In cursul zilei de ieri, 23 august a.c., s-a desfasurat prima zi a cursurilor de vara pentru tinerii liberali, cursuri organizate a se desfasura in statiunea Mamaia. Acestia au avut ocazia de a-i avea profesori de curs pe oameni cu experienta in politica ce s-au remarcat in activitatea lor prin diferite proiecte.

Cu toate ca acestea, junilor pentru astfel de proiecte nu este debordanta, unii dintre acestia venind direct de pe plaja la ore, iar altii preferand sa merga la mare pentru a se bronza chiar si in timpul pauzelor dintre cursuri, facandu-i pe politicienii-profesori sa astepte, asa cum a fost si cazul lui Teodor Melescanu.

Acesta, desi nu a putut sa stea si peste noapte alaturi de liberalii constanteni, deoarece avea o intalnire la Bucuresti, dupa ce a sosit in hotel a asteptat ca sala de conferinte a hotelui sa se umple cu mai-micii liberali pentru a putea tine cursul interactiv.

In cadrul intalnirii de ieri, politicienii care au predat junilor liberali au fost, pe rand, Dan Radu Rusanu, vicepresedinte PNL, care a vorbit de politici fiscale liberale, Mihai Razvan Ungureanu, membru al Biroului Permanent Central PNL, care a abordat tema de discutie „Prioritati liberale ale politicii externe a Romaniei“, Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL, care a vorbit despre rolul Parlamentului si despre legile care se aproba, respectiv Bogdan Olteanu, presedinte Comisia de Onoare si Arbitraj. Printre subiectele de discutie abordate de catre liberalul Rusanu a fost faptul ca majorarea TVA-ului la 22% este o certitudine.

Acesta a adaugat ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe, care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006.

Vicepresedintele PNL a precizat ca aceste masuri vor fi aplicate pentru respectarea programului de guvernare al Aliantei si ca, daca nu ar fi existat calamitatile naturale din acest an, s-ar fi aplicat doar reducerea contributiilor sociale si s-ar fi renuntat la majorarea TVA. „Pe undeva poate este o echitate.

De reducerea contributiilor beneficiaza toti, iar in privinta TVA, cine cumpara mai mult, plateste mai mult. Singurii care sunt intr-o situatie mai delicata sunt pensionarii care nu beneficiaza de reducerea CAS, dar in schimb platesc TVA“, a adaugat liberalul.

Tinerii liberali l-au lasat pe profu’ Melescanu sa astepte

Cum pauza dintre cele doua intalniri cu Ungureanu si Melescanu a fost destul de mare, multi dintre tineri au preferat sa mearga pe plaja. In dicursul pe care l-a tinut, Teodor Melescanu a punctat ca trebuie avuta in vedere o colaborare directa cu tinerii.

In ceea ce priveste situatia de criza in care s-a aflat actuala guvernare si inca probabil se afla, acesta a declarat ca „la ora actuala am depasit problemele, nu exista nici un fel de probleme ce ar putea duce la amanarea integrarii“, cel putin saptamana aceasta, pentru ca in urmatoarea nu se stie ce se va intampla.

Referitor la reducerea TVA-ului, acesta a apreciat ca „este prematur sa ne lansam in propuneri“, adaugand ca trebuie realizat in prealabil un studiu de impact asupra societatii si a se constata rezultatul.

In alta ordine de idei, daca Melescanu a trebuit sa-i astepte pe tinerii liberali, Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul a avut parte de un incident amuzant chiar la intrarea in statiunea Mamaia.

Bogdan Olteanu a dat... „nas in nas” cu taxa de bariera, pe care s-a vazut in imposibilitatea de a o achita, deoarece acesta nu tine in portofel decat carti de credit, si nu bani. Bogdan Olteanu a solicitat, telefonic, ajutorul colegilor liberali si, prompt doi tineri s-au deplasat la locul cu pricina pentru a-i veni in ajutor presedintelui Comisiei de Onoare si Arbitraj a PNL.