Iasul este urmatorul judet pe harta tarii unde ploile torentiale au produs inundatii catastrofale. Sute de oameni si-au pierdut toate bunurile agonisite intr-o viata, iar mai multe institutii si societati comerciale au suferit pagube insemnate.

Ieri, venit din judetul Suceava, afectat de inundatii, Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a evaluat situatia din municipiul Pascani si localitatile invecinate. Membrii Comitetului pentru Situatii de Urgenta au fost convocati pe malul riului Siret pentru a prezenta evaluarea pagubelor si a masurilor care trebuie sa fie luate in zilele imediat urmatoare.

Orasul Pascani sub ape

In municipiul Pascani au fost inundate strazile Garii, Ceferistilor, Fintinele, Cuza-Voda, 9 Mai, Abator, Vatra, 22 Decembrie, fiind afectate in jur de 351 de locuinte si magazinele situate pe aceste strazi. Apa a intrat in Spitalul CFR Pascani, Spitalul Municipal, Biblioteca Municipala.

Din cauza viiturii, 53 case s-au darimat, iar 176 de persoane sinistrate au fost adapostite la Liceul CFR Pascani, in sala de sport a scolii Generale nr. 3, sala de sport si internatul Liceului "Mihail Sadoveanu", unde li s-a asigurat cazare si hrana.

De asemenea, au fost afectate sapte posturi de transformare si alimentarea cu energie electrica.

Pe strada 22 Decembrie, in anumite puncte apa a atins un metru si jumatate. A fost inundat Complexul Scolar CFR Pascani, Scoala Ajutatoare, Liceul „Miron Costin", piata agroalimentara si bazarul din strada Ceferistilor, precum si subsolurile blocurilor.

In statia CFR Pascani apa ajunsese la peste jumatate de metru, iar din acest motiv s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica. Liniile au fost complet acoperite cu apa, iar trenurile au circulat cu restrictii si cu mari intirzieri.

Pe strada Fintinele au fost evacuate circa 30 familii, existind riscul ruperii barajului unui iaz aflat pe albia piriului Fintinele, intre localitatile Gistesti si Pascani.

Pagube la Tirgu-Frumos si in alte comune

Debitul piriului Bahluiet a iesit din matca, inundind peste 250 gospodarii la Tirgu Frumos, circa 1.177 ha teren agricol, provocind distrugeri si alte pagube materiale ce urmeaza a fi evaluate. Circulatia pe DE 583, pe raza orasului Tirgu Frumos, in zona podului de la piata agroalimentara s-a desfasurat cu restrictii datorita inundarii carosabilului.

Inundatiile au afectat si alte localitati, fiind inregistrata si o victima, in comuna Cristesti, unde un barbat in virsta de 54 de ani a murit inecat din cauza torentilor.

Pe DN 2 (E 85), pe raza comunelor Cristesti, Motca si Miroslovesti, circulatia s-a desfasurat anevoios din cauza aluviunilor de pe carosabil. Riul Siret a depsit cota de avarie in zona Lespezi. Pe raza comunei Al.I. Cuza, Siretul a iesit din matca, apele ajungind sub vatra celor patru sate, Volintiresti, Kogalniceni, A.I. Cuza si Scheia, pina linga case. Apele au inundat aproximativ 600 ha de teren.

Torentii de pe versanti au creat viituri pe DN 2 si DN 28 A, apa avind pe sosea 30-40 cm. In localitatea Motca, autoritatile locale au fost nevoite sa evacueze 20 case cu tot cu animalele din curti si gospodarii.

Pe DJ 208 Pascani – Lespezi – Buda circulatia a fost intrerupta in mai multe puncte datorita torentilor si aluviunilor depuse pe sosea. Au fost inundate intinse suprafete agricole pe raza tuturor comunelor din zona (Valea-Seaca, Stolniceni-Prajescu, Halaucesti, Rachiteni).

Apele Romane au avertizat ca debitul riului urma sa ajunga la 1.000 m3/s, Siretul ajungind la fel de mare ca un brat al Dunarii.

S-a circulat in conditii deosebit de grele pe DN 2 (E 85) in localitatea Cristesti la intersectia DN 15 B si DN 28 A de la km 36 pina la km 38 (in intersectia cu DN 2) pe raza localitatii Motca.

Din cauza aluviunilor pe DJ 208 intre localitatile Lespezi si Buda, circulatia s-a desfasurat cu dificultate pe o singura banda.

La Pascani s-a investit in geamuri fumurii in loc de canalizari

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a facut interventii pentru a aduce patru motopompe din Galati si Braila, cu care s-a lucrat si in judetul Timis. Apa a fost scoasa din partea estica a orasului Pascani, de unde a fost preluata in acumularea de linga Siret, iar de aici a fost deversata in riu.

Ministrul a convocat sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta pe malul riului, fiind insotit de subprefectul Florin Ungureanu, primarul municipiului Pascani, Neculai Ratoi si sefii institutiilor descentralizate. Prima sa constatare a fost ca "nu functioneaza canalizarea orasului", iar primarul Ratoi i-a spus ca, in mare parte aceasta este colmatata.

"In ce priveste canalizarea, este vorba de o problema de bun-simt, la care a trebuit sa ne gindim inainte de a pune geamuri fumurii la Primarie", a spus Flutur.

Una din cauzele care au generat inundatiile din Pascani si alte localitati este lipsa unui sistem de canalizare eficient. Apa care s-a scurs de pe versanti in cantitati insemnate a dus la blocarea sistemului de canalizare a orasului.

Ministrul Gheorghe Flutur le-a cerut autoritatilor sa ia masuri urgente pentru vaccinarea populatiei in vederea prevenirii unor epidemii. In orasul Pascani a fost instalat un cort al Crucii Rosii pentru asigurarea asistentei medicale. De asemenea, pentru a lua masuri de prima urgenta, s-a alocat motorina din rezerva de stat.

Familiilor sinistrate autoritatile vor trebui sa le asigure hrana si adapost. Oamenii au plecat din case doar cu hainele de pe ei, raminind fara nici un fel de bunuri. Unii chiar mai spera ca isi vor putea recupera ceva, chiar daca apa a ajuns la nivelul acoperisului.

"Guvernul a inceput sa dea ajutoare, dar in fiecare zi creste efortul bugetar pentru fiecare din localitatile afectate de inundatii. Vom face eforturi ca aceste familii sa nu ramina sub cerul liber", a declarat Gheorghe Flutur.

Pagube de 25 miliarde lei la Kosarom

Doua din cele mai mari societati comerciale din Pascani, cu cifre de afaceri de sute de miliarde de lei, au fost afectate de inundatii. Apa a atins un metru si jumatate in halele de la "Kosarom", societatea patronata de senatorul Neculai Apostol. Pagubele estimate de acesta se ridica la circa 25 miliarde lei. "Nu dau vina pe nimeni nominal, dar este evident ca este vina autoritatilor locale.

Sint asigurat pe cladiri, pentru ca poti sa prevezi un asemenea eveniment. Sa vedem ce se va intimpla in continuare", a declarat Apostol. Productia la "Kosarom" se va intrerupe in urmatoarele zece zile. Pagube insemnate au fost produse si la societatea "Pakmaya", apa fiind scoasa cu motopompe din halele de productie. Deocamdata conducerea societatii nu a facut un bilant al acestora.