Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, recent, ca partidul isi va apara oamenii, daca va fi nevoie. Azi-noapte, la ora 24, a expirat termenul dat de „sursa zero" a stenogramelor. Aceasta voce, inca anonima, autointitulata „Mihai Eminescu", i-a cerut fostului secretar executiv al PSD, Dorina Mihailescu, sa recunoasca existenta si veridicitatea stenogramelor.

Daca fostul secretar nu va face acest lucru, „sursa" ameninta ca va da publicitatii fragmente audio de la discutiile din cadrul Biroului Executiv al PSD. Pana in acest moment, actualul secretar executiv al PSD, Miron Mitrea, precum si Dan Ioan Popescu, au recunoscut pasaje din stenograme. Miron Mitrea urmeaza sa fie audiat miercuri in dosarul stenogramelor.

In stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat de la Bucuresti, din 5 ianuarie 2004, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Ioan Rus, Viorel Hrebenciuc si Alexandru Athanasiu vorbesc despre alegerile locale.

Discutia lor il confirma pe Vasile Soporan drept candidat initial pentru alegerile locale, contrapus lui Emil Boc, candidatul Aliantei. Ideea ca Clujul trebuie castigat este subliniata in aproape toate referirile la municipiu si judet. Nastase spune clar ca „ar trebui sa ne concentram pe castigarea functiilor de primar la unele municipii importante.

Acestea fiind un semnal electoral pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. La Bucuresti, la Cluj-Napoca, la Timisoara, Brasov, tinand cont de culoarea politica a primarilor actuali si elaborarea unor strategii speciale pentru Constanta, Targu - Mures, Sibiu, Alba Iulia, Oradea, Deva, Resita, Giurgiu si Baia Mare".

Un alt subiect care revine in atentia liderilor PSD este autostrada Bors – Brasov, pentru care s-au sfatuit ce surse de finantare sa gaseasca si cu ce firma sa incheie contractul. In stenograma Biroului Executiv Central al PSD din 9 iulie 2003 se vorbeste, deja, de o firma americana, fara a i se mentiona numele.

Pohta ce-au pohtit: Cluj

„Adrian Nastase: Alegerile locale.

(...) Ele probabil ca vor crea, in mare masura, curentul de opinie dominant pentru alegerile parlamentare si trebuie sa fim extraordinar de atenti, mai ales tinand seama sau avand grija sa ne stabilim corect miza, pentru ca daca noi ne apucam sa vorbim ca o sa castigam Bucurestiul si nu-l castigam, spre exemplu, facem o miza din asta - spun la intamplare, sau pot sa iau, nu stiu, Timisoara sau

Clujul - nu castigam, atunci psihologic avem o problema. Cred ca este corect sa revedem strategia pentru orasele mari, sa o relansam.

(…) Miron Mitrea: Un al doilea oras este Clujul. (...) Din primele zece, trebuie sa luam unul. Altfel nu vom putea sa dam un mesaj clar ca am castigat ceva nou. Restul o sa le luam.

(…) Miron Mitrea: (...) Maximum ca tinta, dupa parerea mea, avem la Cluj, de asemenea, am putea sa vorbim de Brasov. Eu nu as vorbi de Cluj, pentru ca riscul este mare daca pierdem acolo cumva. Sa vorbim de Brasov, unde riscul ar putea sa fie mai mic si sa ne concentram pe Brasov. Pe Cluj, dar pe Brasov la vedere si pe Cluj pe spate. Eu, uitandu-ma pe sondajele care sunt la ora actuala, Brasovul e sigur.

(…) Adrian Nastase: Ati vazut ce strategie are (Basescu – n.red.), de a-si pune candidati dintre oamenii supervizibili. Ioan Rus: Il pune pe Boc la Cluj, este adevarat.

(…) Adrian Nastase: E corect. Da, de acord. La Cluj, Soporan Vasile, prefectul, nascut in 195

(…) Alexandru Athanasiu: Eu o sa am o intalnire cu organizatiile studentesti saptamana viitoare pe burse private, ca am inteles ca e propunere legislativa a PD in Camera, desi noi am facut-o de trei saptamani si jumatate. Este foarte clar ca unii sunt manuiti politic si stiu si cine, de la Cluj, de la Babes-Bolyai, eu o sa va dau o situatie punct cu punct".

Pregatirea votului

Intr-o alta serie de stenograme (datand din septembrie si octombrie 2003), liderul clujean al PSD, Ioan Rus, fost ministru de Interne, vorbeste despre impozite pe salarii si taxe, dar si despre referendumul pentru votarea modificarii Constitutiei, din 2003.

Din argumentatia sa reiese ca, daca taxele si impozitele ar fi modificate, s-ar putea castiga un anumit capital electoral, in special printre cei cu salarii mari (dat fiind ca atunci impozitul crestea proportional cu venitul, ceea ce obliga un patron sa scoata, la un salariu de zece milioane, dupa cum da Rus exemplu, alte aproape cinci milioane pentru stat).

„Ioan Rus: (...) La firma mea in Cluj am facut o simulare exacta. Am 40% care nu pierd si 60% care castiga. Cei 60% sigur ca se concentreaza pe ultimii 10% castigul mare, incepe de la 0,60, ala ia 10 mii, 15 mii si 3 milioane iau ultimii 10. Ultimii zece - directorii mei de acolo - sunt dusmanii PSD, fiindca aia niciodata nu voteaza cu PSD. Daca le-am da, insa, probabil ca s-ar castiga.

