Castelul din Zimbor si-a gasit, in cele din urma, stapanul, fiind vandut, recent, in urma unei licitatii organizate de catre Consiliul Local Zimbor.

In anii de cand a "iesit" de sub tutela Ministerului Sanatatii si a devenit un fel de domeniu privat, insa cu probleme de trecere, cu acte in regula in domeniul public al comunitatii, castelul a fost ravnit de multi intreprinzatori, atat din zona, cat si din strainatate, care vedeau in acesta un posibil obiectiv turistic important.

La licitatia de vanzare, care a avut loc in 10 august, au fost prezenti oameni de afaceri din Zalau, Cluj, Satu Mare si strainatate, pretul de pornire al achizitionarii castelului fiind stabilit la 2,7 miliarde lei. In cele din urma, castelul a fost adjudecat unui grup de cetateni australieni, originari din Romania, la un pret de 9,6 miliarde.

S-ar putea spune ca australienii "au tras clapa", intr-un fel, atat Romsilva Salaj, cat si unor interese judetene, care aveau alte planuri cu castelul respectiv. Spre exemplu, Romsilva, interesata de castel, ar fi dorit achizitionarea lui pentru a-l transforma intr-un castel de vanatoare, zona fiind propice desfasurarii unor astfel de actiuni.

Pe de alta parte, la nivelul judetului au existat planuri pentru a include castelul din Zimbor intr-un circuit turistic, cu o posibila investitie pentru a-l transforma in pensiune. Toate acestea au ramas, acum, doar vise, australienii dorind transformarea castelului intr-un fel de "conac de locuit".

Scurt istoric, la o partida de carti

Fara sa aiba un stil arhitectural bine delimitat, castelul din Zimbor a fost construit la sfarsitul secolului XIX, in 1892, si a apartinut unui grof local, pe nume Zsombori Lajos. De altfel, poate ca denumirea comunei de "Zimbor" vine chiar de la numele grofului local, denumirea in maghiara a comunei fiind "Magyarzsombor".

Cladirea are 14 camere, holuri, beci, anexe, iar oamenii din sat spun ca groful avea o multime de servitori locali.

Insa, probabil din cauza firii mai boeme a grofului, acesta nu a prea avut timp sa se bucure de noul camin, pierzand castelul la carti, in urma unui joc de "kanaszta" (un joc de carti specific nobilimii maghiare, destul de asemanator cu rЖmi-ul si cu o forma simplificata a bridge-ului), in favoarea unui om de stat, ministrul Saulescu, care, in acea vreme, era ministrul Finantelor.

Evident, ministrul nu prea a avut timp sa locuiasca in Zimbor, gospodaria fiind condusa de sotia acestuia, o femeie despre care satenii nu-si aduc aminte cum a chemat-o, ea ramanand in amintirile localnicilor doar sub denumirea de "cocoana".

Castelul a ramas in proprietatea familiei Saulescu pana dupa al II-lea Razboi Mondial, iar o data cu inceperea "marii nationalizari", castelul a fost trecut in proprietatea statului si dat in folosinta Ministerului Sanatatii. De atunci, in castel a functionat, intai, un spital-sanatoriu, dupa care in imobil a fost instalat dispensarul uman medical al comunei.

Medicii din comuna si-au desfasurat activitatea in acest dispensar, pana in urma cu cativa ani, cand functionarea acestuia ca si dispensar era deja destul de periculoasa bolnavi pentru, din cauza starii precare a cladirii.

Birocratie cu finalitate

Drumul parcurs pana la intabularea castelului si, implicit, la posibilitatea scoaterii acestuia la licitatie a fost unul lung,fiind necesar, in primul rand, trecerea acestuia din domeniul privat in cel public.

A trebuit, apoi, rezolvata problema identificarii imobilului, dat fiind ca acesta era trecut in Monitorul Oficial sub denumirea de ╚dispensar medical uman╩, forma sub care a functionat mai multi ani la rand.

Pentru aceasta, alesii locali au adoptat o Hotarare de Consiliu Local, prin care au schimbat denumirea imobilului din cel de "dispensar" in "castel", s-a comunicat acest lucru autoritatilor judetene, dupa care s-a cerut aprobarea si de la Bucuresti.

Intre timp, castelul a fost expertizat de specialisti, care au declarat ca valoarea acestuia ar fi de 2,5 miliarde de lei (la preturile inceputului de an 2005), pret in care este calculat si terenul inconjurator de 18 ari. Expertii au mai fost de parere ca imobilul ar necesita inca circa 3-4 miliarde de lei, pentru renovare.