Societatile clujene considerate poluatoare au realizat, potrivit Garzii Nationale de Mediu, doar jumatate din investitiile in mediu planificate pentru anul 2004, situand judetul Cluj pe penultimul loc la nivel national la acest capitol.

Astfel, dintr-o valoare totala de 1.650 de miliarde de lei reprezentand investitii in mediu planificate, societatile clujene au cheltuit anul trecut, pentru protectia mediului inconjurator, doar 824 de miliarde de lei.

Procentul slab al investitiilor s-a realizat in conditii de obligativitate a realizarii investitiilor de mediu prevazute in contractele de privatizare si in angajamentele asumate conform directivelor Uniunii Europene, sub sanctiunea unor amenzi usturatoare, de pana la 500 de milioane de lei.

In urma cu o luna insa, Guvernul a emis o Ordonanta, asa-numita „ordonanta toxica", ce exonereaza societatile obligate sa investeasca in mediu de plata oricaror penalitati, creand premisele reducerii semnificative a valorii acestor investitii in anii urmatori.

Pasuiti de lege, constransi de UE

Astfel, prin O.G. nr. 27/2005 se stabileste ca, „in cazul in care angajamentul investitional nu a fost realizat pe obiectivele prevazute in contract, dar a fost realizat in cuantum valoric pana la scadenta contractuala, nu se datoreaza penalitati/majorari de intarziere".

Acest normativ, pe langa faptul ca incurajeaza deturnarea destinatiei investitiilor asumate prin contractele de privatizare, dupa cum au subliniat si liderii opozitiei politice, pune sub semnul intrebarii respectarea politicilor Uniunii Europene cu privire la protectia mediului, de responsabilizare a poluatorilor.

Pe de alta parte insa, agentii economici poluatori sunt constransi de obtinerea, pana in 2007, a autorizatiei integrate de mediu, in caz contrar activitatea acestora urmand sa fie suspendata la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Investitii de 90 milioane de euro

Societatile considerate mari poluatoare din judetul Cluj sunt, in ordinea descrescatoare a cuantumului investitiilor in mediu pe care trebuie sa le realizeze pana in 2007, Somes SA Dej (necesar de investitii de 12 milioane de euro), Holcim Turda (5,5 milioane euro), Napolact Cluj (1,5 milioane euro), Sanex Cluj (un milion de euro) si Terapia Cluj (750.000 euro), iar lista continua cu alti zece agenti economici, printre care se numara Oncos SRL Cluj, Industria Sarmei Campia Turzii, Protan Dej sau Agroflip Bontida.

Majoritatea acestor societati nu au solicitat perioada de tranzitie pentru realizarea investitiilor in mediu in vederea obtinerii autorizatiei integrate, asumandu-si sarcina ca, pana la finele anului 2007, sa realizeze totalul investitiilor, conform directivei europene privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC).

Din fericire, „ordonanta toxica" nu modifica prevederile OUG 34/2002, privind controlul poluarii, agentii economici poluatorii fiind in continuare obligati la respectarea calendarului stabilit prin directiva IPPC.

In schimb, referindu-se la controlul postprivatizare, suprapune obligativitatea realizarii de investitii in mediu cu lipsa oricaror sanctiuni in cazul nerespectarii obiectivelor de investitii (inclusiv in mediu) conform contractelor de privatizare.

Control de anvergura

Directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Cluj, Septimiu Sanmarghitan, si-a exprimat indoiala cu privire la faptul ca agentii economici care trebuie sa realizeze investitii in mediu nu isi vor respecta aceasta obligatie, avand in vedere ca acordurile internationale ale Romaniei, cum sunt directivele continute in capitolul de mediu al negocierii integrarii Romaniei in UE, primeaza in fata reglementarilor interne.

Sanmarghitan a aratat ca, la momentul privatizarii societatilor, autoritatea de privatizare a cerut autoritatilor pentru protectia mediului un plan de retehnologizare a societatilor sub aspectul necesarului de investitii in mediu.

Astfel, prin contractele de privatizare, pentru investitori s-a instituit obligativitatea realizarii, in anumite termene, a acestor investitii, pe de-o parte sub sanctiunea unor amenzi, pe de alta parte sub cea a rezilierii contractelor de privatizare.

O data cu incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana la capitolul de mediu, obligativitatea realizarii investitiilor in mediu a cazut sub incidenta directivelor europene.

Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului, impreuna cu Garda de Mediu Cluj, realizeaza, in aceasta perioada, o ampla analiza a investitiilor realizate de agentii economici clujeni. Vom reveni cu detalii despre situatia concreta a fiecarei societati. (R.A.)

Terapia se ecologizeaza

In toamna anului trecut, Terapia a lansat un amplu program de ecologizare, pentru decontaminarea, dezafectarea, demolarea si refacerea calitatii mediului inconjurator, cu scopul „eliberarii" zonei destinate in trecut productiei chimice.

Programul de ecologizare se deruleaza pe parcursul a 2-3 ani, fiind structurat pe 3 etape: dezafectarea-demolarea sectiilor de sinteza chimica trecute in conservare, remedierea solului si a apei subterane pe amplasament si refacerea cadrului natural, dezvoltarea unei halde ecologice industriale in zona Pata-Rat.

Investitii record necesare la Somes SA Dej

Combinatul de hartie si Celuloza Somes SA Dej este recunoscut ca fiind cel mai mare poluator din judetul Cluj. Detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, proprietarul societatii Serviciile Comerciale Romane, Somes Dej nu promite foarte mult din punctul de vedere al realizarii investitiilor in mediu.

Potrivit Garzii de Mediu Cluj, in prima jumatate a anului trecut, Somes SA Dej a investit in mediu putin peste 4 miliarde de lei, reprezentand aproximativ zece la suta din necesarul de investitii pentru anul 2004 (1,2 milioane de euro, adica aproximativ 45 de miliarde de lei).