Deficitul de spatii pentru birouri din Cluj a iesit la iveala atunci cand aici au inceput sa vina tot mai multe investitii straine, dar si cand firmele cu sediul central in Capitala au dorit sa isi faca sucursale zonale la Cluj. Oamenii de afaceri au descoperit ca aici nu exista nici macar o cladire de birouri de Clasa A.

Acest lucru inseamna ca imobilul respectiv detine o suprafata intre 4 si 10 mii de metri patrati, finisaje de o foarte buna calitate, parcari suficiente pentru toate frmele din cladire, dar si dotari precum acces la Internet prin fibra optica, linii multiple de telefonie, servicii proprii de paza, curatenie si secretariat.

Imobilele de birouri de Clasa B au o suprafata mai mica de 4.000 de metri patrati, nu detin parcari, iar dotarile sunt minime. "Exista firme in Cluj care ar dori sa se extinda, insa nu gasesc spatii adecvate pentru asa ceva. Multe refuza sa se mute in imobile de locuinte", a declarat managerul unei firme de consultanta imobiliara din Cluj.

Oamenii de afaceri clujeni, dar si cei veniti din strainatate sau din Bucuresti spun ca aici se gasesc cu greu spatii adecvate. Astfel ca o parte dintre acestia s-au reorientat. In loc sa inchireze spatii improprii, fie au cumparat imobile, fie au inceput sa le construiasca pe terenurile proprii.

Nevoia de spatii pentru birouri i-a impulsionat pe unii investitori sa inceapa sa construiasca imobile special destinate, dupa toate standardele in materie. In Cluj exista cel putin doua astfel de proiecte. Unul este cladirea «biscuite», din piata Mihai Viteazul, iar altul se afla in constructie pe calea Dorobantilor.

Chiria pentru un metru partrat de birouri intr-o cladire de Clasa A costa intre 12 si 15 euro. In schimb, chiriile de birouri in cladiri de locuite sau in cele din centrul orasului detinute de persoane particulare, pot fi mult mai mari, potrivit specialistilor in tranzactii imobiliare.

Imobiliarele, investitii sigure

Piata imobiliara din Cluj este intr-o continua dinamica, spun agentii imobiliari. Nu atat din punctul de vedere al valorii tranzactiilor imobiliare, ci si din punctul de vedere al numarului de tranzactii. Multi clienti ai agentiilor imobiliare sunt, de fapt, investitori care cumpara aprtamente pentru a le da in chirie.

Nu de alta, dar investitia poate fi recuperata intr-un termen relativ scurt, in conditiile in care chiriile din Cluj incep, in unele zone, de la 150 de euro pentru o garsoniera. Potrivit managerului citat, aproximativ 20% dintre clujeni scot bani din inchirieri. "Este o investitie sigura.

Cine cumpara un apartament stie ca isi poate recupera banii dati, plus ca valoarea imobilului in sine are tendinta sa creasca, nu sa scada", a precizat specialistul in tranzactii imobiliare. Numarul mare de studenti din Cluj a avut un rol important asupra orientarii investitorilor catre apartemntele pentru inchiriat.

De asemenea, potrivit aceleasi surse, cel putin 20% dintre studenti detin apartamente proprii. Cu toate ca investitia in apartamente si case este una "la sigur", specialistii spun ca investitiile in terenuri sunt cele mai profitabile. Aceasta pentru ca, din cauza taragararii retrocedarilor, unele terenuri se afla "la prima mana".

"Exista multe litigii in cazul terenurilor retrocedate, insa o data ce acestea se vor termina, afacerile cu terenuri vor prospera. Iar datorita faptului ca aceste ternuri sunt la prima vanzare preturile lor sunt relative mici", a mai spus sursa citata.