Sportul in general si fotbalul, in special, raman cea mai buna cale pentru fostii sau actualii guvernanti de a-si face o imagine cat mai buna. Dupa modelul Dumitru Sechelariu, in fotbal au inceput sa se implice tot mai multi oameni care, dupa aceea, si-au incercat norocul in politica.

Unii au reusit, precum George Copos, actual vicepremier, altii au esuat, precum Gigi Becali, care si-a cumparat un partid si a sperat ca va deveni presedintele tarii. La un nivel mai mic, lucrurile sunt similare si in seria a III-a din Divizia B. Dupa alegerile de anul trecut, influenta PSD a fost inlocuita cu valul Aliantei D.A. care, intr-un fel sau altul, controleaza destinele celor 16 combatante.

Acesta este ultimul sezon cu trei serii de "B". Incepand cu vara anului viitor, esalonul secund va fi format din doua serii a cate 18 echipe. Prin trecerea la noul sistem competitional, din fiecare serie vor retrograda sase echipe, iar echipa clasata pe locul 10, cu cel mai slab punctaj din cele trei serii, se va alatura celorlalte 18 formatii.

Promoveaza in "A" echipele de pe locul I, iar cele clasate pe pozitiile secunde vor disputa un turneu de baraj-promovare. Ca si in celelalte editii de campionat, Seria a III-a este cea mai echilibrata, dupa unii chiar si cea mai valoroasa.

Cu mici exceptii, majoritatea formatiilor sunt finantate de administratiile locale aflate in mainile Aliantei "Dreptate si Adevar", ceea ce face lupta si mai interesanta, sub toate aspectele.

Alegerile locale din luna iunie a anului 2004 au dus la caderea administratiilor "pesediste", in favoarea Aliantei D.A., iar cele generale, din toamna, au dat "unda verde" infiltrarii in structurile sportive. Imediat, reprezentantii locali ai noii puteri s-au grabit sa-si consolideze pozitiile cucerite in fata electoratului prin finantarea echipelor de fotbal.

Sub diferite forme juridice, cluburile de fotbal fie au fost puse sub controlul direct al Consiliilor Locale, fie au fost transformate in Societati Comerciale Sportive pe Actiuni, unde pachetele majoritare apartin unor persoane sus-puse sau reprezentantilor administratiei locale.

Marile orase transilvanene au fost cucerite fara nici o exceptie de oamenii Aliantei "D.A". Oradea, Medias, Alba Iulia, Cluj-Napoca si Arad sunt orasele care si-au propus, avand in spate sprijinul Aliantei, sa promoveze in prima liga. Celelalte echipe, asa numitele "de pluton", sunt si ele sprijinite, prin Consiliile Locale, de catre Alianta D.A. (PNL-PD).

Primaria Oradea, campioana la dat bani

Clubul FC Bihor Oradea, considerat a fi principalul cadidat la promovarea in Divizia A, se bucura si de cel mai puternic sprijin din partea autoritatilor locale dintre cele 16 competitoare din serie.

Pentru acest sezon, respectiv pentru promovarea in prima liga, CL Oradea a alocat un milion de dolari si a promis inca 500 000 de dolari in primavara anului viitor, daca echipa antrenata de Alin Artimon va avea sanse reale la promovare. Retrogradata din primul esalon, Unirea Alba Iulia si-a schimbat forma juridica si a trecut sub directa autoritate a CL.

Fosta conducere a clubului (Emanuel Savin – Viorel Malusel) nu a mai fost agreeata de municipalitate, care a preferat o apropiere de Dinamo Bucuresti. Astfel, primarul Mircea Hava l-a adus pe banca tehnica pe fostul antrenor al lui Dinamo II, Cornel Talnar, iar obiectivul oficial impus acestuia este reconstructia echipei in vederea noului sezon, cand si-ar propune promovarea.

Totusi, desi nu au declarat-o, oficialii clubului albaiulian se gandesc la Divizia A. Contrar gandurilor ascunse ale Unirii, Gaz Metan Medias, marea perdanta a sezonului trecut, a declarat, prin vocea antrenorului Jean Gavrila, ca obiectivul echipei nu poate fi altul decat promovarea in "A".

Finantata de Distrigaz Nord SA, echipa din Medias pare sa aiba cel mai puternic sprijin financiar, fiind concurata la acest capitol doar de FC Oradea. Primaria din Medias sta tot sub steagul portocaliu al Aliantei, iar compania Distrigaz Nord SA este patronata de o puternica firma germana.

