Dupa cum am scris si in numarul de ieri al cotidianului nostru, in ultimele doua zile, in nordul judetului Satu Mare, in Tara Oasului, dar si in citeva localitati din sudul judetului, ploile torentiale si viiturile au inundat case si anexe gospodaresti, au distrus sau avariat poduri, podete si drumuri. Miercuri, 24 august, in intervalul orar 10,20-12,10, viiturile au lovit toata zona de nord.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), condus de prefectul Radu Bud, a intervenit in toate localitatile afectate, pentru salvarea oamenilor si a bunurilor si indepartarea urmarilor inundatiilor provocate de torentele distrugatoare de pe dealuri si de piriurile care pe timp de vreme buna pot fi trecute cu piciorul.

Ieri, prefectul alaturi de inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Somes" Satu Mare, colonel Gheorghe Stramb, au prezentat mass media un Bilant al urmarilor inundatiilor. Bilantul se referea la situatia din 25 august, ora 10, iar despre perioada urmatoare se aprecia ca in unele zone, ploile ar putea continua.

Cel mai grav lovite de ape au fost orasul Negresti si comuna Tarna Mare

In orasul Negresti Oas, una din localitatile cel mai grav lovite de ape, a fost evacuata o locuinta, altele 150 au fost afectate, un pod a fost distrus, iar un podet a fost luat de viitura.

In Tarna Mare, respectiv satul Bocicau, au fost afectate 9 poduri, altele 3 au fost distruse iar altele 8, erodate. Au fost inundate 335 de gospodarii, iar 3 anexe au fost darimate.

DN 109 a fost erodat pe 600 metri, drumurile comunale au fost avariate pe 8 kilometri, transformatorul electric avariat (a fost repus in functiune in cursul zilei de ieri), 6 stilpi ai retelei electrice de joasa tensiune se pot prabusi in orice moment. De asemenea, au fost inundate 50 de hectare de culturi cu ovaz, griu, porumb, cartofi si capsuni.

In satul apartinator Bocicau 45 de locuinte erau sub ape, iar 250 de locuitori, in majoritate rromi, au fost evacuati si cazati in Caminul cultural.

In Camarzana, viiturile au afectat 83 de gospodarii, din care doua s-au darimat. In Birsaul de Jos, apele au distrus partial 500 metri de sosea si au afectat doua gospodarii.

In Batarci sint numai doua beciuri si strada Padurii inundate, iar in Racsa, o singura casa a fost inundata iar doua persoane au fost salvate.

Gherta Mica este in evidente cu 3 gospodarii inundate, podul de pe DN 109 avariat, podetele de pe Valea Ulitei avariate, iar zidul de sprijin din Centrul comunei, distrus pe 200 metri.

In Turt, au fost inundate 50 de gospodarii, toate de pe strada Ulita Mare, alte 65 de gospodarii aflate pe strada Susanii de Jos au fost de asemenea inundate, iar DN 109 peste Valea Turtului este impracticabil pe 3 kilometri.

In Cehal a fost inundata o singura casa, iar drumul Cehal-Orbau a fost afectat pe o portiune de 2 kilometri. In Pomi au fost inundate 7 case, iar in Valea Vinului 32 de curti ale gospodarilor au fost de asemenea inundate.

In Tirsolt, au fost inundate 45 de gospodarii, un podet din localitatea Aliceni a fost distrus, alte 15 case au fost izolate de ape, iar drumul local a fost rupt pe 15 kilometri. In Vama, au fost afectate de ape 9 gospodarii si 9 poduri, iar apararile de mal au fost afectate pe 5 kilometri.

In Socond apele au inundat doua case si 30 hectare de teren agricol. In fine, in Bixad au fost inundate 10 locuinte, o portiune de drum de 4 kilometri, au mai fost afectate strazi din Bixad, Trip si Boinesti, in ultima localitate fiind inundate si 10 hectare de teren.

Toti membrii CJSU au actionat foarte bine

In toate localitatile afectate de viituri sau de riurile care au iesit din matca au actionat pentru salvarea locuitorilor, a bunurilor si indepartarea efectelor, forte ale ISU, Jandarmeriei si chiar ale Armatei, respectiv ale UM 01653 Satu Mare.

"Toti membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta au actionat in mod exemplar si s-au implicat in luarea masurilor prevazute in planurile de interventie. Oameni in virsta din aceste localitati ne-au declarat ca din anii ‘70 n-au mai vazut asemenea viituri.

Trebuie sa-l remarc aici si pe vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Ciocan, care a intervenit acolo unde a fost cazul prompt si cu responsabilitate. In zilele urmatoare vom actiona cu toate fortele pentru curatirea fintinilor inundate, pentru inlaturarea tuturor efectelor acestor inundatii si desigur, pentru preintimpinarea altor eventuale revarsari ale apelor.

Colonelul Gheorghe Stramb a prezentat in incheierea conferintei de presa situatia din judet din acel moment, respectiv ora 11,30.

La Calinesti Oas, Turt si Gherta Mare ploua torential, erau afectate de ape un numar mare de gospodarii, iar pe drumul judetean Livada-Calinesti Oas se circula pe un singur sens. Mai erau afectate 8 poduri, drumuri comunale pe 5 kilometri si 50 de fintini.