PSD da dovada de aceeasi aroganta. Fara cravata, insa aceeasi aroganta ca atunci cand se afla la putere. Ceea ce inseamna ca PSD isi merita locul in opozitie. Inseamna ca PSD nu a invatat nimic din lectia pe care i-a dat-o electoratul.

Veniti pe litoral, liderii PSD (Mircea Geoana, presedinte PSD si Adrian Nastase, presedinte executiv PSD) au sustinut o – hai sa-i zicem totusi – conferinta de presa. la sediul Organizatiei Judetene Constanta.

Sub pretextul ca cel care se ocupa de relatiile cu mass-media constantene – Aurelian Arghir – este plecat din localitate, reprezentantii PSD au dat tonul, asa cum au stiut ei dintotdeauna sa o faca de fapt, la dezorganizare... organizata, cu iz de diversiune.

Pentru inceput, ca o dovada ca nu dau doi bani pe cei pe care i-au invitat sa ii asculte ce debiteaza si pentru a se asigura ca nervii reprezentantilor mass-media sunt intinsi suficient cat sa scape din vedere eventualele intrebari incomode, PSD-istii au facut din orele la care Geoana si Nastase urmau sa faca declaratiile de presa o semi-necunoscuta.

Ulterior s-a dovedit ca si intreaga conferinta de presa a fost astfel „organizata” incat sa rezulte un adevarat talmes-balmes, cu lideri PSD care si-au expus bine-mersi punctele de vedere, iar apoi a fost dat startul la intrebarile jurnalistilor, dupa modelul „care cum poate”. Aroganta PSD a avut si de aceasta data castig de cauza.

Si banuim ca dat fiind ca se aflau pe litoral intr-o mini-campanie electorala cu iz totusi de relaxare, Geoana si Nastase au tratat intreaga intalnire cu mass-media la „adevarata” valoare „provinciala”.

A, de fapt, Geoana si Nastase au negat ca s-ar afla intr-un turneu de re-promovare a partidului sifonat rau, dar rau de tot, in campanie si mai ales ca urmare a anilor de guvernare corupta. Mircea Geoana, presedintele PSD, a motivat intalnirile pe care le organizeaza in diferitele regiuni ale tarii ca facand parte dintr-o noua strategie.

Adica, daca pana acum PSD se reunea la discutii doar la nivel central si judetean, acum este nevoie de o noua abordare. De altfel, in cursul zilei de sambata, 20 august a.c., la sediul PSD Constanta fusese programata, ca o continuare a celor discutate la Bran in urma cu cateva zile de aceiasi lideri social-democrati, o reuniune de lucru a Departamentului pentru Politica de Dezvoltare Regionala.

Slabiciunea lui Stanca – obrazul fin al lui Nastase

Asadar, in conditiile in care la reuniune trebuia sa vina „sefii cei mari”, pesedistii constanteni erau oarecum nelinistiti, asta cu toate ca li se soptise sa stea calmi, ca „ai mari” fusesera, cu o seara inainte, „tratati bine”, pe la terasele din statiunea Mamaia… Iar in aceste conditii, liderii PSD n-au venit chiar la 10.00 fix, ca de, au avut

nevoie de ceva timp sa se dreaga. La sediul PSD primul care si-a facut aparitia a fost Adrian Nastase, iar la cateva minute dupa, Mircea Geoana, ambii „asortati” la blugi si camasa – cravate lipsa. Fericit nevoie-mare, din comitetul de primire a facut parte, printre altii, si secretarul executiv al PSD Constanta, Petre Stanca.

Devenit peste noapte pupacios-sef, Stanca s-a infipt, fara menajamente, in „dom’ presedinte” Nastase. Caruia nu parea a-i displace tratamentul, ba din contra.

Dupa vanzoleala de rigoare, pesedistii au anuntat: gata, asta a fost, de-acum se desfasoara intalnirea Departamentului pentru Politica de Dezvoltare Regionala, iar presa a fost invitata sa participe la conferinta care se presupunea ca incepe la orele 12.00. N-a fost sa fie asa, a fost sa fie la 12.30.