Aradul il are primar pe Gheorghe Falca (PD), ginerele fostului vicepremier Victor Seculici (PD), al carui nas de casatorie cu fata lui Seculici este chiar presedintele Basescu, iar UTA Arad a trecut cu "arme si bagaje" in "patrimoniul" Consiliului Local, care l-a numit in functia de presedinte executiv pe viceprimarul Nicolae Dekany (UDMR).

"U", intre Boc si alte interese

Pastrand traditia seriei, Universitatea este condusa de Consiliul Local, actionarul cu cea mai mare influenta in societatea pe actiuni, in urma celor trei mariri de capital social. Celelalte doua au fost operate de Banca Transilvania si firma Oncos.

Presedintele Consiliului de Administratie al clubului este Lucian Danciu, care a fost ales de Consiliul Local sa reprezinte interesele administratiei in S.A., in urma propunerii venite din partea primarului Emil Boc si a viceprimarului Adrian Popa.

Bugetul anuntat pentru acest tur de campionat este de aproximativ 500 000 de lei, insa acest aspect se poate schimba radical in cazul in care la conducerea clubului vor veni "oamenii puternici" de care vorbeau oficialii "studentilor" in urma cu putine zile.

Obiectivul declarat al Universitatii nu este promovarea, fapt de care amintea si primarul Boc, insa, din informatiile pe care le detinem, Divizia A este tinta conducerii clubului si a conducerii PD, in cautarea unui nou capital de imagine.

ISCT si Minerul Lupeni, singurele echipe trandafirii

Primariile din Campia Turzii si Lupeni si-au pastrat coloratura politica, tot PSD-ul fiind la putere. Insa administratia locala, cel putin in cazul echipei din Campia Turzii, nu a alocat fonduri, ci s-a rezumat doar la a directiona fonduri, din cele primite de la Consiliul Judetean Cluj.

Aceeasi situatie, din cate se cunoaste, este si la Lupeni, unde Primaria nu are un buget mare, din care sa hraneasca si echipa de fotbal. Toata greutatea cade pe "umerii" sindicatului de la exploatarea miniera din Lupeni, si, evident, pe maruntisul oferit de Consiliul Judetean Hunedoara care, acum, sprijina impreuna cu Consiliul Local nou-infiintata FC Corvinul 2005 Hunedoara-Deva.

Revenind la Campia Turzii, Combinatul a devenit proprietatea grupului de firme Mechel (Rusia), care s-a rezumat doar la a intretine Asociatia Sportiva ISCT, din care face parte si sectia de fotbal.

Dejul e liberal si "satelit"

Ioan Ungur este primarul Dejului si, in alegerile locale, dupa ce timp de patru ani a condus orasul din postura de "independent", s-a lipit pe listele electorale ale Aliantei D.A., sustinut fiind de PNL. Pe aceasta filiera politica, Ungur a reusit sa aduca la Dej banii si structura organizatorica a CFR Ecomax, salvand Unirea de la faliment.

Patronul Paszkany Arpad este un "suporter" al liberalilor si a avut de ales intre Dej si Turda, unde Tudor Stefanie este primar din partea Aliantei, insa provine din randurile PD-ului.

Lupta, pe gazon

Daca in trecut era destul de usor de anticipat configuratia politica a seriei ardelene a Diviziei B si care vor fi numele echipelor ce se vor bate pentru promovare, acum situatia s-a schimbat. Cu o majoritate covarsitoare, Alianta D.A. controleaza, din punct de vedere politic, Seria B

Astfel, exista sansa ca lupta pentru promovare sa se mute din birourile politicienilor pe terenul de fotbal. La fel cum exista pericolul ca retrogradarea si promovarea sa se decida in birourile Aliantei. Mai multe echipe si-au depus deja candidatura pentru un loc in Divizia A, in frunte cu FC Bihor Oradea, Gaz Metan Medias sau Apulum Alba Iulia.

La panda sta si Universitatea Cluj, care nu a anuntat clar ca vrea sa joace in prima liga de la anul, dar pentru care un nou esec in lupta pentru promovare ar fi prea mult. Cine va promova, vom afla abia in primavara anului viitor. Pana atunci, insa, un lucru e cert: si alegerile din seria a III-a a Diviziei B au fost castigate tot de Alianta D.A.