Diaspora romana, raspandita pe toate continentele, ar putea fi o forta, daca ar fi sustinuta ca atare din tara. Din nefericire, dinozaurii comunisti, oplositi prin toate punctele unde se iau decizii importante, impiedica cu toate mijloacele intrarea in normalitate.

De-a lungul ultimului veac, maramuresenii s-au raspandit in toate zarile. Avem stire ca exista conjudeteni in tari precum Coreea de Sud, Japonia, Ecuador, Chile, Singapore sau Africa de Sud. In state precum SUA, Canada, Franta, Italia, Germania sau Anglia exista comunitati maramuresene stabile, viguroase si de sine statatoare.

Nu ne referim acum la cei care pleaca temporar, la lucru, in tarile dezvoltate economic, ci la romanii care s-au stabilit definitiv si cu acte in regula peste hotare.

Cea mai mare parte a acestora au pastrat legaturi cu tara-mama doar prin intermediul familiei, fara a se implica sustinut in promovarea romanilor sau a romanismului in zonele unde au emigrat. Exista insa si o a doua categorie, cea a "patriotilor", care nu au uitat de unde au plecat si care incearca sa-si promoveze tara.

Acestia au constituit cateva sute bune de organizatii si asociatii romanesti, in speta culturale, care desfasoara activitati mai mult sau mai putin eficiente si continue.

Una dintre acestea este Asociatia Culturala Romano-Austriaca "Unirea" din Wiener Neustadt (Austria), infiintata in 2003, "pentru promovarea culturii romanesti". Desi nou infiintata, "Unirea" a reusit organizarea anul acesta a unor serii de spectacole de muzica rock, folk si populara, prezentari de carte, pictura, fotografie, sculptura, seri de poezie.

"Unirea" se implica

In primavara, "Unirea" a realizat Festivalul Oualor Incondeiate de la Viena, in colaborare cu Primaria Ciocanesti (Suceava). Au mai avut o seara romaneasca cu ajutorul trupei Mircea Rusu Band si unificarea a sapte asociatii romanesti din Austria.

Urmeaza organizarea editiei a II-a a Dialogului jurnalistic romano-austriac (ca paranteza, in Asociatia Jurnalistilor de pe Malurile Dunarii nu figureaza nici un roman!).

Apoi organizatia va infiinta Centrul Cultural Roman de la Wiener Neustadt (cu propunerea ca acesta sa se numeasca "Tiberiu Utan"). Cum?! Pai Utan e maramuresean de-al nostru! Da, exact, aici am vrut sa ajungem.

Oficialii romani, indiferenti

Presedintele Asociatiei "Unirea" din Austria este Ioan Godja (originar din satul Valeni), iar sotia sa, Norica, este casiera asociatiei, care-si desfasoara activitatea pe strada Pottendorf nr. 268 din Wiener Neustadt, in suburbiile Vienei.

Ioan Godja ne-a declarat inciudat: "am venit la Sighet, sa incercam o colaborare cu cei de aici. Avem nevoie de sculptori si pictori, care sa vina sa lucreze acolo la manifestarile organizate de noi si care sa si doneze pentru Centru o lucrare, doua. Apoi, am avea nevoie de o casa si o poarta in stil maramuresean.

Am avea nevoie si de costume populare romanesti (pentru ca in zona Graz avem un grup folcloric compus din vreo 7 perechi).

In Austria exista peste 30.000 de romani, dintre care 17.000 in zona Viena, dar nu pentru acestia dorim sa promovam Romania, ci pentru austriecii intre care traim.

Nimeni nu ne sprijina. Am cheltuit pana acum, din banii nostri, cam 20.000 de euro. Autoritatile romane sunt complet indiferente la eforturile noastre. Chiar acum ne intoarcem de la Simpozionul Romanilor de Pretutindeni, tinut la Mangalia, si care ne-a lasat un gust amar in gura. Nu numai ca nu ni s-a promis cel mai mic sprijin, dar am fost impiedicati pana si sa vorbim!

Cand am discutat cu Horia Roman Patapievici (directorul Institutului Cultural Roman) despre promovarea folclorului nostru, el ne-a zis: Cultura romaneasca nu mai trebuie promovata prin folclor, ci trebuie gasit un nou brand, cu ajutorul artistilor plastici si al scriitorilor!

Iar Ildiko Schaffhauser, directoarea Centrului Cultural Roman din Viena, nu ne-a oferit niciodata sprijinul. Mai mult, aceasta insista sa vorbim intre noi in limba germana, dar nu pentru asta avem centru romanesc acolo!"

Miss Diaspora 2005

La Miss Diaspora 2005, concurs desfasurat la Mangalia, in august, au participat 22 de concurente (romance la origine) din toata lumea, incepand din SUA si Canada, si pana in Australia sau Emiratele Arabe Unite. Ce nu stiu maramuresenii este ca doua dintre acestea au legatura cu Maramuresul.

Raluca Bianca Leibovici, in varsta de 24 de ani, s-a nascut in Baia Mare, iar acum locuieste in Nazareth Illit (Israel), fiind functionara la Biroul de Interne. Adina Diana Pop, cea care a fost reprezentanta Spaniei (locuieste in Calahorra), are 17 ani, si s-a nascut tot in Baia Mare.

Aceste doua tinere ar trebui promovate, pentru ca mai tarziu sa sprijine, la randul lor, judetul in care s-au nascut.