Proprietarii grupului de firme "Bega" din Timisoara, fratii Marius si Emil Cristescu, pregatesc vanzarea fabricii de produse clorosodice din Ocna Mures (judetul Alba), SC "Bega UPSOM" SA. Surse neoficiale au confirmat prezenta unor investitori straini interesati de preluarea firmei.

Viceprimarul orasului, Tudor Ghidovat, a declarat, ieri, ca exista negocieri cu investitori din Turcia, India si Polonia, existand si posibilitatea preluarii fabricii de un consortiu format din mai multe societati. "Au fost in vizita la fabrica, au vazut societatea. S-a facut, de asemenea, un audit financiar. Intentia clara este de vanzare.

Cred ca vor sa vanda pentru ca nu au capacitatea de a investi bani in retehnologizarea capacitatilor astfel incat sa corespunda cerintelor de mediu din Uniunea Europeana", a afirmat viceprimarul.

Activitatea SC "Bega UPSOM" este oprita din 18 august 2005 din cauza scumpirii gazului, deprecierii monedei euro si a lipsei desfacerii. "Din discutiile avute cu conducerea firmei exista sansele pornirii productiei in jurul datei de 1 septembrie si, in paralel, incheierea tranzactiei de vanzare dintre fratii Cristescu si o societate straina in acest an.

Este imperios necesara relansarea societatii prin investitii in tehnologie si mediu, deoarece cei circa 900 de angajati vor ramane fara salariu, iar somajul ar putea depasi cu mult 50 la suta in oras.

Nici "Salina" Ocna Mures nu se afla intr-o situatie fericita, fiind principal furnizor de materie prima, respectiv saramura, si care la ora actuala functioneaza numai cu instalatii de evaporare pentru sare alimentara", a mai spus Tudor Ghidovat.

Oprirea temporara a activitatii la "Bega UPSOM" s-a datorat, in principal, potrivit reprezentantilor societatii, colmatarii statiei de captare, ca urmare a aluviunilor transportate de raul Mures. La aceasta s-a adaugat si deprecierea monedelor euro si dolar in raport cu leul, lucru care a determinat inregistrarea unor pierderi importante.

Fata de bugetul previzionat la inceputul anului 2005, firma a inregistrat pierderi de 65 de miliarde lei, in timp ce bilantul contabil pe primele sapte luni ale anului a fost incheiat cu o pierdere de aproape 15 miliarde.

"UPSOM" SA a fost cumparata de fratii Cristescu in 2001, cand au achizitionat pachetul majoritar de actiuni scos la vanzare de fostul Fond al Proprietatii de Stat pe piata de capital. Atunci, patroni grupului "Bega" au platit aproximativ 17 miliarde lei pentru pachetul de actiuni achizitionat de la stat.

Vanzarea fabricii de catre fratii Cristescu este, oarecum, o surpriza, avand in vedere faptul ca in ultimii ani, cu exceptia anului 2005, societatea a fost bine administrata si a inregistrat profit de ordinul miliardelor de lei.

"Bega UPSOM" este in momentul de fata cea mai importanta societate din cadrul grupului "Bega" din Timisoara, cu o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de dolari anual.