"Nu trebuie schimbate regulile jocului in timpul desfasurarii lui”

Radiosi si deloc ingrijorati de nemultumirile mass-media, Geoana si Nastase au pozat in victime ale Aliantei Dreptate si Adevar, care nu pridideste in a-i hartui.

Pe de alta parte, liderii PSD au punctat ceea ce ei considera un fel de victorie a PSD, in fapt o decizie a presedintilor de consilii judetene din tara, care, reuniti vineri in Mamaia, au decis ca nu sunt de acord cu modificarea Legii administratiei publice locale. „S-a dat dovada de intelepciune, echilibru, fara a conta partidul din care fiecare provine”, a afirmat Mircea Geoana.

Cat priveste eventualele sanctiuni care ar putea urma deciziei presedintilor de consilii judetene ce fac parte din partide din cadrul coalitiei aflate la guvernare si la posibilitatea ca acestia sa solicite intrarea in PSD, Mircea Geoana si Adrian Nastase n-au zis nici ba, nici da, zambind la unison cum ca… vor analiza situatia.

Prezent si el la conferinta de presa, Liviu Dragnea, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), a taiat oarecum elanul pesedist, afirmand ca „UNJCR nu are culoare politica si nu a fost vorba de solidaritate.

Fiecare presedinte a inteles ca intentia Guvernului de a modifica conditiile de eligibilitate si revocare din functii a presedintilor, vicepresedintilor de consilii judetene si a viceprimarilor, in timpul mandatului acestora, de a da atributii inadmisibile prefectilor ori de a permite repartizarea fondurilor de echilibrare catre localitati in mod centralizat, in plin proces declarativ de descentralizare, ar crea un climat general de instabilitate”.

De mentionat ca in documentul de pozitie adoptat de UNCJR, presedintii de consilii judetene propun Guvernului ca Legea 215/2001 a administratiei publice locale sa intre in dezbaterea Parlamentului cu respectarea procedurii de consultare a structurilor asociative, iar prevederile cu privire la conditiile de eligibilitate si revocare a presedintilor, vicepresedintilor de consilii judetene si

viceprimarilor sa produca efecte incepand cu anul 2008. Anul 2008 pentru ca – a explicat Mircea Geoana – „nu trebuie schimbate regulile jocului in timpul desfasurarii lui si trebuie respectate rezultatele obtinute la alegerile locale. Daca Guvernul isi face treaba si vom intra, in 2007, in Uniunea Europeana, din 2008 se pot aplica noile conditii”.

PSD-istii se simt hartuiti

Pentru ca in haosul special creat Geoana nu a putut fi supus unui tir de intrebari „incomode”, liderul PSD a marsat, cot la cot cu Nastase, si a declarat, cu seninatate, ca formatiunea politica pe care o reprezinta este dispusa sa sprijine actualul Guvern numai in cazul cand intentiile acestuia coincid cu interesele cetatenilor tarii, iar daca se continua „hartuirea grotesca” a liderilor PSD, de la nivel central si din teritoriu, PSD este obligat sa iasa la lupta cu tot ceea ce inseamna arsenal democratic.

La randul sau, Adrian Nastase a comentat, referitor la intentia Guvernului de revocare din functie, pana pe 15 septembrie, a presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, ca membrii actualei coalitii „au constatat deja si s-au inteles ca, pana la termenul stabilit, noi o sa trecem pe culoarea rosie a semaforului si vom fi vinovati, astfel incat sa putem fi revocati”.

„Se spune dinainte ca cineva va fi revocat pana la o anumita data, fara a se lua in serios institutiile statului de drept si formulele de democratie.

Daca ne luam dupa declaratia lui Traian Basescu, conform careia Parlamentul si-a facut datoria si a functionat eficient si performant, atunci este greu de inteles de ce presedintii trebuie revocati”, a mai afirmat presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase.

