Printr-o simpla semnatura, peste 2500 de hectare de teren din intravilanul Clujului ar putea fi scoase din circuitul agricol. Aceasta ar fi consecinta unei propuneri inaintate de primarul Emil Boc consilierilor locali pentru sedinta Consiliului Local de marti. Prin aceasta masura s-ar elimina birocratia, asa cum spun reprezentantii Primariei.

Insa exista si un revers al acestei decizii. Incurajarea speculei, construirea haotica si explozia preturilor ar putea fi doar cateva probleme cu care clujenii s-ar putea confrunta in schimbul eliminarii birocratiei.

In textul proiectului de HCL se stipuleaza ca propunerea vine ca umrare a presiunii exercitate de persoane juridice si fizice, denumite de municipalitate «investitori». In ciuda insistentelor noastre, reprezentantii Primariei nu au dorit sa ne nominalizeze "investitorii" despre care se face vorbire, sustinand ca acestea sunt informatii "confidentiale".

Cert este ca beneficiarii acestui proiect sunt in primul rand proprietarii de terenuri, care printr-un simplu vot se vor inbogati peste noapte, prin cresterea automata a pretului acestor terenuri.

Cele 2535 de hectare vizate de acest proiecte de hotarare de Consiliu Local reprezinta suprafata care a intrat in intravilanul Clujului odata cu aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al orasului. Aceste terenuri sunt terenuri arabile, livezi, vii, pasuni, fanete si paduri.

O parte din ele isi pastreaza vechea folosinta sau au destinatia de zone verzi, dar majoritatea terenurilor au destinatia de zone de locuit, zone mixte sau zone care grupeaza functiuni complexe de importanta municipala, zone rezervate transporturilor sau amenajarilor pentru gospodarie comunala.

Asa cum spun reprezentantii Primariei intr-un comunicat de presa, aceasta ideea a aparut ca urmare a "presiunii exercitate de persoanele juridice si fizice, in calitate de investitori".

Purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian a spus ca termenul de "presiuni" nu se refera la anumite grupuri de interese si la santaj, ci la faptul ca exista foarte multe persoane in aceasta situatie. De vina a fost exprimarea "neinspirata" aleasa de functionarii publici, crede Raimonda Boian.

Ce ar avea Primaria de castigat de pe urma acestui pas? In primul rand suma rezultata din impozitele pe aceste terenuri s-ar mari substantial dupa scoaterea lor din circuitul agricol.

"Indirect, prin constructiile care se vor ridica pe aceste terenuri, suma rezultata din taxele si impozitele care vor intra in bugetul local va creste", a confirmat edilul Clujului, Emil Boc aceasta posibilitate. In al doilea rand, impozitele pe care eventualii firmele trebuie sa le plateasca ar intra tot in bugetul local. Nu in ultimul rand, aceste terenuri vor fi mult mai usor de viabilizat.

Desi Primaria se va ocupa de scoaterea din circuitul agricol a 2500 de hectare, institutia nu va putea controla preturile pe care proprietarii terenurilor le vor umfla artificial. In acest sens, Boc a s-a aratat sceptic. "Nu cred ca pretul acestor terenuri va creste.

Asta pentru ca a fost eliminata taxa pentru scoaterea terenului din circuitul agricol, care era extrem de mare", ne-a explicat Boc. Cu toate acestea, municipalitatea nu poate impune o limita de pret proprietarilor de terenuri.

Cine vor fi beneficiarii acestui proiect? In primul rand proprietarii de terenuri, care printr-o simpla hotarare a consilierilor locali se vor inbogati peste noapte, prin cresterea automata a pretului acestor terenuri. Pe de alta parte, cei care vor sa investeasca sunt si ei avantajati.

Povara viabilizarii acestor terenuri va cadea tot pe umerii municipalitatii care, desi nu este obligata sa viabilizeze zona, o va face din teama de a nu pierde investitorii, tot prin parteneriate public-privat.

Parerile consilierilor locali despre acest proiect sunt inpartite. Unii spun ca este bun in principiu, dar ca are unele scapari, altii sunt sceptici si cer mai multe detalii.

Consilierul social-democrat stefan Dimitriu a spus ca nu stie care este scopul acestui proiect de HCL. "Nu stiu exact de ce Executivul vrea sa faca aceasta miscare si nici grupul de interese care ar putea sa faca presiuni", a spus Dimitriu.

El a adaugat ca intr-o astfel de situatie, cel care a initiat proiectul, ar fi trebuit sa precizeze si scopul pe care il urmareste. "Normal ar fi fost ca in proiect sa fie precizat si motivul pentru care aceste 2500 de hectare vor fi scoase din circuitul agricol si, mai mult, sa spuna care va fi destinatia lor in viitor", a adaugat consilierul local.

Consilier local din partea PNL, Ciprian Paun crede ca proiectul este bun in esenta, dar a adaugat ca ar putea incuraja specula. "Un investitor care stia de acest proiect din presa ar fi putut cumpara terenul respectiv la un pret derizoriu, iar dupa scoaterea lui din circuitul agricol l-ar fi vandut cu un pret mult mai mare, desi el nu a facut nimic", a explicat Paun.

El a spus adaugat ca odata cu eliminarea taxei pentru scoterea terenurilor din circuitul agricol, a ramas doar birocratia si ca primarul Boc a vrut doar eliminarea acesteia.

Consilierul PRM, Mihai Sandu crede ca acest proiect nu are o motivatie. "Mi se pare o aberatie, in conditiile in care in Cluj exista multe spatii nevalorificare si pe care municipalitatea nu le-a luat in seama", s-a exprimat Sandu.

El spune ca exista spatii intravilane pentru constructii si ca nu ar fi afectate spatiile verzi sau alte obiective importante. Nu aceeasi parere o are si primarul Emil Boc. El spune ca in Cluj este nevoie de mai multe terenuri intravilane pentru constructii.

"Este nevoie urgenta de aceste terenuri in intravilan pentru construirea de blocuri de locuinte si alte obiective".

In acest moment, pentru scoaterea terenului intravilan din circuitul agricol, fiecare proprietar trebuie sa obtina o aprobare de la directia Agricola pe care sa o prezinte ulterior functionarilor din Prinarie. Primarul Clujului, Emil Boc ne-a declarat ca foarte multe persoane s-au plans de greutatea demersului birocratic si de aceea doreste sa il elimine.

"Taxa a fost eliminata, dar s-a pastrat birocratia. Acestea au fost singurele obiectii e care le-a primit si nu au existat presiuni de alta natura", a explicat Boc.

"Nu ne permitem sa cultivam ceapa si cartofi in intravilan. Aceste terenuri trebuie destinate constructiilor", a incheiat Boc.