Succesul echipei clujene CFR Ecomax, rezultat al managementului eficace marca Arpad Paszkany, le-a dat idei multor oameni de afaceri clujeni care, de multa vreme, analizeaza posibilitatea preluarii echipei-fanion a Clujului, "Universitatea".

Cel mai avansat in analize pare sa fie, potrivit unor surse avizate, Stefan Vuza, unul dintre cei mai agresivi si potenti oameni de afaceri din Transilvania, autorul unor miscari surprinzatoare de preluare a unor societati falimentare din Romania.

Ambitiile lui Vuza vizeaza impunerea unei discipline manageriale si financiare in cadrul clubului, adica exact problemele care au dus la afundarea "U" Cluj in mediocritatea diviziei B.

De ce ar veni Oli si Dobos la Cluj?

Intentiile lui Vuza au "sifonat" in momentul in care presa sportiva a anuntat, cu rezervele de rigoare, sosirea la U Cluj a lui Cosmin Olaroiu, ce ar putea iesi din cartile gruparii Poli Timosara. Relatiile dintre Cosmin Olaroiu si presedintele de la Balkan Petroleum, Marian Iancu, sunt tot mai incordate dupa meciul Poli Timisoara - Steaua, scor 0-0 din etapa a treia a Diviziei Nationale.

Mai mult, dupa acest meci, Iancu si Olaroiu s-au contrazis in declaratii. Surse din cadrul clubului timisorean spun ca, in cazul unui esec in fata Stelei, Olaroiu ar fi fost indepartat de la echipa. Nu a fost cazul acum, dar scaunul lui Oli se clatina tot mai mult si nu este exclus ca la primul esec acesta sa fie demis.

Iancu l-a mai demis o data pe tehnician, chiar la inceputul pregatirilor pentru noul sezon, in primavara, atunci doar pentru cateva ore, insa acum ar putea fi definitiv.

Oli a fost adus la echipa de catre Toni Dobos, care in momentul de fata, ocupa functia de consilier in cadrul clubului timisorean, o functie decorativa, lucru ce l-ar putea determina pe Dobos sa plece de la Timisoara.

Daca ar pleca, o va face cel mai probabil la Cluj, mai ales ca deja au fost niste discutii cu Cristi Dulca, directorul executiv al clubului CFM Universitatea Cluj, privind aducerea lui Dobos la clubul clujean. Cei doi sunt prieteni, iar Dobos este nascut la Cluj.

Si presedintele Lucian Danciu a confirmat ca a discutat cu Toni despre acest lucru, Danciu declarad ca "locul lui Dobos este la Cluj nu laTimisoara". Dulca a dezvaluit ca, in cazul in care acesta ar veni la Cluj, o va face din postura de investitor.

De ce ar investi Vuza la Universitatea?

Motivele sunt mai multe. Unul dintre ele este faptul ca omul de afaceri nu agreeaza deloc vehiculata idee a fuziunii intre "U" Cluj si CFR Ecomax. In plus, se stie ca Stefan Vuza nu il are la suflet pe principalul finantator al echipei din Gruia, Paszkany Arpad, fiind probabil invidios pe succesul pe care acesta il are si pe notorietatea adusa de investitia in CFR.

Prin preluarea controlului la Universitatea, investind o suma relativ mica pentru potentialul sau (doua milioane de dolari ar fi suficiente pentru ca studentii sa promoveze), Vuza ar putea intra in competitie directa cu Paszkany, Clujul meritand, de altfel, doua echipe in Divizia A.

O alta posibila motivatie este sustinerea morala de care se bucura Stefan Vuza din partea unui grup influent de oameni de afaceri clujeni. Prin achizitionarea clubului si promovarea in prima liga, Vuza ar putea forta mana primarului Boc pentru a facilita construirea unui nou stadion, prin vanzarea terenului de sub actuala arena studenteasca, "Ion Moina".

Pentru preluarea U, pe Vuza il recomanda apetenta pentru firme aflate in situatii dificile din punct de vedere financiar, factura lui sportiva (iubitor al muntelui si al exepditiilor), provocarea manageriala si potenttialul de imagine pe care sportul il are si apetitul sau pentru afaceri din diverse domenii.

Cum poate prelua Vuza pe "U" Cluj?

Aici ar putea intra in scena actualul presedinte al S.A.-ului care conduce clubul, Lucian Danciu. Statia regionala Antena 1 Cluj-Napoca, al carei director este Danciu, are relatii economice cu unele dintre firmele lui Vuza, in special cu combinatul Somes S.A. din Dej.

De asemenea, se mai speculeaza o eventuala retragere a unuia dintre actionari, Banca Transilvania, care nu a pompat in club nici pe departe atatia bani cati se vehiculau la constituirea societatii pe actiuni. Astfel, Vuza ar putea avea acces la o buna parte din actiunile clubului ai ar putea controla Consiliul Director.

De mentionat ca varianta cu Vuza finantator nu o exclude obligatoriu pe cea a cuplului Olaroiu-Dobos, ba chiar cele doua par mai probabile impreuna. In cazul in care Vuza va prelua "U" este asteptat ca actuala echipa manageriala sa fie demisa dat fiind faptul ca Vuza si-a impus de fiecare data propriile echipe de oameni.

Spectrul unei eventuale disparitii ii determina pe rechinii de la "U" Cluj sa se opuna aceste preluari.

Directorul executiv al "U" Cluj, Cristi Dulca a sustinut ca, desi nu are informatii cu privire la posibilitatea prelurarii echipei de catre Vuza, din punctul sau de vedere, "orice investitor este binevenit". "Daca ar vrea sa investeasca in U (Stefan Vuza, n.r.) eu m-as bucura. Pe de alta parte daca ar dori sa-si impuna oamenii, eu n-as avea nimic de obiectat.

Credeti ca mi-e teama ca ma da afara? Eu cred ca trebuie sa aiba totusi oameni care sa se priceapa la fotbal, ca nu e ca intr-o fabrica", a mai spus Dulca.

Presedintele U, Lucian Danciu a sustinut, la randul sau ca are convingerea ca pachetul majoritar de actiuni va ramane la Consiliul Local Cluj. Pe de alta parte, el a spus ca orice investitor, fie ca este vorba despre Vuza sau despre orice alt om de afaceri este binevenit. "Eu merg pe ideea ca sI Consortiul Universitatilor poate sprijini echipa cu baza materiala".