In galeria cantaretilor lugojeni - de origine - despre care s-a scris in presa locala (Mirela Zafiri, Dan Pataca, Claudia Gherga si inca multi altii), Aurora Twarowsky- nascuta Avram - ocupa un loc important, deloc de neglijat. (Despre ea, dupa cate stim, nu s-a mai scris in Lugoj, cu toate ca o merita din plin).

Aura, cum ii spun apropiatii, s-a nascut in Lugoj, pe strada Oituz, din parintii Coriolan si Ana. A fost pasionata de muzica de mic copil, canta intruna, pe strada, acasa, in biserica, - „compunea" mici piese muzicale, astfel incat, la gradinita, a fost selectionata pentru pian.

A studiat pianul 8 ani la scoala de Muzica, avindu-i ca profesori pe Elisabeta Toth, la pian, si pe Remus Tascau, la teorie muzicala.

Talentul ei a avut posibilitatea sa eclozeze si sa se dezvolte si prin activitatea din cadrul corului de copii al Bisericii Baptiste, in care a fost crescuta. Mai tarziu, a format impreuna cu alte adolescente talentate (Mirela Zafiri, Adriana Sarbu, Adriana Radulescu), un grup vocal cu totul remarcabil, – ramas in fonoteca de aur a Bisericii.

A cantat, de asemenea, in corul Ion Vidu, facand impreuna cu el si deplasari in strainatate.

A fost eleva la Liceul Coriolan Brediceanu, continuind sa cante, sa fie foarte activa pe plan muzical. A urmat apoi Facultatea de Stiinte Economice si Facultatea de Muzica din Timisoara (sectia Canto), facand apoi studii aprofundate in cadrul Universitatii de Muzica „Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, incununate cu un masterat in domeniu.

Dupa terminarea liceului, a intrat prin concurs la Filarmonica de Stat din Timisoara, unde a activat 5 ani. (Este de remarcat faptul ca a castigat acest concurs desi existau doar posturi de soprana, iar ea era mezzosoprana). Mai apoi a intrat la Opera de Stat dinTimisoara unde activeaza si astazi.

Este casatorita cu Vodek Twarowski, om de afaceri polonez si au impreuna un baiat, Filip, de 12 ani.

Aura Twarowski a aparut, de-a lungul carierei sale muzicale (in continua ascensiune) pe mai multe scene ale lumii, ale unor institutii muzicale din: Italia (Roma, Milano), Spania (Barcelona, Toledo, Madrid), Franta (Paris, Orleans), Germania (Munchen, Stuttgart, Duseldorf), Cipru (Nicosia, Limasol), Olanda (Haga, Amsterdam, Rotterdam), Belgia (Brugge, Antwerpen), Slovacia, Bulgaria, Polonia, etc.

A obtinut mai multe premii nationale si internationale: la Concursul National de Lied „Ionel Perlea", Slobozia, Concursul National „Sabin Dragoi", Timisoara, Concursul National „Magda Ianculescu", Bucuresti; la concursurile internationale „N. Bretan" de la Cluj, „Ondina Otta" din Slovenia si „T. Alcaide", Portugalia.

A obtinut si cateva distinctii speciale: Trofeul PROCULTURA TIMISAENSIS, oferit de Consiliul Judetean Timis, pentru merite deosebite in promovarea culturii timisene. De asemenea, „Meritul cultural" in gradul de Cavaler al Artelor (categoria D - „Arta spectacolului"), decernat de Presedintele Romaniei la 7.01. 2004.

In luna septembrie, Aura Avram (asa am cunoscut-o noi, pe vremea cand nu era asa de mare..., nici la propriu, nici la figurat!), acum Aurora Eleonora C. Twarowski, va participa la Festivalul International „George Enescu", in cadrul caruia va interpreta „Simfonia a IX-a" de Ludwig van Beethoven, cu orchestra Nationala din Israel, dirijata de Zubin Nehta.

(Este de remarcat faprul ca Zubin Nehta se situeaza printre primii 3 dirijori ai lumii, la ora actuala).

A avut roluri in Carmen, de Bizet, Eboli - in Don Carlos, Amneris - in Aida, Maddalena - in Rigoletto, Fenena - in Nabuco, etc.

Cu acest palmares bogat, solista noastra poate sta alaturi de toti muzicienii, compozitorii si interpretii pe care i-a dat Lugojul, daca este sa ne referim doar la cei aparuti in contemporaneitate, care s-au ridicat, desigur, pe piedestalul inaltat de inaintasii Ion Vidu, Tiberiu Brediceanu, Traian Grozavescu...