Prejudiciu de peste 3 miliarde

Departamentul Audit al Consiliului Judetean Prahova a finalizat, in aceste zile, controlul financiar intern declansat la Centrul de Asistenta Sociala pentru Copii din Plopeni.

Astfel, 27 de angajati sint acuzati ca ar fi sustras din buzunarele instiutiei nu mai putin de 3,1 miliarde de lei, in conditiile in care pina acum au fost recuperate deja alte aproximativ 700 de milioane de lei (de exemplu mobilier aflat in casele angajatilor).

"Banii au fost sustrasi sub mai multe forme. De la avansuri de zeci de milioane despre care beneficiarii spun ca nu stiu nimic, pina la achizitii cu documennte false de la societati fantoma", explica directorul Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Gheorghe Curelea.

Potrivit dosarelor intocmite de organul de control, lista vinovatilor cuprinde 27 de nume. "Cind se va stringe latul, se va constata ca doar 2-3 persoane vor trebui, intr-un fel sau altul, sa restituie banii", a mai spus Curelea.

Din cite se pare, vinovati de jaful de la Plopeni se fac fosta sefa a unitatii, Stefania Musat, fostul contabil-sef, Carmen Petre, fostul administrator Ion Ion, dar si numerosi alti angajati - Elena Motoroiu, Valerica Ion, Florentina Serban, Ana Racuica si Aurelian Radu.

Sprijin de la "judet"

Anchetatorii spun ca multi dintre cei acuzati nu pot fi pusi sub acuzare pentru ca nu li se poate dovedi vinovatia. "Unii dintre angajati s-au plins ca au fost obligati sa semneze diverse cereri, altii spun ca nu au semnat nimic. Am gasit cereri pentru avans din salariu prin care se cereau cite 20.000.000 de lei, in conditiile in care salariul mediu in unitate abia ajungea la 3.000.000 de lei", a precizat Gheorghe Curelea.

Acesta din urma confirma faptul ca nici unul dintre cei suspectati ca au jefuit centrul nu mai lucreaza in unitate. Pe de alta parte, toti acestia par sa fi fost ajutati, intr-un fel sau altul, de anumite persoane influente din conducerea de atunci a Directiei pentru Protectia Copilului Prahova. "Centrele nu au personalitate juridica.

Sumele se cereau la Ploiesti. Desi erau sume imense, doua dintre fostele angajate Ana Visan, fost director executiv al Directiei si Dana Constantin, fost director al Corpului de Control, si-au pus semnatura pe cererile respective", a mai precizat Gheorghe Curelea.

Buni de plata

O data cu finalizarea anchetei Politiei, cei care se vor dovedi a fi vinovati vor trebui sa plateasca prejudiciul. Daca Sefania Musat se afla in pragul pensionarii, fostul administrator, Ion Ion, a suferit, in perioada anchetei, un atac de cord, starea lui de sanatate nefiind una tocmai buna.