Doi alpinisti, unul roman si unul italian, isi unesc eforturile pentru a cuceri cele mai inalte patru varfuri ale continentului african: Kilimanjaro si Muntele Kenya cu varfurile Batian, Nelion si Lenana.

Petru Vataman si Marco Antonio Zappa vor pleca din Milano pe 6 septembrie 2005 spre Tanzania, iar apoi prin Kenya pentru a-si implini visul, acela de a a aduna in aceeasi mana asii pokerului african: cele patru varfuri.

Vor avea la dispozitie 16 zile, timp in care cu putin noroc, vor incerca atingerea celor patru varfuri. Kilimajaro, cel mai inalt varf al continentului african, este un vulcan aproape stins care, cateodata mai scoate la suprafata mici emisiuni de gaze sau isi mai “scutura incheieturile”.

Gurile sale de eruptie sunt astazi cele trei varfuri ale fascinantului munte: Shira Peak (3962m), Mawenzi (5149m) si Kibo, cu varful libertatii, Tanzani Uhuru Peak (5895m).

Vor face aclimatizarea pe varful Kibo, pe traseul Machame, iar apoi vor merge mai departe in ascensiunea lor spre muntele Kenya unde cele doua varfuri gemene – Batian (5199m) si Nelion (5188m) - ofera trasee frumoase de escalada alpina cu grade intre III-VII, ceea ce este o adevarata provocare pentru expeditie.

Ascensiunea spre Muntele Kenya va avea un bivuac obligatoriu pe perete, iar traversarea celor doua varfuri gemene prin saua “Gate of the Mists” se va face in stil de escalada pe ghiata cu pioleti si coltari.

Istoria unei echipe

Petru Vataman s-a nascut in Oradea, are 34 de ani, iar de la 16 ani isi incepe aventura in lumea verticala.

“Jumatate din viata mea am cautat pereti de stanca tot mai dificili, de la cei din Transilvania, unde am invatat primii pasi ai verticalei alpine, pana la cei din Vale D’Aosta, Grigna si Dolomiti, unde m-am consolidat cu grade de dificultate tot mai inalte”, este ceea ce spune Petru Vataman despre lumea in care se simte “la el acasa”, lumea escaladei si alpinismului.

Inainte sa plece din tara urca la liber traseele “Madona Neagra” si “Vigh Tibor” din Cheile Turzii, facand numeroase ascensiuni in zona Vadu Crisului si Suncuis. In Italia incepe sa escaladeze trasee foarte dificile cum ar fi “Ibis”, unul dintre cele trei trasee extreme ale zonei Lombardia cu cei 450m de perete cu grade intre 6c si 7b.

“In 1999 m-am apropiat de lumea alpinismului si mai mult. Am obtinut diploma de instructor de escalada al Federatiei de Escalada Sportiva Italiana. Incepusem o noua aventura spre varfurile cele mai inalte din Europa si am reusit sa ating pana azi opt varfuri de peste 4000m.

Pe Matterhorn (4478m) am ajuns de doua ori, pe “Creasta Leilor” de pe partea italiana, cat si pe “Creasta Hòrlni”, pe partea elvetiana, ascensiune intrerupta la 400 de metri de varf din cauza schimbarii bruste a vremii.

Mai tarziu am descoperit si pasiunea pentru schi-alpinism si am avut privilegiul de a urca in acest stil trei varfuri de peste 4000 de metri si altele, mai numeroase, de 3000 de metri.

Ceea ce doresc este sa impartasesc pasiunea mea pentru acest sport si dorinta de a atinge si alte varfuri pentru romani si Romania, incercand in acest fel sa transmit aceasta superba filozofie de viata in lumea verticala.

De aceea anul acesta va fi foarte important pentru mine, fiind unul dintre cei doi membrii in prima mea expeditie extraeuropeana ce va incerca ascensiunea pe cele mai inalte patru varfuri ale continentului african.

In mod particular, cred ca peretele nordic al varfului Batian(5199m) va fi obstacolul cel mai greu de infruntat cu cei 1000 de metri de perete cu pasaje de gradul V la peste 5000 m altitudine”, declara Petru, Pepi pentru prieteni.

Ajuns in Italia, Petru Vataman a avut ocazia sa cunoasca in cadrul cursurilor de freeclimbing pe care le desfasoara la sala sportiva NEI din Monza pe doctorul Marco Antonio Zappa, unul dintre elevii sai cei mai talentati. Intre cei doi naste o prietenie speciala cei va uni si mai mult pe miile de metri de perete ce vor catara impreuna dea lungul anilor.

Nascut la Milano, Marco Antonio Zappa si-a obtinut doctoratul in medicina si chirurgie cu punctaj maxim, iar mai apoi diplome de specialitate in chirurgia aparatului digestiv si endoscopie digestva si in chirurgia generala. El va fi medicul si cel de-al doilea membru al expeditiei.

In curriculum sau alpinistic exista multe varfuri celebre, printre care Mont Blanc, Gnifetti pe Muntele Rosa, Gran Paradiso, Marmolada, Allalinhorn, Strahlhorn, cele trei turnuri din Vajolet in Dolomiti, Sella, Sassolungo, traseul “Fedele” pe muntele Pordoi si multe altele.

Doctor Zappa a fost si medicul expeditiei “Esprit dr Montagne” in 2001 in Nepal, unde a urcat pe vraful Mera Peak(6461m), iar in 2003, cu aceeasi expeditie a ajuns pe varful Aconcagua impreuna cu ghidul alpin Corrado Gontier.

Impreuna pentru un… poker african

De ce Africa? Orice alpinsit ar putea raspunde: de ce nu? “Motivele sunt numeroase, fascinatia continentului african, posibilitatea de a ingloba doua expeditii intr-una singura, posibilitatea de a face o ascensiune clasica si una in escalada, dorinta de a cunoaste acest enorm munte izolat in mijlocul desertului…Se spune ca in zilele limpezi este posibil sa vezi in departare de pe varful Kilimanjaro, Oceanul Indian…acest gand imi taie rasuflarea”

O expeditie provocatoare in care Petru Vataman va incerca sa fluture steagul romanesc pe cele patru varfuri ale continentului african, cei patru asi alpini pe care incearca sa-i adune in aceeasi mana castigatoare impreuna cu doctorul Zappa. O expeditie in care se vor imbina ascensiunea in stil alpinistic clasic, pe varful Kilimanjaro si escalada pe varful Batian.