Daca nu a putut sa introduca proiectul de concesiune a terenului in favoarea firmei Florsystem pe ordinea de zi a sedintei de consiliu din 25 august, edilul a transmis Companiei Nationale de Investitii (CNI) – interesata de aceeasi suprafata de aproape 4.000 de metri patrati (fara spatiile verzi) – o adresa potrivit careia poligonul isi pastreaza deocamdata destinatia. Extrem de inteligenta miscarea primarului, care i-a amagit pe reprezantantii CNI oferindu-le o alta locatie: in spatele atelierelor Grupului Scolar Electrotehnic.

Avem toate motivele sa credem ca municipiul Bistrita va pierde investitia CNI – care se ridica la cateva milioane de euro – pentru ca interesele primarului sunt mult mai importante!

”Proiectul Florsystem” a strarnit, asa cum relatam si in numarul anterior, dispute aprinse intre consilierii Aliantei. Lupta deschisa a fost dusa intre primarul Vasile Moldovan (PD) si viceprimarul Ioan Turc (PNL).

Edilul, ajuns la al doilea mandat, stie cum sa controleze astfel de situatii si a sustinut proiectul societatii Florsystem pana in panzele albe.

Chipurile, pe spatiul poligonului auto, afaceristul Florin Sangeorzan ar urma sa construiasca o piscina olimpica, o sala de fitness si un centru de recuperare medicala, toata investitia sa urmand a se ridica la un milion de euro.

Surse din primarie spun ca in momentul in care patronul Florsystem a depus la Serviciul de Urbanism proiectul in cauza, acesta era cam sarac iar primarul Moldovan l-ar fi sfatuit pe Sangeorzan sa adauge pe hartie piscina olimpica si centrul de recuperare pentru o mai mare ”greutate”.

Partea interesanta este aceea ca primarul Moldovan a fost de acord, intr-o prima faza, ca pe terenul fostului poligon auto sa fie construita o sala de sport de tip ”A” de nivel olimpic, plus o parcare, de catre CNI.

Ulterior, dupa ce a aflat de intentiile patronului Florsystem SRL, edilul s-a razgandit brusc si a argumentat ca investitia CNI ar trebui facuta in spatele atelierelor Grupului Scolar Electrotehnic, pentru ca in aceeasi incinta functioneaza si Liceul cu Program Sportiv din Bistrita.

Moldovan a uitat insa un singur amanunt: in cazul in care CNI va derula acest proiect, atunci sala de sport va putea fi folosita de toate scolile bistritene, nu doar ce Liceul cu Program Sportiv (acesta o va administra doar – n. red.).

In aceste conditii, nu ar trebui sa conteze deloc faptul ca locatia solicitata de CNI se afla la o distanta de 200 de metri de Grupul Scolar Electrotehnic.

Totusi, o parte a autoritatilor locale – conduse din umbra de primarul Moldovan – au tratat cu prea multa lejeritate acest proiect, investitia riscand sa fie pierduta pentru ca sunt puse mai presus interesele unui afacerist aflat in relatii mai ”speciale” cu intaiul gospodar al orasului.

Din informatiile pe care le detinem, inginerul venit la Bistrita din partea CNI a spus ca in nici un caz sala nu va fi ridicata pe terenul din incinta Grupului Scolar Electrotehnic intrucat spatiul pus la dispozitie de municipalitate nu este sufficient de mare.

Sursele GAZETEI sustin ca CNI a trimis la primarie doar o varianta de proiect si ca, deocamdata, nu este cunoscuta valoarea totala a investitiei.

In cazul in care Consiliul Local Bistrita ar oferi cei aproape 3.000 de metri patrati necesari constructiei si parcarii, atunci orasul ar avea prima sala de tip ”A”.

Cat de usor poti da cu piciorul…

Consilierii liberali s-au opus planurilor primarului Moldovan de la bun inceput, sustinand o investitie publica uneia private in care sa intre si Consiliul Local.

