Patru oradeni au pornit o expeditie temerara in Alpii elvetieni. Matterhorn 2005 are loc in perioada 14-28.08.2005, in muntii Alpi, masivele Hohe Tauern (Austria) si Pennine Alps (Elvetia). Asociatia ProExpedition Romania, organizatorul expeditiei, este o organizatie relativ noua, a carei fondatori sunt membri ai Salvamont Bihor.

Matterhorn 2005 este o expeditie alpina care se vrea a fi o continuare a unei initiative din 2002. Unul dintre scopurile principale ale organizarii acesteia este, conform initiatorilor, “readucerea orasului Oradea pe harta centrelor de interes care organizeaza sporturi montane.

Adrian Marin, din cadrul Serviciului Salvamont Bihor, se arata optimist ca oradenii vor reusi sa supuna unul dintre cele mai greu accesibile varfuri ale continentului, cunoscut drept „Piramida Europei” datorita formei sale asemanatoare unei piramide gigantice.

Spre varf!

Obiectivele expeditiei Matterhorn 2005 sunt ascensiunile varfurilor GrossGlocner, la o altitudine de 3.798 m, Matterhorn, la o altitudine de 4.476 m si Monte Rosa (Dufourspitze) la 4.634 m altitudine.

Pe langa faptul ca orasul Oradea va fi adus in atentia celorlalti organizatori de expeditii montane, va mai fi atins inca un scop, acela de a promova alpinismul expeditionar in randul cataratorilor oradeni.

Organizatorii doresc sa adauge la palmaresul realizarilor sportive locale si o parte a cuceririlor din istoria alpinismului mondial, varfurile Matterhorn si Dufourspitze.

Echipa de curajosi este formata din patru alpinisti din Oradea (Farkas Attila, Csaky Karoly, Kosztin Rudolf si Cristian Maghiar), alti doi din Sighetu Marmatiei (Murczko Gabriel si Murczko Daniel) si un alpinist din Ungaria. Sprijinul logistic este asigurat de Serviciul Salvamont Bihor.

Resursele financiare si materiale ale acestei expeditii sunt puse la dispozitie de sponsorii Construct Pack - Sighetu Marmatiei, Gotech si Robot - Baia Mare, Ideart, Proenerg, Ro&Co si Kiowe - Oradea.

Escaladarea varfului Matterhorn este dificila deoarece presupune cunostinte de escalada atat pe gheta cat si pe stanca (traseul clasic pe creasta Hornli fiind alcatuit dintr-o combinatie de gheata si stanca).

Inainte de a da atacul final, alpinistii vor avea de o perioada de aclimatizare cu mediul ostil unde iar vantul puternic se transforma uneori intr-o piedica greu de trecut.

Un alt inconvenient este faptul ca acest traseu se transforma uneori in “bulevard” pentru turistii care se avanta in escaladare, fara a detine cunostintele si experienta necesare. Rezultatul acestor “escapade” ale turisilor este necesitatea efectuarii multor actiuni de salvare.

In fiecare an, Matterhorn isi ia tributul de vieti omenesti, majoritatea celor care au pierit acolo fiind cei care s-au hazardat crezand ca escalada este o joaca de copii.