Evolutia rapida a tehnicii si electronicii a dus la aparitia unei lumi virtuale, care a devenit in timp un real paradis al criminalitatii. Tinerii cu inclinatii spre infractionalitate nu se mai specializeaza in furturi din buzunare si posete, sau supermarket-uri, pentru ca, gratie acestei lumi virtuale, li s-au deschis noi orizonturi.

Profitand de avantajele tehnicii moderne, tinta lor a devenit buzunarul si portofelul electronic, conturile si cardurile bancare. Ba chiar se poate spune ca unii dintre tineri au invatat tehnica de a fura cu ajutorul internetului chiar… de pe internet.

Dar despre modalitatile lor de operare, cotidianul nostru a aflat chiar de la persoane care au legaturi, mai mult sau mai putin directe, cu fenomenul in cauza, dar care, din metode lesne de inteles, doresc sa-si pastreze anonimatul. In ultima perioada s-a constatat o crestere a numarului de cazuri de infractiuni electronice savarsite cu ajutorul cardurilor bancare.

Tinerii, dotati cu ceva mai multa inteligenta, tentati de imbogatirea rapida fara prea mari eforturi si investitii, profitand de avantajele tehnicii moderne si, uneori, de naivitatea unor cetateni nestiutori sau ignoranti, produc clone a cardurilor bancare si golesc conturile asociate acestor carduri.

Acest tip de infractiune nu este savarsita de catre un singur individ, ci de un grup bine organizat. Reporterii cotidianului „Replica” au obtinut in exclusivitate informatii despre modul in care actioneaza un astfel de grup infractional.

Fiecare membru al grupului are sarcini precise, unii culeg informatiile, unii inscriptioneaza cardurile, iar altii se ocupa de scosul banilor din automatele bancare. Informatiile ce trebuiesc inscriptionate pe carduri, codul de 16 cifre, data expirarii, codul PIN, etc, pot fi „culese” in mai multe feluri.

Una dintre modalitati este crearea de pagini web fantoma care ofera spre vanzare diverse produse, cu preturi tentante, iar plata se efectueaza electronic. In realitate, o data introduse datele pentru efectuarea platii acestea sunt copiate si inscriptionate pe un alt card. La aceleasi riscuri va expuneti si in momentul in care doriti sa accesati diverse pagini de internet contra cost.

O alta modalitate de a face rost de datele cardurilor, folosita de cele mai multe ori de infractorii romani care activeaza in tarile Uniunii Europene, este cu ajutorul camerelor de filmat miniaturizate.

Ei monteaza astfel de camere de luat vederi pe automatele bancare, astfel in cat, in momentul introducerii cardului, camera va filma toate datele de pe el si, bineinteles, codul PIN tastat de posesor. O data obtinute aceste date, ele sunt transmise celor care se ocupa cu inscriptionarea.

Pentru aceasta operatiune este necesar un PC, un aparat cititor – inscriptor carduri, ce poate fi cumparat si de pe internet cu doar 400 USD (achizitie care poate fi facuta, de exemplu, accesand www.kanecal.net - unde, de asemenea sunt oferite si blancuri de carduri), si de soft-ul aferent aparatului, care, de asemenea, poate fi descarcat de pe internet gratuit.

Pagini web cu datele a sute de carduri

Un astfel de card magnetic poate fi inscriptionat de mai multe ori, de asemenea, infractorii se folosesc si de cardurile magnetice oferite de catre diverse supermarket-uri. O data inscriptionate, cardurile sunt inmanate celor ce se ocupa de extrasul banilor din automate.

De cele mai multe ori, neavand cunostinta despre suma detinuta in cont de cel ce urmeaza sa fie pagubit, infractorii solicita extragerea unei sume mari, apoi, daca automatul afiseaza ca nu poate achita o astfel de suma, treptat scad valoarea solicitata pana cand este acceptata eliberarea de numerar.

Desi sistemele electronice moderne ar trebui sa fie o piedica in calea infractorilor, se pare ca acestea in realitate nu fac decat sa le faciliteze accesul in seifurile bancare fara a depune prea mari eforturi.

Inmultirea acestor tipuri de infractiuni pe teritoriul tarii noastre se datoreaza evolutiei rapide a tehnicii, a legislatiei destul de ambigua, dar si a lipsei de experienta a politistilor in acest domeniu al lumii electronice.

De asemenea, unii dintre infractori nici macar nu se mai obosesc sa produca astfel de clone ale cardurilor, ci pur si simplu, se folosesc de datele respective pentru a comanda diverse produse de pe internet.

Si, pentru a demonstra ca nu sunt „egoisti”, infractorii au creat pagini web unde sunt listate datele a sute de carduri, asa, pentru a beneficia si altii de minunile tehnologiei moderne.

O mai mare atentie asupra unde, cum si pentru ce furnizati elementele de siguranta ale cardurilor bancare pe care le aveti in posesie, va poate scuti de neplacuta surpriza de a va trezi cu zero lei in contul din banca. De multe ori, acesti infractori sunt prinsi din pura intamplare, sau dupa luni intregi de strans informatii, probarea unor astfel de infractiuni fiind destul de complicata.

De asemenea, o buna parte a acestor grupuri infractionale, dupa ce acumuleaza o oarecare experienta si ceva bani se indreapta spre tarile Uniunii Europene, unde, zic ei „sunt banii adevarati”.