Prin noua reglementare sunt vizati cei cu venituri reduse, persoane singure sau familii ale caror case sunt racordate la reteaua de gaze si se incalzesc exclusiv cu sobe de teracota.

Cei care vor indeplini cumulativ aceste conditii pot primi o subventie de zece milioane de lei vechi (1.000 RON), sub forma de bonuri valorice, pentru cumparaarea, instalarea si punerea in functiune a unei centrale termice sau un ajutor de doua milioane lei vechi (200 RON) pentru achizitionarea si montarea unui arzator automat.

Caldura de la buget

Ca si in cazul celorlalte subventii controversate (cea pentru tractoare sau innoirea parcului auto), fondurile pentru noul program provin de la bugetul de stat, suma totala care va fi alocata in perioada 2005-2008 fiind estimata la 300 de milioane lei (3.000 miliarde lei vechi, circa 86 milioane euro), insemnand aproximativ doua sute de mii de beneficiari.

Pentru 2005 s-a calculat ca ar fi nevoie de 39 milioane lei (390 miliarde lei vechi, peste 11 mi-lioane euro) care ar acoperi in jur de 25.000-28.000 de solicitari. Alocarea banilor va putea incepe dupa publicarea nor-melor metodologice de aplicare a Ordonantei asteptata pentru aceasta saptamana.

Eficienta programului este pusa sub semnul intrebarii. Conform ordonantei, pot solicita ajutorul banesc doar cei care au un venit lunar net pe membru de familie situat pana la nivelul salariului minim brut pe tara, adica 3,1 milioane lei vechi, pentru bugetari, respectiv 3,3 milioane lei vechi in cazul celorlalte categorii angajati din economie.

Pretul mediu al unei centrale termice de apartament trece de 20 milioane de lei vechi, alte cateva zeci de mi-lioane de lei vechi ar mai fi necesare insa pentru calorifere, racorduri si autorizatii. Firmele care activeaza in domeniu spun ca subventia propusa de Guvern trebuie sa acopere aproximativ 25% din totalul investitiei ce urmeaza sa fie realizata.

Daca beneficiarul nu dispune de fonduri proprii, o solutie ar fi obtinerea unui credit oferit de firmele care comercializeaza centrale si instalatii termice.

Dar aceasta optiune poate restrange semnificativ numarul beneficiarilor, deoarece nivelul veniturilor lunare este conditie de baza la obtinerea unui credit, iar BNR pare tot mai hotarata sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor, in vederea temperarii consumului.

Furnizorii se bucura

Furnizorii de centrale termice sunt insa optimisti si cred in utilitatea si functionarea acestui program. Se estimeaza ca piata de profil ar putea creste in acest an ca efect al introdu-cerii subventiei, dupa ce in anul precedent a fost inregistrata o scadere de 44%, fiind vandute in jur de 145.000 de unitati.

Ordonanta da sperante ca la acest program vor putea participa toate firmele autorizate de ISCIR care vor incheia un protocol de colaborare cu directiile de munca teritoriale. Cu gandul la o suplimentare a veniturilor, toata lumea asteapta aparitia normelor metodologice.

Optimismul furnizorilor de centrale se bazeaza pe includerea in actul normativ a posibilitatii ca, in cazul in care programul nu va avea succes la segmentul de populatie caruia i se adreseaza, plafonul venitului minim pe membru de familie sa fie majorat. Programul are si girul Consiliului Concurentei, institutia concluzionand ca initiativa nu contine elemente de ajutor de stat.

Totusi, programul este des-tul de putin cunoscut pe piata, existand inca unii furnizori care nu au aflat inca de el. Directorul Stangu Prod SRL, ne-a declarat ca masura poate fi utila pentru cei care vor beneficia de ea, dar a mentioant ca cei care se incalzesc cu teracote nu vor renunta usor, mai ales ca ar trebui sa dispuna de o rezerva de bani pentru a putea realiza investitia.

Adio teracote

Conform datelor statistice, un numar insemnat de locuinte mai sunt incalzite cu ajutorul sobelor de teracota.

Conform statisticilor oficiale, in prezent mai mult de jumatate din gospodariile romanesti se incalzesc cu sobe pe baza de combustibil solid, 29% sunt racordate la sistemul centralizat, 12% au fost dotate cu centrale de bloc sau individuale de apartament, iar 2% folosesc alte surse de incalzire.

Soba de teracota pe baza de gaze naturale este principala sursa de caldura in peste 600.000 de locuinte. Acesta este segmentul vizat de firmele din sectorul centralelor termice si noua ordonanta de urgenta.

Nu in ultimul rand, programul subventiilor poate revita-liza segmentul vanzarilor de centrale termice. De la un nivel de 51 milioane euro consemnat in 2002, piata de centrale termice a urcat in 2003 la valoarea record de 95 milioane euro. Anul trecut, insa, vanzarile au scazut la fel de spectaculos. "Categoric, programul este util si va functiona.

Raportandu-ne la pretul mediu al unei centrale termice de calitate, suvbventia va reprezenta cam 50% din pretul de achizitie. La acesta se adauga costurile cu instalatiile, caloriferele si autorizatiile, deci subventia va reprezenta aproximativ 25% din totalul inves-titiei. Piata a inregistrat intr-adevar o scadere de 40%, cauzata de tot de politicile guvernamentale.

In primul rand au fost marite taxele de debransare si exista o birocratie stufoasa, iar apoi a fost permisa intrarea pe piata a unor marci indoielnice, oamenii achizi-tionand produse cu un grad de risc oarecum ridicat", ne-a declarat managerul Profex Bosch Center, Horatiu Dobrescu, marturisind ca asteapta cu interes deosebit normele de aplicare ale ordonantei.