evenimentul a fost mediatizat dupa ce turistii au trimis televiziunile la poarta societatii.

Acestia au fost pacaliti deoarece au platit pentru hoteluri de patru stele, dar in final au ajuns sa doarma in holul hotelurilor. Alte tepe au fost inregistrate la Cluj, unde Kartago lucreaza cu o alta agentie de turism cunoscuta, Eximtur, patronata de consilierul local PNL, Radu Morariu.

Vremea schimbatoare din aceasta vara a facut ca solicitarile pentru excursii in strainatate sa creasca cu peste 50%. Destinatiile exotice preferate de romani sunt Grecia, Egipt, Turcia si Tunisia, datorita preturilor relativ accesibile. "Zona" araba este la mare cautare, chiar daca atentatele din Egipt, de la Sharm El Sheikh, i-au bagat in sperieti pe turisti.

Cel mai important tour operator din tara spre zona "araba" este compania Kartago Tours, cu sedii la Cluj, Timisoara si Bucuresti. Compania vinde servicii turistice catre cele mai importante agentii de turism din tara, "specialitatea casei" fiind excursiile spre Tunisia.

De-a lungul timpului, Kartago a fost implicata in scandaluri ce vizau calitatea serviciilor turistice, din care a iesit tot timpul basma curata.

Doua zile, "sejur" in holul hotelului

Ultimul incident s-a petrecut la sucursala din Bucuresti a companiei. Familia Flamanzean din Arad a platit peste 700 de euro pentru sapte zile in Tunisia, la un hotel de patru stele. Ajunsi la destinatie, aradenii au fost trimisi la un hotel de trei stele. Dupa ce s-au cazat, acestia au fost dati afara pe motiv ca agentia Kartago nu avea programare la acel hotel.

Timp de doua nopti, sotii Flamanzean si copilul lor de sapte ani au dormit in holul hotelului, la mila angajatilor, in speranta ca reprezentantii Kartago vor rezolva situatia. In timpul zilei, acestia au fost purtati cu autocarul prin statiune, in cautarea unui loc liber la hoteluri. Aradenii au trimis televiziunile la poarta Kartago pentru a semnala bataia de joc.

In final, acestia au ramas in Tunisia pe cheltuiala proprie si urmeaza sa dea in judecata agentia de turism pentru neplacerile suferite. In situatia familiei din Arad s-au aflat 12 persoane care au ajuns in Tunisia la sfarsitul saptamanii trecute.

Conducerea societatii Kartago, reprezentata de nepotul patronului, pe nume Hassine, ne-a declarat ca pe ultima suta de metri hotelurile tunisiene nu au aprobat programarile cerute de Kartago.

Doua dintre hoteluri au refuzat sa primeasca turistii romani deoarece, spune Hassine, 60 de turisti straini ai agentiei care au cumparat excursii in Egipt au cerut sa fie mutati in Tunisia din cauza atentatelor teroriste de la Sharm El Sheikh. Asa ca romanii au ramas in aer.

Hassine a recunoscut ca turistii au fost mutati apoi dintr-un hotel in altul si ca, pentru a-i linisti, compania le-a oferit gratis o excursie optionala. Acesta sustine ca stie de cazul familiei de la Arad, aratandu-se suparat ca acestia au anuntat televiziunile.

Avocata US Embassy a luat teapa de la Kartago

Familia Filimon din Cluj a platit la randul ei peste 000 de euro pentru o excursie pe Nil. La fata locului, romanii din grupul Kartago au simtit pe pielea lor ospitalitatea egipteana, deoarece au fost pusi laolalta cu turisti din Ungaria si Olanda, care erau privilegiati. Romanii au fost catalogati de reprezentantii companiei drept "turisti de mana a doua".

Si in acest caz, turistii au avut probleme cu cazarea si transferul intre hoteluri.

In final, dupa ce familia Filimon a facut plangere agentiei de turism Eximtur Cluj, de la care a cumparat excursia, agentia a fost dispusa sa le ofere despagubiri ridicole, de 15 euro! Lenuta Suteu, sefa Oficiului pentru Protectia Consumatorului Cluj, ne-a confirmat faptul ca agentia Kartago a mai avut probleme cu calitatea serviciilor.

Suteu spune ca exista numeroase astfel de situatii, cand turistii platesc una si primesc altceva la destinatie. OPC poate sa oblige agentiile sa-i despagubeasca pe turisti si sa le aplice acestora amenzi. Un alt caz in care Kartago s-a compromis a fost cel al Laviniei Yassiel, avocata Ambasadei SUA la Bucuresti.

Avocata ne-a declarat ca a fost prejudiciata deoarece excursia programata la un hotel de cinci stele s-a transformat intr-una la un hotel de patru stele care, real, la standarde europene, ar fi avut doar doua stele plus. Avocata a platit 850 de euro pentru serviciile Kartago, intr-un hotel vechi, nerenovat de decenii, in care camerele miroseau a mucegai.

In aceeasi situatie s-au aflat si prietenii avocatei, Lidia Tagliabue si Domenico Funari.

O situatie asemanatoare s-a intamplat cu turistii care au cumparat serviciile hotelului Hannibal Palace, situat in Sousse - Port El Kantaoui, hotel cotat de catre tunisieni la cinci stele, prezent in cataloagele agentiei de turism tot cu o cotatie de cinci stele, dar care – in realitate – ar avea standarde si servicii de maximum trei stele.

Esticii, discriminati de Kartago

Persoane care au cumparat serviciile Kartago atentioneaza ca standardele turistice al companiei sunt cele din tarile de destinatie si nu corespund cu standardele europene. Un hotel de patru stele in Tunisia "valoreaza" cel mult doua stele europene.

In cazul turistilor romani, acestia cumpara excursii de sapte zile cu peste 700 de euro de persoana (catalogate a fi de lux) in hoteluri in care sunt cazati turisti germani care platesc pentru aceleasi servicii doar 300 de euro. Germanii sunt turisti sociali, deoarece excursiile le sunt platite de fondul de asigurari sociale german.

Prin urmare, "esticii" platesc la suprapret excursii catalogate in UE ca fiind sociale.

Tunisianul Ridha s-a infipt la Cluj

Afacerea Kartago Tours este controlata de tunisianul Nasr Ferid, nascut la Mahdia, dar stabilit la Praga. Asociatul sau este un alt tunisian, Ridha Ben Selma, cel care se ocupa de afacerile din Romania si Ungaria. Kartago are deschise reprezentante in toate tarile din centrul si estul Europei (fostele state comuniste). Sucursala romaneasca este inregistrata la Timisoara.

Firma a avut o cifra de afaceri de peste 10 milioane de lei in anul 2003, la un profit de 390.000 de lei. Afacerile din Romania ale Kartago sunt controlate de familia tunisianului Ridha. La Cluj, Kartago detine si agentia Voiaj Voiaj. In aceasta companie Ridha este asociat cu Mihaela Besutiu, sotia lui Ovidiu Besutiu, actionar la "Turism Feleacu".

Ridha mai are doua asocieri in societatile "Selmaco" si "Hahota", ultima fiind infiintata la Targu Mures. Incepand cu primele luni ale acestui an, tunisianul Ridha a facut incercari disperate de a se apropia de reprezentanti ai administratiei publice, in speta de primarul Emil Boc. Cel putin pana in acest moment, potrivit surselor noastre, tunisianului nu i-au iesit jocurile.