Pentru a demonstra ca prefectul Radu Prisacaru nu are dreptate atunci cind a sustinut ca licitatia pentru achizitionarea celor 50 de autobuze a fost incorecta, o delegatie a Primariei s-a deplasat la Bucuresti pentru a-si sustine punctul de vedere in cadrul Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale din Ministerul Finantelor (MF).

"Practic, noi am cerut un aviz pentru aprobarea modalitatilor de plata. Consiliul Local nu este titularul acestui imprumut, ci garanteaza plata", a declarat viceprimarul Constantin Adascalitei.

Practic, in cazul in care RATP nu poate achita ratele catre firma "Dunarea Leasing", prin care se deruleaza contractul de leasing al autobuzelor MAZ, automat se face plata de catre Consiliul Local.

"Cei de la Directia de Buget din cadrul Ministerului de Finante ne-au spus ca nu au cadrul legal pentru a aviza un asemenea imprumut, pentru ca nu au mai intilnit un caz similar pina acum si lasa la latitudinea Consiliului Local aprobarea imprumutului", a mai spus Adascalitei.

In luna august, grupul de consilieri locali ai Coalitiei nu a votat modalitatea de garantare propusa de Executivul Primariei. In prealabil, prefectul Radu Prisacaru a comunicat in cadrul unei conferinte de presa ca achizitia celor 50 de autobuze MAZ este dubioasa si a trimis la mai multe ministere argumentele sale.

Intr-o adresa oficiala, prefectul afirma ca "urmare semnalelor si informatiilor transmise de reprezentantii unor societati comerciale din domeniul transportului public, HVB Leasing, BRD Sogealease si BMC Trucks, care au participat la licitatie, am dispus efectuarea unor verificari".

In aceeasi adresa prefectul mai spune ca "circa un milion de euro reprezinta plati ilegale facute catre anumite persoane publice din Iasi" si a trimis acest dosar la PNA.

Viceprimarul Adascalitei a afirmat ieri ca reprezentantii ministerelor i-au spus ca "sint surprinsi si iritati de aceasta adresa si ca prefectul avea modalitati legale de a bloca hotarirea Consiliului Local".

In cele din urma, Comisia de Autorizare a Imprumuturilor a trimis ieri un fax la Primarie, in care se precizeaza ca a fost avizat favorabil dosarul Primariei privind achizitia autobuzelor.

Valoarea totala a contractului incheiat de RATP cu firma "Ager Leasing", care furnizeaza autobuzele MAZ si firma "Dunarea Leasing", prin care se deruleaza platile, este de 10 milioane euro.

Pretul unui autobuz MAZ este de 200.000 euro, dublu fata de alte orase ale tarii, insa sefii Primariei spun ca toate costurile sint justificate de imbunatatiri, podea joasa, sistem audiovox, taxare computerizata. Rata lunara pe care RATP va trebui sa o plateasca in decurs de sase ani si jumatate este de circa 150.000 euro, cu TVA inclus.

Incasarile lunare medii ale RATP sint in momentul de fata de 13-14 miliarde lei pe luna, insa se preconizeaza o crestere in momentul in care pe strazile orasului vor circula autobuzele noi.

Subiectul achizitionarii autobuzelor se va discuta din nou in sedinta Consiliului Local din luna septembrie.