Intr-o prima faza, proiectul depus de societatea Florsystem nu a trecut prin comisia tehnica si, prin urmare, nu a ajuns pe ordinea sedintei de consiliu de saptamana trecuta.

De ce nu si-a pierdut primarul optimismul? Pentru ca, in ciuda faptului ca nu a putut urgenta afacerea pentru Florsystem, proiectul afaceristului Florin Sangeorzan poate ajunge pe masa consilierilor intr-o alta sedinta pana la sfarsitul acestui an, iar voturile pot fi aranjate favorabil.

Surse din Consiliul Local sustin ca edilul orasului cunostea faptul ca locatia de la Grupul Scolar Electrotehnic nu este suficient de mare pentru investitia CNI. Totusi, el a marsat pe asocierea cu Florsystem din motive numai de el stiute.

Pentru a nu fi tintuit la perete, primarul Moldovan a iesit in fata, saptamana trecut, vorbind despre doua proiecte privind transmiterea unor suprafete de teren pe durata constructiilor catre Compania Nationala de Investitii.

Aici se referea bineinteles la ridicarea unei sali de sport de talie olimpica pe terenul din spatele atelierelor Gruplui Scolar Electrotehnic si la constructia alteia, de tip ”B”, la Scoala Generala nr.1.

Trebuie sa spunem ca aceste doua proiecte au fost introduse cu maestrie pe ordinea zi de nimeni altul decat primarul Moldovan. Chiar daca aceste proiecte au trecut prin Consiliul Local Bistrita, realizarea salii de sport de la Grupul Scolar Eletrotehnic (cu o capacitate de cateva sute de locuri – n. red.) este pusa sub semnul intrebarii, daca nu chiar taiata de pe lista de prioritati a CNI din cauza spatiului insuficient pus la dispozitie de primarie.

Viceprimarul Ioan Turc, cel care a sustinut ca investitia sa fie pusa in practica in locul poligonului auto, a declarat ca in cazul in care sala va fi ridicata pe locatia indicata de primarul Moldovan ”avem de-a face cu o cacealma urbanistica”. ”In atelierele liceului respective s-a investit enorm in ultima perioada.

Acum, sa se ridice o constructie care sa ajunga la 3 metri de acestea… nu stiu cui va conveni. In plus, in zona nu mai ramane loc pentru parcare, totul urmand a se desfasura pana in strada, langa bordura.

Cel mai probabil CNI nu va accepta aceste conditii pentru ca ei au niste cerinte si ele nu sunt respectate”, a incheiat viceprimarul Turc. Primarul Vasile Moldovan nu a putut fi contactat de GAZETA pentru a i se lua un punct de vedere referitor la acest subiect, el neraspunzand la telefonul mobil.

Cand, totusi, o face are grija sa raspunda doar la numerele memorate in agenda sa.

Ce face Compania Nationala de Investitii

Din luna iulie a acestui an, Compania Nationala de Investitii a fost abilitata de Guvern sa finanteze si programe de investitii proprii, pentru realizarea unor constructii pe care sa le poata exploata in regim de inchiriere sau sa le instraineze, fara a afecta programele in domeniul constructiilor.

Finantarea va fi asigurata din veniturile proprii ale Companiei, din credite cu garantie guvernamentala (care nu vor fi rambursate de la bugetul de stat), din credite contractate direct de stat sau din credite garantate cu bunuri detinute in proprietate.

Ordonanta de Urgenta emisa de Guvern confera CNI dreptul sa detina in concesiune, in folosinta gratuita si in inchiriere bunuri proprietate publica a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale.

Compania va investi numai in cladiri publice, nu si in construirea de locuinte sociale, de care se va ocupa in continuare ANL.

Pe langa acestea, pe lista constructiilor pe care CNI le are incluse in proiect se mai afla salile de sport – program ce include atat reabilitarea celor care necesita reparatii, cat si terminarea salilor aflate in curs de executie.

Totodata, CNI va mai realiza si interventii de prima urgenta pentru monumentele istorice grav afectate in cooperare cu Ministerul Culturii.