Stenogramele, „praf in ochii romanilor”

Mai departe, in ceea ce priveste scandalul stenogramelor, care a reintrat in atentia opiniei publice, Nastase a declarat ca este vorba „despre un joc, o diversiune a unora care cred ca este util pentru ei sa se insiste pe aceasta tema”.

Mai mult, presedintele executiv al PSD a afirmat ca asa-zisele stenograme nu sunt decat niste texte, fara relevanta, ce puteau fi scrise de oricine, iar referitor la ancheta care se face in acest caz, liderul PSD considera ca nu are de ce sa isi faca probleme, deoarece „nu a existat si nici nu exista procedura de transcriere ori inregistrare a ceea ce se discuta la sedintele de partid”.

„Se incearca sa se arunce praf in ochii romanilor”, a fost concluzia lui Nastase vizavi de reluarea subiectului stenogramelor.

Un alt subiect abordat de liderii PSD, mai precis de presedintele PSD Mircea Geoana in cadrul conferintei de presa a fost stergerea „completa si neconditionata” a peste 2 miliarde de dolari din datoria pe care Irakul o are fata de Romania. Gestul a fost catalogat de Geoana drept „intolerabil” si a fost pus pe seama presiunilor externe.

Mai multe explicatii despre ce a dorit sa spuna insa… Geoana a lasat la latitudinea interlocutorilor. La fel cum a procedat si in contextul unei alte curiozitati manifestate de jurnalisti de altfel.

Dar pentru ca terenul „cald” gasit la Constanta a fost tocmai bun pentru a puncta si un alt esec – din punctul sau de vedere – al actualei puteri, Geoana a mentionat si relatiile Romaniei cu Ucraina, respectiv reluarea lucrarilor pe canalul Bastroe.

Ne intrebam, totusi, aceasta poveste „Bastroe” acum i-a atras atentia sau era o preocupare mai veche si neimplinita din timpul mandatului domniei sale de ministru de Externe? Nu de alta, dar nu reusim sa ne aducem aminte contributia exacta a dansului pentru remedierea situatiei…

Geoana, lasat cu ochii in soare de Nastase

Dupa tot spectacolul pesedist, colorat de tanguirile celor doi granzi ai PSD cum ca ar fi hartuiti ei si tot partidul lor, unii dintre noi, cu preocupari mai... „provinciale”, asa, am vrut sa aflam si alte „nimicuri”. Ca de exemplu despre Organizatia PSD Constanta.

Niste detalii, nu de alta, dar acum o saptamana chiar secretarul PSD Constanta, Petre Stanca, facea referire la „vechiul PSD”. Mai exista asa ceva? Mai sunt tulburi apele? Nemultumit ca nu s-a inteles din conferinta ca toata lumea se intelege bine cu toata lumea (cum este si cazul lui cu Nastase), Geoana, ca tot e ditamai presedintele de partid, a binevoit sa intoarca spatele.

Abordat din nou, Geoana a zambit putin cam stramb (ca sa nu spunem tant) si a balbait ceva nu foarte clar. Dupa care si-a vazut de drum – si, sincer, l-am lasat si noi in plata Domnului, ca n-avea rost sa deviem atentia omului care se vede ca e fixat doar pe placa pe care stie ca trebuie s-o rosteasca in conferinta.

Numai ca, in momentul in care, asa cum se stabilise, trebuia sa se ia de mana cu colegii si sa plece la Cazinou sa manance (ca deja se citea epuizarea pe fiescare chip de pesedist), Geoana s-a trezit singur. De fapt, nu chiar singur, ci tras de maneca de o mamaie preocupata sa ii povesteasca of-ul.

Iar Nastase, ca un „bun” coleg, insista sa se intretina cu Petre Stanca si ignora, cu naturalete, semnele disperate facute de presedintele PSD. Intr-un final, ostile s-au reunit si au plecat sa-si refaca fortele la locul stabilit: Cazinou Mamaia.