Daca eu vreau sa fac contract de munca cu Tanasescu sau il angajez la mine cu 10 milioane de lei salariul brut, atunci eu, ca director de firma, trebuie sa pun 3 milioane automat langa cele 10 milioane, pe care le dau statului. Cam 3 milioane pentru salariul de 10 milioane. Dupa aceea, din cele 10 milioane incep sa deduc.

Fac un brut, 1,8 milioane ii dau pentru cosul zilnic, 15% pentru pregatire profesionala, 900 de mii de lei pentru fiecare copil. S-a facut un grup mai mic, somaj, handicapati si am facut un grup mai mic, pe care apoi il impozitez intre 18 si 40%. Ori umblam la deducerile astea, ca ceva trebuie sa facem daca zicem ca vrem sa facem ceva." La referendum, totul a fost „in grafic".

"Este un fond negativ foarte puternic in Transilvania. Funar a dat, cu semnatura lui, materiale in care cere populatiei sa nu voteze si asa mai departe. Toti cei care au impartit manifeste au fost prinsi de Politie si audiati, dar nu avem litera de lege si nu putem sa le facem nimic", raporta Rus la sedinta PSD.

Tot atunci, el vorbea despre sectiile de votare inexistente la unitatile militare, unde, astfel, s-ar pierde voturi importante. „Nu exista sectie de votare, ca nu au primit bani de la Guvern si nu au facut nicaieri in toata tara, pe motivul ca ei, in ziua de 19, le-au dat drumul la militari acasa. Acolo nu mai vine nimeni la vot.

Daca ii baga inainte sa plece la vot, a votat toata lumea si aia sunt 100 de mii. Ei trebuie dusi la sectia civila la 9 Daca ducem urna mobila rade lumea de noi ca am dus la ologi, la cutare si la soldati urne mobile", atragea Rus atentia.

Turul al doilea

Dupa primul tur al alegerilor locale, in Cluj au ramas in cursa Emil Boc, din partea Aliantei D.A. si Ioan Rus, din partea PSD. Conducerea centrala, in frunte cu Adrian Nastase, a decis sustinerea lui Rus cu orice mijloace pentru ca PSD sa castige Clujul.

Rus a demisionat din pozitia de ministru al Administratiei si Internelor, pentru a putea candida liber de orice alta obligatie la Primaria clujeana. Nastase a comentat aceasta decizie a ministrului sau ca fiind una foarte buna. Adrian Nastase: „Sa nu uit sa va spun ca astazi va trebui sa luam o decizie si in legatura cu demisia lui Rus. Demisia lui Rus, dupa parerea mea, vine foarte bine.

Multi dintre clujeni aveau in minte sindromul Ciorbea. Domnule, castiga baiatul asta, il votam si pe urma pleaca la Bucuresti. Ati aratat scrisoarea asta la toata lumea? Ar trebui scrisorile lui Rus si pentru colegii din Delegatia Permanenta. El a procedat precum armatele romane, care isi distrugeau podurile in urma ca sa nu se mai poata retrage, sa mearga inainte.

Decimarea era dupa batalie, era pedeapsa. Insa este foarte important mesajul acesta si sa-l punem pe pozitiv, pentru ca el are o semnificatie pozitiva.

Ce anume? Alegerile? Si asta trebuie, sa dam si rezultatele." Dezbaterea la nivelul conducerii, intre Nastase, Viorel Hrebenciuc, Ioan Mircea Pascu si Serban Mihailescu s-a axat si pe inlocuirea lui Rus la minister, ca gest care sa ajute electoratul sa inteleaga ca Rus, daca ar castiga, nu ar parasi votantii pentru postul din minister.

Unii au sustinut ca nu ar fi bine sa se mai joace de-a interimatul, altii ar fi preferat revenirea lui Rus. Nastase nu si-a exprimat parerea pana cand nu se va „sfatui si cu Rus, ca noi de fapt vrem sa-l ajutam."

Clujul era mai important

Intr-un final, Nastase a decis ca va anunta public ca a acceptat demisia lui Ioan Rus. „Acceptam deocamdata demisia lui Rus si formula cea mai buna o vedem in cursul zilei si daca reusim pana diseara e in ordine, daca nu, maine, vedem care este cea mai buna varianta", spune Nastase in stenograma sedintei din data de 14 iunie 2004.

In conceptia liderilor PSD, Clujul era mai important, ca oras pe care il doreau, decat Bacaul, in momentul in care, dupa primul tur de scrutin, doar aceste doua orase „s-au focalizat". Adrian Nastase: „In ceea ce priveste alegerile de primari s-au focalizat, din nefericire, doar doua, Clujul si Bacaul, Clujul pe ideea ca al doilea ministru din Guvern poate sa piarda sau sa castige.

De asta este obligatoriu sa castige Rus. E mult mai important decat Sechelariu la Bacau, Rus la Cluj, pentru ca e al doilea ministru care candideaza, face gestul acesta ultraspectaculos si serios cu demisia, vorba dv., isi taie puntile de intoarcere, a mizat toate cartile lui pe Primarie si, daca castiga, acest castig este fantastic, si national, si international.

In primul rand, a disparut PRM din Cluj, a castigat PSD, a castigat un ministru din Guvernul Nastase, adica semnificatiile sunt cu totul deosebite si a castigat inima Transilvaniei, cum spunea si in mesajul clujenilor. Este extraordinar de important".

Asta se poate citi in cea mai recenta stenograma a PSD, data publicitatii, stenograma dactilografiata dupa caseta inregistrata de Marioara Stanescu, in exemplar unic la PSD, datat 14 iunie 2004. Asteptarile PSD privind Clujul se confirma, inca o data, ar fi fost extrem de mari; insa electoratul clujean a ales sa mearga pe mana lui Emil Boc. Cel putin pentru inca trei ani de acum inainte.