Societatea comerciala "UM Cugir" SA (judetul Alba) se judeca de doi ani cu fostul combinat siderurgic din Otelu Rosu din judetul Caras-Severin (care si-a schimbat denumirea in SC "Gavazzi Steel" SA) pentru o factura neonorata si penalitati aferente, in valoare de 166 milioane lei vechi.

Actiunea, care face obiectul dosarului 5.424/2003, a fost introdusa de fostul director general al firmei cugirene, Cornel Darjan.

Suma, care altadata ar fi scapat aproape neobservata in raporturile dintre doi colosi industriali, demonstreaza limita la care au ajuns ambele societati, una obligata sa apeleze la Justitie, iar alta incapabila sa faca plata.

Penalitati mai mari decat valoarea facturii

Conform comenzii cu numarul 202 din 23 septembrie 2002, "UM Cugir" SA a livrat catre SC "Gavazzi Steel" Otelu Rosu marfa pentru care fostul combinat siderurgic nu a achitat o factura de cateva zeci de milioane lei.

In timp, pana la introducerea somatiei de plata la Tribunalul Alba, la valoarea initiala a facturii s-au adaugat penalitati de 0,30 la suta pe zi de intarziere, suma solicitata de firma din Cugir fiind de 166.000.000 lei (16.600 lei noi).

La urmatorul termen de judecata, in 16 septembrie 2003, SC "Gavazzi Steel" Otelu Rosu a depus la Tribunalul Alba o cerere de suspendare a cauzei, deoarece, intr-un dosar comercial aflat pe rolul instantei similare din Caras-Severin, a fost deschisa procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

Magistratii din Alba au dispus, prin incheiere, scoaterea dosarului de pe rol si trimiterea lui la arhiva, in nelucrare.

Repunere pe rol "dupa ureche"

La data de 29 iunie 2005, noul director general instalat la conducerea SC "UM Cugir" SA, Toader Ulise, a semnat o cerere de repunere pe rol a dosarului, fara a avea, insa, motive concrete. Astfel, in actul depus la dosar se cere judecatorilor de la Tribunalul Alba repunerea pe rol a cauzei "existand informatii ca a fost ridicata procedura reorganizarii judiciare si a falimentului". Nu se face, insa, referire la nici un act concret, nu se depune nici o proba.

Mai mult, chiar reprezentantii uzinei mecanice recunosc lipsa acestor dovezi, cerand magistratilor ca "in cazul in care aceasta procedura nu a fost ridicata, sa fie introdus in cauza judecatorul sindic".

Urmatorul termen a fost fixat pentru data de 8 septembrie 2005, data pana la care trebuie repetata procedura de citare cu cele doua parti din proces, iar Tribunalul Caras-Severin trebuie sa trimita la dosar o adresa care sa confirme sau sa infirme "informatiile" care au ajuns la urechea directorului Ulise.